Untuk Jodoh Saya,

Warkah ni aku pinjamkan idea asalnya daripada blog Huda tapi diolah ikut hati aku, :) 



Assalamualaikum, bakal suamiku. 

Kali pertama menulis surat untuk bakal suami sendiri, sungguh hati ni rasa macam tak keruan. Semoga Allah sentiasa merahmati dan memberkati awak yang saya tak pernah temui (atau mungkin kita sebenarnya pernah berjumpa...), tapi insyaAllah, doa saya tak pernah putus mengiringi setiap langkah awak tak kira di mana pun awak berada. 

Saya selalu tertanya-tanya siapa awak, apa yang awak tengah buat sekarang, kat mana awak... huh huh it's certainly an understatement to say that I can't wait to meet you but I am not ready for you yet. Not now, of course. I've still got to fall in love with Allah more. :) 

And also completing the wife training. I kept putting that off, hihi. -.-" Nanti kesian awak balik rumah penat-penat nak makan, saya hidangkan nasi telur goreng dengan kicap. Taknak macam tuu. Kalau boleh, saya nak masak yang sedap-sedap untuk bakal suami saya walaupun bila dah jadi doktor nanti saya mesti sibuk dan tak ada masa untuk awak, hmph.
 
Bakal suamiku,
"Dinikahi seorang wanita kerna empat perkara; hartanya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka pilihlah agamanya, maka beruntunglah kedua-dua tanganmu."
Kalau harta yang awak idamkan, ketahuilah yang saya bukan dalam kalangan orang yang berada. Tak ada harta yang dapat saya persembahkan dalam ijab-kabul kita nanti. Dan tak ada harta sebagai jaminan yang awak dapat menikmati kesenangan selepas ijab-kabul dilafazkan. 

Jika keturunan yang awak dambakan, ketahuilah yang saya hanya manusia biasa daripada keluarga yang biasa dan tak ada yang istimewa tentang saya. :) 

Kecantikan. Saya yakin awak tak terlepas dalam menilai itu seperti manusia yang lainnya sedangkan awak juga manusia biasa, kan? Tak ada kecantikan yang dapat saya tunjukkan pada awak, bakal suamiku. Telah saya hijabkan kecantikan itu dengan amalan ketaatan kepada tuntutan agama yang saya cintai. 

Awak dah salah langkah dalam menikahi saya kalau awak hanya nakkan kecantikan lahiriah semata-mata. Serius, ni. Saya tak main-main, sikit pun tak. Awak akan sia-sia kalau cari yang itu dalam diri saya.  

Bakal suamiku

Banyaaak sangat kelemahan yang ada dalam diri saya. Saya takut lipas terbang, tak boleh nak siang ikan, masak pun ala kadar lauk kurma kari tomyam jee. Saya sikit pun tak sempurna, apatah lagi nak jadi bakal isteri yang solehah untuk awak dan bakal ibu yang mithali untuk anak-anak.

Untuk itu, saya nak mintak maaf untuk semua kesalahan yang saya belum dan akan buat terhadap awak... 

Kalau boleh, saya nak awak bukan je jadi suami saya, tapi jadi kawan rapat saya, jadi kekasih saya, jadi peneman saya, jadi dunia saya, jadi menantu lelaki untuk kedua-dua orang tua saya, jadi ayah kepada anak-anak saya, dan jadi pembimbing saya di dunia dan di akhirat. 

Untuk semua yang awak akan lakukan, terima kasih, bakal suamiku. Terima kasih. :') Hanya Allah dapat membalas jasa awak, insyaAllah. Ini doa seorang isteri untuk bakal suami dia, hihi. 
 
My dearest future husband

I really hope that you're saving yourself for me, and I don't just meant keeping your body pure. I want an undefiled heart from you, one that doesn't have chunks bruised, definite scars, or missing pieces from your past relationships with other girls. 

Saya ni sangatlah cemburu orangnya dan cepat tersentuh pulak tu, so I don't want to have to compare myself to your past sweethearts or "old flames". That's gonna hurt me, I bet.
 
So, can you guard your heart for me? I am trying to do the same. It'll be worth it, insyAllah I'm pretty sure. :) 

I really hope that you are seeking Allah more than anything right now. That is what I'll be looking for in you. And, I am unimpressed with how many girlfriends you've had, or video game records you've beaten, or foolish risks you've taken or even parties you've been to. 

I just want a man whom in love with Allah Taala. ♥ :)
Bakal Isterimu, 8.00pm; Mansoura.

3 comments:

sbbrinana said...

omg.
nuha nuha nuha
i like this post :D

Nurul Izz said...

sweet one. kalau dah jumpe si dia nnti, for sure dia terharu baca ni :)

dila.azie said...

Speechless (: