Friday, July 27, 2012

Find your way back into L-O-V-E.

Teruk sangat 'janji Melayu' saya yang konon nak bercerita pasal dua budak first year of med students from Russia tu kan? Hah, maafkanlah, kalau kelapangan dan kalau masih kisah mereka melekat dalam kepala, bakal cari masa untuk ceritakan jugak :)

*Menulis bertemankan lagu dalam playlist 'For The Love of Allah'*

I think it is still not too late (and never will?) for me to say that I am thankful to Allah and grateful to Him that I am able to have another encounter with the month full of His love; Ramadhan. That He actually let me to be showered with His blessings in this Holy month once again... For a sinner like me, this kind of privilege is beyond words that I can create.

Allahuakbar.
*Err, juga menulis bertemankan Contengan Jalanan by Hlovate dekat sebelah*
Sengih.

Rasanya kalau setiap kali Ramadhan tak baca Contengan Jalanan ni, macam tak sah. Lagi-lagi kalau rasa 'roh' Ramadhan tu tak terjah masuk dalam jasad lagi. Bila teringat kisah Chad, Fend and K² terus macam... be grateful Nuha that you are actually alive, dan bukannya cuma watak dalam buku novel.

You have the opportunity to be like them, (minus the masjid-hopping sessions since I am a girl, kan) berlumba-lumba nak baca Quran sampai serak-serak suara, menapak atas bumi Tuhan (Australia in their case) dalam bulan Ramadhan macam tak cukup tanah, dan berjalan; untuk mencari erti hidup.

Dialah yang menjadikan bumi itu mudah bagi kamu, maka berjalanlah di segenap penjurunya dan makanlah sebahagian daripada rezeki-Nya. Dan hanya kepada-Nyalah kamu (kembali setelah) dibangkitkan. -Surah al Mulk: 15.

Awak hidup untuk apa, Nuha?
*Terdiam, lama*
Senangnya awak lupa? Padahal dulu yang duk pumpang pumpang pasal ayat 2:30 dan 51:56 tu siapa...?
Habis. Kena sebijik dengan akal sendiri.

Hidup di dunia ni seperti perjalanan yang terlalu panjang dan terlalu banyak perhentian sementara, hingga kadang kadang terlupa diri ni nak ke mana. -Hlovate.

Makanya manusia tu digelar 'insan', asalnya dari perkataan 'nasit'; lupa. Tapi tu kan bukan alasan untuk kita tak improve diri sendiri untuk jadi lebih baik dari apa yang orang atau diri sendiri sangkakan? :)

Jadinya Ramadhan kali ni pun awak nak biar berlalu macam tahun-tahun lepas tu? Ber-Ramadhan secara adat-- orang puasa awak puasa, orang tarawikh awak tarawikh, whenever you crossed the word Ramadhan, the first thing that came into your mind is the Bazaar Ramadhan itself, cerita masak-masak juadah berbuka, buat kuih raya, tempah baju kasut raya, belum cukup sehari puasa lagu raya dah bergendang dalam telinga.

All that sidelines, you are going to let 'em conquered you just like they did all these years?
Bukan ke bulan Ramadhan ni bulan yang penuh dengan kasih sayang Tuhan?
Tahu tak, tak ada ummat nabi lain yang Allah bagikan mereka nikmat Ramadhan?

Do you know that if you are sinning in this Holy month of Ramadhan, it doesn't defined who you are? Instead, it reflects on how much Shaytan has affected you in the last 11 months.

A reminder to myself through and through.

"Deras arus dunia menghanyutkan yang terleka,
Indah fatamorgana melalaikan menipu daya,
Dikejar, dicintai, bak bayangan tak bertepi,
Tiada sudahnya dunia yang dicari.
Begitu indah dunia siapapun kan tergoda~" -Fatamorgana by Hijjaz.

Aci tak kalau cakap tengah sedap menaip ni playlist lagu keluar lagu ni? Terus taip sebab rasa macam... entah. Beauty.

:)

So, apa plan awak untuk buat Ramadhan kali ni luar biasa, a memorable distinctive one? Hari ni baru nak masuk 7 Ramadhan, jadi apa pun yang awak azamkan, ada tiga minggu lagi untuk jadikan dia realiti. Are you up for it?

Sebab Ramadhan tahun ni saya cabar diri sendiri untuk baca Quran satu hari satu juzu', dengan izin Allah. Kalau Imam Syafie mampu khatam Quran 60 kali (yes, you don't read that wrong) dalam masa sebulan, apalah sangat khatam sekali tu ye tak?

But the thoughts and the efforts that counts.

Jadinya tak payahlah menyibukkan diri nak sedih umur dah 21 tahun baru terkedek nak cuba khatam dalam bulan Ramadhan ke apa (tembak diri sendiri la ni) sebab banyak lagi benda yang boleh disibukkan ;) Yang penting bila awak dah ada aim, strive hard to achieve it.

_________________________________________________________________

Ruh Ramadhan tu lekatnya di hati.Kalau hati mahu,ruh tu boleh dirasai di mana-mana.Palinglah ke mana,jejaklah ke mana,menapaklah ke mana,masih bumi Allah juga.Tak gitu?

Pap.Pahanya ditepuk perlahan.

“Jom,gerak.” K² merenungnya dengan kening terangkat. “Nak pergi iktikaf ke dak ni?”

Senyum melebar jadi sengih.Betul,bumi mana pun masih milik Allah juga.Dan di antara langit dan bumi itu pun segalanya milik Allah juga.Termasuklah hati-hati manusia yang ada di antara keduanya.

“Lagi tiga saat kau tak bergerak,aku tinggal.” K² dah melangkah.Boleh pulak nak buat gaya patung batu kapur tengah-tengah orang bercakap.

Haha.Fend bingkas bangun. “Sampai hati kau nak masuk syurga,pi tinggal aku?” Saja.

“Dah tu?Sampai hati aku ajak masuk syurga kau tak nak?” K² pandang ke belakang sekilas dengan sengih selamba.

Fend sengih.Kena sebijik dengan K². (CJ by Hlovate)

Ps; Ini saya tengah ajak awak masuk syurga ni~
.
.

Hari pertama bertarawikh, kami tak ke masjid, cuma bertarawikh di Surau At-Taqwa bawah bukit sana tu (pretend lah macam korang tahu kat mana saya tinggal okay?), dan nak dijadikan cerita format tarawikh kat surau tu... setiap 4 rakaat solat akan ada tazkirah selama setengah jam. Sila kira sendiri berapa lama tarawikh malam tu untuk 20 rakaat, jangan malas :p

Point dia kat sini, nak kongsi satu hadis yang ustaz tu bagitahu je.

Dari Ka’ab Bin ‘Ujrah (ra) katanya:

Rasulullah S.A.W bersabda: Berhimpunlah kamu sekalian dekat dengan mimbar. Maka kami pun berhimpun. Lalu beliau menaiki anak tangga mimbar, beliau berkata: Amin. Ketika naik ke anak tangga kedua, beliau berkata lagi: Amin. Dan ketika menaiki anak tangga ketiga, beliau berkata lagi: Amin. Dan ketika beliau turun (dari mimbar) kami pun bertanya: Ya Rasulullah, kami telah mendengar sesuatu dari tuan pada hari ini yang kami belum pernah mendengarnya sebelum ini.

Lalu baginda menjawab:

“Sesungguhnya Jibrail (A.S) telah membisikkan (doa) kepadaku, katanya: Celakalah orang yang memasuki bulan Ramadhan tetapi dosanya tidak juga diampuni. Lalu aku pun mengaminkan doa tersebut. Ketika aku naik ke anak tangga kedua, dia berkata lagi: Celakalah orang yang (apabila) disebut namamu di sisinya tetapi dia tidak menyambutnya dengan salawat ke atasmu. Lalu aku pun mengaminkannya. Dan ketika aku naik ke anak tangga yang ketiga, dia berkata lagi: Celakalah orang yang mendapati ibubapanya yang sudah tua atau salah seorang daripadanya, namun mereka tidak memasukkan dia ke dalam syurga. Lalu aku pun mengaminkannya.


Hadits Riwayat Bazzar dalam Majma’uz Zawaid 10/1675-166, Hakim 4/153 disahihkannya dan disetujui oleh Imam Adz-Dzahabi dari Ka’ab bin Ujrah, diriwayatkan juga oleh Imam Bukhari dalam Adabul Mufrad no. 644 (Shahih Al-Adabul Mufrad No.500 dari Jabir bin Abdillah.
.
.
.

Kelmarin ke? Entah, lupa. Tengah mencari parking dalam Masjid Biru, Shah Alam untuk pergi bertarawikh dan takdirnya hari tu tempat yang kami selalu parking penuh diisi orang.

"Terpaksalah parking jauh sikit." kata ummi.
"Takpe lah parking jauh asalkan boleh solat." kata Aiman, my 10 years old brother.

Tersentuh hati kakak dia ni. :')

Yang tu kisah beberapa malam lepas, yang ni kisah tadi. Kami yang besar-besar ni dah sepakat nak buat 8 rakaat je malam ni. Tiba-tiba...

"Tapi, Aiman nak buat 23 boleh ke?" kata si kecik.

Sudahnya semua orang buat 23 malam ni thanks to him :') Subhanallah. May Allah granted him with Jannah for such pure beautiful mind.

Ps; I just turned 21 on 25th July, alhamdulillah. With increase in age, comes great responsibilities.

x

Friday, July 6, 2012

Log book #2

5 JULY 2012

Some are wondering on why I didn't have any updates on the last three days of my posting. Errr, that's because I didn't went to the hospital as I was feeling quite under the weather. Fret not, after taking some medications prescribed by Dr. Malek (pretend lah macam korang kenal ye), I gather myself up to face the world HOYEAH! (Exaggerations are my middle name, excuse me -_-).

Wearing a very royal-ish yellow 'Kurung' and a brown scarf to tone down the yellow, I walked down to the aisle, I mean hospital cafeteria (known as Med Cafe), having my Nasi Lemak and Teh 'O Susu as usual. Met the lovely sisters from Ireland and we chitchatted for quite some time before I took my leave and went to the 13th floor, Geriatrics Ward. Left my bag at the staff room and off I went on the quest to search for my MO, Dr. Vijayan. :)

**By wearing yellow, I was hoping that my day would be as bright as my clothes, teeheehee!

My MO is nowhere to be seen, unfortunately so I text one of the sisters from Ireland, asking if I could join them for their ward round and they said yes. Told you they are very nice sisters! I won't be calling anyone 'lovely' for no apparent reason :B

Anyways.

Still remember when I complaint (sort of) about some Malay doctors who are very unlikely to make charity with their smiles? Well, they still are. Hah.

But I decided to be the one who make the changes that I want to see-- a situation where; everyone puts up a smile on their face to anyone even to a stranger, no matter what their ranks are, MOs smile to the nurses, Consultants smile to the HOs, or even students smile to the cleaner. Yes, I would like that to happen, so so much!

So, to see that becoming reality, I handpicked myself (boleh ke cenggitu?) to be the one who started it, :)

A very dear usrah-mate of mine once said; "Untuk tengok perubahan yang kita nak berlaku dalam dunia ni, ubah diri kita sendiri dulu. Maksudnya, kalau kita nak satu komuniti tu menepati masa, kita perlu tepati masa dulu. Let people see it happens through us." or something like that.

:)

What happened today was that, an elderly Chinese patient died at the ward 12U and I happened to be in that room. The first death I encountered during my almost two weeks of posting, and I immediately have a mixed feeling when I wonder about the fact that the angel of death was just around, at that moment. I stepped back as the children of the late grandmother mourning badly; asking for her mother to get up and open her eyes.

Teary.

The children were in such a chronic denial that they asked me to help them to bring a wheelchair as they said their mother wanted to get up and walk. Errrr, I have chills for a second there. When I refused to help, the son rushed out of the ward, towards the counter, took the wheelchair and runs to his late mother's ward, helping his sister to carry their mother onto the wheelchair.

Tragic. I had to stepped away from that ward soon after that because I don't think I can meet the children at their eyes. :( The situations went on for about 1 hour before the children finally accept the fact that their mother is gone. Huuuuhhh.

Anyways.

I met a handful of new faces at the ward, the elective students, I mean. I met one from Belfast, UK and two from Moscow, Russia. I'll tell you the tale about that two first year students from Russia perhaps in another entry, inshaAllah. There's something that I wanted to share, and you (future elective students, per se) might learn something from the story, just like I did :)

X