Saturday, April 21, 2012

Life's like an hourglass, glued to the table.

Bismillah~

Have you ever think of life as an hourglass, which has been glued to the table? Once those sands have been dropped to the base, there's nothing you can do to stop them, or turn the hourglass again, since it has been glued to the table, remember?

Macam kita.
How many of us, actually, have always been dwelling in the past?
Sedangkan kita hidup, bernafas ni, at the exact moment.

Untuk kita kita (ye, kita. Termasuk saya) yang kadangkala masih terkenangkan manisnya zaman Jahiliyah, zaman masih belum kenal sepenuhnya siapa Tuhan... berhenti lah. Stop thinking about those yes-I-admit-they-was-fun-and-we-had-a-once-in-a-lifetime-memory moments, just, please, stop!

Mohon diri sendiri tak perlu menyesal memilih jalan menuju Tuhan ni.
Sampai bila...? Sampai bila kita nak kalah dengan kenangan sendiri?

When Shaytan made us think of our pasts, we should remind him regarding his future. In torment and Hell-fire.

'How', you would ask.
'Istiqamah, dengan ibadah, dengan buat benda baik', I would answer.

Tapi tahu je bukan senang nak istiqamah, unfortunately. Bukan awak boleh sentiasa menang lawan nafsu, bukan sentiasa boleh iman kita tu di atas... Saya pun tak terkecuali. Iman tu sifatnya memang macamtu, menaik, menurun, ikut suka, tanpa rela. Tapi awak nak biar je?

Mestilah tak.

Sebab orang yang beriman tu, dia takkan biarkan dirinya lama-lama ada di bawah. Dia akan segera naik :)

Okay sebenarnya nak kata... jangan terlalu diingatkan sangat manisnya bercouple, terasa lawanya tak sempurna menutup aurat. You've went through too much to be at where you are right now to lose everything just because you were remembered by your pasts.

Saya mungkin hilang lelaki tu, hilang cinta kasih dia, tapi Allah gantikan saya dengan ukhuwah yang berganda lebih manisnya. :') Mereka yang ada keliling saya sekarang, ramainya tanpa boleh saya sebutkan nama satu per satu.

Err, dulu memang saya tak biasa dengan ukhuwah akhawat to akhawat, peluk, cium, manja manja, tapi alhamdulillah, adanya mereka tu hidup saya jadi lagi indah. Serius. Budak-budak seusrah saya sila kembang semuanya. Antunna memang penyeri hari saya :') Hik~

_________________________________________

Tadi masa usrah, one of my anak usrah voice out about something regarding when we recorded our voice, we would sound... err strange. So we wonder to ourselves, 'Was my voice always this strange to be heard of?' and I replied, 'I can never see myself in a video, cause I don't think I'm fond with the fact that I would look and sound so pelikkk.' -__-"

Lepastu semua terdiam, like you know, kalau kat dunia pun kita tak suka tengok our recorded version of actions, (sesi temu ramah je pun, video kuliah termasuk muka suara sendiri je pun, things that are not even insolent to begin with)...

How on earth would you like yourself and your ma'siat in actions to be shown in front of Allah and all the human beings ever existed on the day of Resurrection? We was like 'aaaaaaaaaaaa!'

:(

Istifargh, banyak banyak.

x

2 comments:

afifaa. said...

Nuha! Hihi. Jangan menyesal melepaskan benda yang lalu. Akan ada balasannya yang manis nanti:)Rindu plak nak ber-email dengan nuha :)

神のために said...

inshaAllah takkan pernah menyesal, cuma sesekali teringat lepastu mesti istifargh banyak kali.

lebih kepada taknak percaya I was once in those jahiliyah situations sebenarnya :) doakan Nuha ye?

heeee! rindu jugak! tapi Nuha dah nak final dah huhu jadi busy sikit.