Sunday, March 18, 2012

3 Things to be improved by me.

Bismillah.

Awkward. *long pause* It has been such, such, such a long time since I last wrote something. Ac-tu-ally writing. I am trying hard here, to not complaining about everything that happened in my life. Siapa kita untuk merungut, kalau itu yang dah Allah Taala tetapkan?

Dia kenal kita luar dalam, Dia tahu apa yang kita perlukan, Dia tahu kemampuan kita. :)

Ps; Empat perkara yang Allah dah tetapkan untuk kita sejak di alam roh: 1. Rezeki 2. Amal 3. Ajal 4. Kebahagiaan dan kecelakaan.

Things to be improved #1: Quit complaining, stop sighing.

Ada sebab kenapa Allah letakkan kita di jalan tu, dalam situasi itu, dengan orang tu, menghadapai masalah tu. Hari-hari kita mintak dari Allah, pinjamkan kekuatan-Nya untuk kita berdepan dengan urusan seharian.

Do you expect for Allah to 'bzaaaab~' give you strength, out of no reasons, in an instance? Kekuatan tu takkan nampak berbaloi. Sebab tu Allah selitkan dengan masalah, dengan dilema, supaya kita dapat get through everything, overcome those obstacles like it was not our business.

There, lies between all those crap, there's your strength! :)

Allah boleh je bagi awak kuat, macam Allah boleh je bagi Palestin menang, Syria menang, tapi Allah nak tengok usaha kita. Apa yang kita dah buat untuk dapat sesuatu yang kita mintak dari Allah tu? Does our effort worth for Allah to give His ni'mah?

Things to be improved #2: Be a full time Muslim.

Adakah kita cuma Muslim bila kita pergi usrah je? Dalam tempoh masa tiga jam tu je? Adakah kita Muslim bila kita dengar ceramah je? Bila awak tengah jalan, berborak dengan kawan-kawan, benda yang awak borakkan tu cerminkan awak Muslim ke? Bila awak dalam bilik sorang sorang tu, buat benda pelik, awak Muslim ke? Bila awak tengah makan, awak Muslim ke?

A definite headshot.

Bila teringat diri sendiri, rasa sedih macam "Ha ah, I am not yet a full time Muslim." There was a long pause when my kakak naqibah poured out those questions.

Rasa malu bila teringat benda-benda yang aku pernah borakkan semata-mata supaya tak ada 'awkward moment' dengan orang yang baru kenal. I tend to be that kind of person, the one who would blabbed about everything I can think of whenever I stumbled upon an awkward moment of silence.

I have to take this into account. Kena berubah! Remain silence is the best option, sebab kita terkadang akan terlepas cakap :(

Terfikir, benda-benda yang aku borakkan, menambahkan iman ke? Benda-benda yang aku 'like' di Facebook tu, menambahkan iman ke? Dengar orang bergosip, orang merungut, menambahkan iman ke?

Bak kata Ustazah Ros, benda yang tak bermanfaat, tak payah buat. Tak menambahkan iman pun.

Things to be improved #3: Mind your ikhtilat in the cyber world.

Kalau luar je jaga ikhtilat tapi dalam Facebook tak jaga, awak rasa awak Muslim ke? *ducking my head*

Quoted from Ustazah Ros during our daurah for 'Ikhtilat dan BM': "Di mana maruah kita sebagai seorang perempuan Muslim, bila tanpa segan kita bergurau dengan lelaki walaupun cuma di Facebook?"

"Tak perlu nak 'like' status lelaki di Facebook tu. Tak menambahkan iman pun kalau kita 'like'. Kalau status dia kita rasa menambahkan iman, alhamdulillah, ambil ibrah, muhasabah diri, cukup sekadar tu. Tak perlu nak terbitkan rasa yang tidak-tidak pada lelaki tu. Kita tak tahu hati orang macam mana."

Okay, yang ini terkesan, terbukak minda bila dengar. Terus reflek diri sendiri. Betul, hati orang kita tak tahu.

Ps; Alhamdulillah ala kulli hal ya Allah :')

5 comments:

twinkle twinkle said...

itu la,,nak menjaga ikhtilat perlukan usaha yg sungguh,,bgs kate2 ustazah ros tu :)

Nia Ridzwan said...

salam kak nuha.
gud luck~

huhu, doakan kita sama2 dapat jaga ikhtilat even dalam dunia maya kan :')

DrNotts said...

nuha ada di malaysia lagi ke? lama ke cuti? berapa tahun lagi nak habis belajar?

神のために said...

twinkle²

definitely. semoga kte sama² mujahadah ye!

Nia

wsalam dikk! aaa lamanya tak borak dgn awak :( sorry kalau hak ukhuwah awk tak tertunai huk3

inshaAllah Nia, inshaAllah. org yg btul² cintakan Allah dan Islam, dia akan menjaga ;) Lets be among these people okeh?

auntie

auntieeee!! dah beberapa hari ni asyik teringat auntie jeee! :D nuha dah balik mesir dah auntie, cuti winter 3 minggu je, sadly hehe.

inshaAllah ada lagi 3 tahun. auntie tak nak dtg egypt ke? boleh nuha bawak jalan, iAllah :D hee! auntieee, seronok la tgk post auntie pasal korea tuuu. teringin sangat nak pergi.

kalau nuha nak mintak email auntie boleh tak? mana lah tau kalau nak pergi nanti, boleh contact auntie :))

DrNotts said...

Nuha,

boleh je datang. anytime. just roger. nanti boleh kita jalan sama. tidur rumah auntie dan kita masak sama. pastu kita ke seoul dan busan. kalau ada masa kita boleh ke jeju (one of the seven wonders-nature). nanti email auntie ye.

drnormaliza@gmail.com