Friday, December 30, 2011

nak saya cakap pasal cinta?

Bismillah~

1. Frankly, I was moved by the sticky notes made by my usrah-mate on her desktop.

Jadi tunang yang baik.

Simply that. I smiled, knowing that for sure, she'll be the best fiance ever to her fiancee, who is an ikhwah as well. She's the first one in our batch to get engaged and will be getting married next year, inshaAllah :)

She might not know this but she inspired me in so many ways. I love you, A.

2. I love my bestfriend N, for the fact that we can be childish at times and yet, still striving with our might to be a better slave of His.

"Awak la letak."
"Awak."
"Awak ler."
"Okay fine sama sama letak."
"Satu... dua... tiga. Letak!" and we hung up.

Bie, kata rindu kita en? Cepat la cari masa datang Mansurah. Alexandria ke sini cuma tiga jam kot. Teehee. How wonderful the fate made by Allah Taala, that He even let my bestfriend since first year of high school to be study abroad in the same country as mine.

:')

Told ya Allah Taala is too sweet and kind. He knew that I can't be apart from N.

3. How bold an akhawat might be in her daawa, she is indeed, still a women. And a women, need a guy in her life, to complete her.

Jangan harap awak akan kuat dengan berkahwin dengan ikhwah!
Kerana berkahwin dengan ikhwah tu bukanlah tiket untuk menguatkan diri!


Terkesan.

Tapi kita betul tak tahu, kan? Kalau berkahwin dengan ikhwah tu lebih menguatkan kita, atau melemahkan. Kalau berkahwin dengan lelaki biasa, apa betul melambatkan perjuangan, atau kita akan saling menguatkan dan menjadikan dia seorang ikhwah.

Allah works mysteriously.

Saya tak kisah siapa jodoh saya. Ikhwah, atau lelaki biasa, tapi biar tanda iman ada padanya, supaya zuriyat saya nanti masih tersampai kalimah syahadah pada mereka. :)

x

Wednesday, December 28, 2011

a semester almost passed.

Bismillah~

1. Allah has uplifted all the burden I felt once I've stepped in as a Third Year Med Student, syukurLillah. There's no words can described how relieved I am right now and not even a whole dictionary with 360,000 words can define it. Such a drama queen ey? Hee!

Alas, those hardworks and nerve-wrecking moments paid off when the Dean of Medicine, fellow Professors and Doctors said, "Well done and this topic is really interesting." :')

Alangkah!

Tiba-tiba terfikir. Kalaulah our endless discussions, dari petang membawa ke malam, all those brain storming sessions, panicking moments dan cuma ucapan 'Well done' tu mampu buat jasad saya berbunga-bunga melayangnya...

nanti bila Allah Taala membalas usaha kita yang tak seberapa di dunia ni dengan syurga-Nya, rasanya bagaimana ya?

2. Mother. Hari ni saya rindu ummi saya lebih daripada biasa. I chanted 'Ummi... ummi... ummi...' while stalking her Fesbuk page. Hehe! And I found out that my ummi bought me the latest book of Fatimah Syarha from my future father-in-law (since he is a book publisher) :B

p/s: That is basically an inside joke between a mother and her daughter. Please don't make any wild assumptions, thank you!

3. Weeks of sleepless nights shall start by tomorrow, inshaAllah. Three weeks of study leave for finals and I hope Allah eases everything for me. Saya yakin Allah akan tolong saya.

Faiza 'azamta fatawakkal alAllah. :)

x

Impossibru.

Bismillah~

Bila disibukkan dengan hal dunia, makanya lupa hati sendiri masih perlu saya jaga. Fuh. Tapi kalau diniatkan semuanya hanya kerana dan semata untuk Dia yang Maha Kuasa, I don't think you can go wrong. Too impossible sebab Tuhan tak pernah zalim pada hambaNya.

I think it is about time.

P/s: Manchester students of Sem Five, kullu 5eir bokra, isA :)

x

Saturday, December 24, 2011

puisi terpendek untuk kamu.

Kalau saya minta untuk kamu kembali,
Apa akan kamu turutkan... dengan senang rela hati?
Atau kamu akan masih,
Mahu menangkan diri sendiri.

Kalau kali ini saya merayu,
Untuk kamu toleh ke belakang,
Menyegarkan apa yang saya sudah layu,
Apa kamu sudi untuk tak membangkang?

-kedegilan.

Friday, December 16, 2011

I pray to Allah.

Bismillah~

Mintak tolong untuk sama-sama 'ameen' kan boleh? Jazakillah :) And, its Jumuah (Friday) here in Egypt! Gotta make dzikr on Jumuah, everyone is looking for His mercy~


Jom baca surah al Kahf ;) Sama-sama kejar rahmat Tuhan, sebab saya tak nak masuk syurga sorang-sorang~

x

Bulatan Gumbira di bumi Piramid,


Bismillah~

Saya sebenarnya terlupa ramai lagi yang tak tahu. Errr, how can I compensate that with you? Tentang video di atas, maksudnya. Saya terlupa, ramai lagi yang belum dapat merasa indahnya. 'Bulatan Gumbira'. Kalau disebut 'usrah', yang lari bila mendengar mungkin masih ada.

I used to, tho. Jadi kita ni sama. :)

Tulisan kali ni pun bukan nak 'brag' kata saya masuk usrah, jadinya saya ni perempuan yang mulia. That's a big NO right there. Siapa kata perempuan yang ditarbiyyah ni perempuan mulia? Awak nak kata perempuan ditarbiyyah ni tak buat dosa? Tipu lah tak ada. Jadi, hakikatnya kita semua sama. Masih bergelar hamba~

Cuma, secepat mana kita kembali kepadaNya lepas buat dosa, haaa, yang itu Allah kira!

Tulisan kali ni nak promote usrah? Err, tak ada salahnya kan? Saya tak mau buat point form tentang kebaikan berusrah, tapi saya nak bercerita... regarding how I get tangled with 'bulatan gumbira'. Ini kisah benar tau :)
.
.

Saya orang yang penuh dengan kisah silam. If I can put that into words, I am not a ready-made muslimah. Siapa yang kenal saya in real life, would have known that for sure. Jadinya nak kata, saya pandang usrah ni sebagai satu benda yang berat.

I'm not used to this surrounding of five to six people gathered, reminding each other about Heaven and Hellfire. Senang cerita, saya tak suka orang nasihat saya. Once upon a time.

What triggers me to actually involve in this circle of everlasting happiness?

I have a cousin here, as one of my housemates and I thanked Allah for that :) Anddd as certain of you guys (who have been reading my blog for quite some time) knew, after my turning point, I started to search deeper regarding Islam. I wanted to know more. I have been very ignorance eversince I could remember and I wish that to stop.

Kaitan cousin dengan usrah, you may ask?

Cousin saya memang dah terlibat dengan usrah segala ni, so kadang-kadang tu bila balik dari usrah, dia akan cerita... about this and that. I gained my interest from her stories. :) Jadinya I told one of my friends about it and so! Puff~ Saya dah masuk usrah!

Err, not so drama ey? Opss, my bad hihi.


Bulatan Gumbira saya :) I thanked Allah for letting me to be a part of them, for letting be around them, for letting us gaining His blessings together, in every steps that we took. S, kak N, I, yourstruly, A, Q, H. Semoga ukhuwah ni tembus sampai ke syurga ya Allah.

Bagi saya, diorang ni support system saya. Tahu je lah kan bila kita jauh dari keluarga sendiri, kita perlukan tulang belakang yang boleh hulur tangan bila kita jatuh, yang tak gelakkan kita bila tergolek, yang sama-sama naik, yang nak kongsi kebaikan dengan kita, yang boleh tegur kita bila salah langkah, pimpin balik pergi jalan betul, yang sama-sama mengingatkan kalau Allah tu dekat, dekat, dekat. ♥

Orang yang belum rasa mungkin tak dapat bayang perasaan berusrah tu macam mana but trust me, once you are in it, you'll be just like an addict. Seminggu tak usrah rasa macam ikan terlompat atas darat, menggelupur.

Dan semoga, saya boleh berusrah walaupun dah berkeluarga~ inshaAllah ameen!

P/s: Perasan je yang saya ada few new followers. Allah, syukran sangat. Saya tak ada goodie bag nak serah huhu. Jadinya, saya cuma boleh mendoakan untuk kebaikan kalian. Harapnya, tulisan saya bermanfaat :/ Segan jugak ni.


x

Tuesday, December 13, 2011

I no longer wanted to...

[asal]
Bismillah~

*currently listening to Waiting For The Call by Irfan Makki and I put it on repeat*

Sambung balik tajuk kat atas, I no longer wanted to... keep putting my wife-training off, dengan izinNya. :) Mostly cooking la sebab saya paling lemas dengan memasak, jujurnya. Tapi alhamdulillah sejak jadi anak perantauan 2 years ago, I cook on daily basis so tak ada sangat masalah nak masak but I'm still lacking here and there :)

Err, especially lacking in spirits to cook in Malaysia since my ummi is the best cook everrr and I don't think I can replace her. Dah masak 9 bulan kat sini, balik Malaysia of course lah nak rasa ummi masak je kan? Heh heh heh (alasan~)

Haritu masak soto, samosa, kuah kacang, nasi lemak and I tried a few new recipes macam ayam masak paprik :)

I want to constantly changing for the better, by the day. We have to, come hell or high water if our ultimate mission in life is to see the face of Allah Taala in Jannah. Kan? :')

Tulisan ni bukan untuk 'brag' anything about my improvement of skill tapi lebih kepada nak sama-sama ajak korang untuk buat perubahan, biarlah sikit mana pun, biarlah orang lain tak nampak, tak sedar sekalipun.

Pakai tudung labuh sikiiiit dari biasa ke, berlatih pakai stokin ke, jaga ikhtilat ke, upgrade tajwid ke, tambah solat sunat ke, solat awal sikit daripada biasa ke, hafal satu surah sehari ke, banyakkan zikir istifargh ke... in my case, rajinkan diri masuk dapur dan memasak hihi.

Anything will do, selagimana perubahan tu diniatkan untuk cari redha Allah. To be a better you.

Eventually, semua ni antara kita dengan Allah je. Seeking for people's acknowledgment won't get you anywhere. Trust me. :)

P/s: Excited bila dapat tahu usrah-mate nak melabuhkan sikit lagi tudung yang dia pakai. Syukran ya Allah~ I can never thank You enough. Allah baik sangat pada saya.

Monday, December 12, 2011

of fitnah and al-Maududiyy.

Bismillah~

Few days ni aku tak berada dalam zon selesa sendiri and I love that, sebab macam it makes me nervous thinking of how things will work out for me, ikut perancangan yang penuh cinta dari Allah Taala :) So here I am, alhamdulillah, survived! Let alone alive.

I made new circle of friends throughout this period and I'm glad. Aku memang jenis yang suka buat kawan baru, with a lil bit of awkwardness here and there tapi kalau orang tu okay, aku pun okay jugak inshaAllah. Thankfully, diorang memang jenis yang boleh ngam la kiranya untuk borak tentang apa je.

Dan kat sini sebenarnya aku jumpa satu realiti yang sedih.
.
.
.

"I went to kelas al Quran, and they were saying 'Eh, kau baca Quran?'. I was like huh? I khatam Quran 3 kali kot. I stopped the class right after that."

Kenapa? Kenapa korang buat dia macam tu? *sebak* Serius aku tak faham.

Just because dia tak pakai tudung, having a character like a social butterfly, jadinya dia tak boleh reti baca Quran? Apa jenis mentaliti tu? Kata nak mengajak orang lebih mengenal Tuhan. Astarghfirullah. *tenangkan hati sendiri*

"No offense la Nuha but I have a bad impression towards orang yang pakai tudung labuh ni. There's this one sister, pakai jubah, tudung labuh, pakai niqab, went up to me and suddenly said, 'Eh awak reti solat eh?' I went home, called my mom and cried my heart out."

*mengucap panjang* Apa sebenarnya hak kita eh, untuk judge orang sampai macam tu sekali? She said no offense due to the fact that me, myself, pakai tudung labuh (moga dijauhkan Allah dari riak).

Aku serius terasa.

Terasa bukan sebab kata-kata dia tapi sebab kenapa... kenapa orang yang indah menutup aurat mengikut syariat Tuhan, boleh jadi fitnah untuk agama kita sendiri? Allah. Kenapa? Kenapa buat dia macam tu? (baca dengan nada penegasan)
.
.
.

Tulisan ni bukan untuk aku condemn setiap yang bertudung labuh, tapi kita muhasabah balik please. Hanya sebab Allah gerakkan hati kita kita ni untuk lebih sedikit sempurnanya dalam menutup aurat, tak bermakna kita ada lesen untuk menghukum mereka yang lain.

Jangan sampai kita jadi fitnah untuk agama. Berat tu. Aku rasa macam dah banyak kali tulis kat sini dah. Jangan judge. Jangan judge. Jangan judge.
.
.

Dan tiba tiba jadi teringat kisah Imam al-Maududiyy yang menjemput semua rakyat India, yang Muslim atau tidak, menghadiri kelas agamanya untuk membincangkan tentang Syahadatul Haq. Tapi sayang, hanya yang Muslim yang datang dan rupanya bila diselidik...

Islam dulu memerintah India selama lebih 500 tahun (boleh betulkan kalau ada yang rasa saya tersalah fakta) dan mereka buat apa? Diorang tak tunjuk contoh yang baik sebagai pemerintah, menindas rakyat India sampailah British datang 'membebaskan' diorang.

Diorang pandang serong pada Islam. Huuuh.

So please my dear sisters and brothers in Deen, cut that typical thinking of judging people already! Sudah sudah lah tu. Belajar untuk husnu dzon inshaAllah. :)

P/s: Don't judge book by its cover. Tapi ingat, iman tu ada tandanya.

Sunday, December 11, 2011

Penyaksian atas kebenaran.

Bismillah~


Allahuakbar. Allahuakbar. Allahuakbar wa lillahilhamd. Besar rasanya rasa syukur saya pada Allah Taala, untuk nikmat tahu apa sebenarnya Syahadatul Haq tu. :)

Rasa macam dah tak boleh duduk diam dah, tak boleh nak berpeluk tubuh sebab saya dah tahu! Saya dah tahu... pentingnya kalimah syahadah tu untuk kita pikul. Dan jugak pentingnya untuk menyampaikan apa yang saya tahu supaya kamu, kamu dan kamu...

...Tak ada alasan untuk berdiri di depan Allah Taala nanti dan kata; "Ya Allah, sesungguhnya saya tidak tahu dan tidak diberitahu tentang hal ini."

InshaAllah, saya akan terus bergerak, bergerak dan bergerak! Saya dah tak nak kisah dengan apa yang orang lain kata tentang saya. Katakanlah, apa je. Sedangkan Rasulullah sendiri tak putus asa untuk berdakwah walaupun orang arab masa tu tak nak dengar hujahan Baginda.

Menyebarkan kebaikan dan kebenaran, tak boleh tunggu sampai kita jadi sempurna! Tak boleh tunggu sampai kita settle diri sendiri tapi ingat, kita perlu berubah jadi lebih baik.

"Sesungguhnya aku sedang menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yg terbaik dalam kalangan kamu. Bukan juga yang paling soleh dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah. Maka akan jadi sikitlah orang yang memberi peringatan" -Imam Hasan al Basri.

Malaikat Maut takkan tunggu sampai kita bersedia untuk mati kan?
.
.

Question asked: "Sekarang ni dah akhir zaman, tanda-tanda kecil kiamat dah banyak sangat. Tapi kalau untuk Islam tu menjadi Ustaziyatul Alam (world order) ambil masa yang lama, maknanya kiamat lama lagi ke?"

Answer given: "Wallahu a'lam, itu semua urusan Tuhan. Kena ingat satu je, kebangkitan Islam tu lebih pasti dari terbitnya matahari pada hari esok. Biar kita tak melihat hari kebangkitan Islam tu (walaupun jauh di sudut hati sangat teringin tengok dengan mata sendiri) tapi kita bekerja untuk menyebarkan kebenaran untuk tibanya hari tu."

:) x

Thursday, December 8, 2011

of almost everything that happens.

Bismillah.

1- Saya rindu kampung
.

Sesi taaruf: Saya berasal dari ummi dan abah, dan kampung saya di syurga. :)

Kalau diizin Tuhan, saya teringin untuk kembali ke sana. Huuu tinggi angan. Tapi kenyataan hari ni kan mimpi hari kelmarin? Jadinya tak mustahil untuk impian hari ni menjadi kenyataan esok hari~ Doa, doa, doa dan doa!

Okay sebenarnya saya rindu masa-masa saya di kampung, Kajang. Not so rural eh? But then my grandmother do recides there so Kajang is basically my hometown and I'm proud of it. Summer holiday haritu sempat tidur beberapa malam temankan nenek and I must say, I felt so blissed, alhamdulillah :')

In the morning I would walk with nenek (she's on wheelchair by the way) around the village, buying roti canai, nasi lemak, kuih muih and after few rounds, went back to the house and eat our breakfast peacefully while reading the newspaper.

Along the noon, I sat by myself in one corner and had my headphone on as nenek was watching televisyen and I prefer to watch Nouman Ali Khan's vids to gain more Islamic knowledges. THIS. I miss the fact that I had time to actually scribble everything what Brother Nouman says, on my book. As for now, I seems to be sooo occupied that I can barely streaming his video :(

Itu je main point sebenarnya tapi rindu jugak tengok cousin saya punya suami layan anak dia petang-petang main basikal keliling rumah. I, too, would love to see that view if I were destined to be married and have kids later on, inshaAllah.

2- Investing in the Hereafter

Memandangkan sekarang ni takde masa sangat nak fikir benda lain selain belajar, belajar, belajar..., (finals in January, yo!) apa yang saya boleh harap, supaya usaha saya dalam belajar tu Allah redhakan, dikira sebagai ibadah, ameen ameen!

Semuanya bergantung pada niat kan? :)

3- Pilihanraya Mansurah

Hangat bumi Mansurah ni dengan kempen pilihanraya untuk sesi 2011/2012. Saya? Err, tentulah turun mengundi tapi siapa yang saya pilih untuk menjadi pemimpin saya, biarlah saya rahsiakan~ Tak berniat untuk berkempen untuk sesiapa pun.

Cumanya, semoga yang dinaikkan nanti dapat membawa banyak lagi perubahan yang baik untuk Mansurah! InshaAllah~

x

Wednesday, December 7, 2011

freezing.

Sketsa pada Sambutan Hari Raya Haji 1432H.

I pray for the feelings we had on that day, to be freeze, and to never gets old let alone tiring us. Biiznillah~ :')