Saturday, August 27, 2011

bebelan cinta pagi 27 Ramadhan.

Bismillah.

Alhamdulillah, untuk nikmat beriktikaf dan berqiyam di Masjid Biru dengan sahabat dunia akhirat saya (inshaAllah). Malam yang ke-27, kalau diikutkan tahun lepas, pada malam yang sama, bilangan mereka yang mengimarahkan masjid cuma sampai lima enam baris.

Entah kenapa, sejak Solat Tarawikh lagi saya dah terasa lainnya. Aura dia semacam. Majlis Katam al Quran pun jemaah masih lagi ramai, tak macam tahun lepas. Tahun ni, tempat ruang tidur wanita di dalam dewan kalau nak dibandingkan tahun lepas cuma di kelas kelas. Alhamdulillah, lagi selesa :)

Dan rasanya ramai yang setuju malam tadi Masjid Biru lebih penuh daripada biasa, subhanallah! Kereta sampai dah tak ada tempat untuk parking, bilik air sesak berlapis lapis, jemaah barisannya dari dinding ke dinding sampai ke pintu belakang. Allahuakbar! Sampai masa untuk Kuliah Subuh pun jemaah masih lagi ramaaaaai.

Alhamdulillah Alhamdulillah walillahilhamd.

Semoga semua yang datang untuk menghidupkan malam 27 Ramadhan ini, terlepas dari bencana yang Allah Taala sudah takdirkan untuk mereka dan semoga mereka sentiasa dalam lindungan rahmat-Nya inshaAllah. :)
.
.

Have you encounter a feeling when you find out you love certain things for instance a novel that you read or a movie you have just watched, and you eagerly promoted them and wanted everyone around you to read and watch it? That feeling of wanted to share those particular things...

Isn't it the same with Islam? For people who has become engrossed and having Islam as their way of life, don't you think they would also wanted you to experience the same feeling they felt?

I was once being asked about this my kakak naqibah :)
.
.

Seorang sahabat yang saya kenal sejak bersekolah rendah dah menikah 30 Julai haritu. Barakallahuma, semoga kalian bercinta sampai ke syurga! :')

So haritu mentengok Madrasah al-Hijrah di channel 114 Astro, tentang Syariah. Ustaz tu kata, kita selalu ucapkan selamat untuk pengantin macam ni kan? Semoga kekal sampai ke anak cucu! Sebab tu lah banyaknya kes perceraian. Dah didoanya sampai ke cucu aja. Sepatutnya didoakan biar tembus sampai ke syurga! *terasa meremang bulu roma. Hah~

P/s: Memang suka tengok yang Syariah je sebab ustaz dia pandai berlawak! Hehe!
.
.

Jika denganmu aku kabur, aku tak mahu yang jelas.
Jika denganmu aku hanyut, biarkan aku lemas.
Jika denganmu salah, aku tak mahu yang benar.
Jika denganmu rebah, biarlah aku tercalar.
Aku sanggup kerna aku mampu,
Kita berdua bersatu.


Serius, lirik ni macam fikiran orang tak ada kurang iman. Jadinya tak apa lah kalau sudahnya masuk neraka, asalkan di dunia boleh bersama berdua? Macam tu? Heh.

Friday, August 26, 2011

catatan summer holidays #5

*Hilang perkataan untuk menggambarkan perasaan*

Menjenguk dinding Fesbuk seorang teman, dan terbaca contengan seorang kekasih untuk kekasihnya. Mohon halal untuk saya 'attach' kan di sini?

Sebelum tidur baca selawat dulu okay sayang? inshaAllah ***** doakan yang terbaik untuk sayang.

Teringat pesan ummi berkali-kali dulu. Sebelum nikah, sebelum sah si lelaki menjadi suami, jangan murah sangat panggil lelaki tu 'sayang'. Belum halal, tak ada hak. Nanti suami awak nak panggil 'sayang' jugak? Sangat lah tak special macam tu.

Tapi... saya kan degil. Heh.

Saya bukan nak condemn sesiapa pun, malah tak bercadang nak canang pekung di dada :) Cuma nak kata saya tersenyum membaca part diingatkan berselawat sebelum tidur tu. Hati saya bagaikan diketuk dengan satu perasaan-- yang entah apa. Haha, gedik lah awak Nuha!

P/s: Tak ada cinta Islamik. Sekali kita yang perempuan ni mendekati lelaki dengan niat untuk berkenalan, itu jemputan ke neraka untuk si lelaki. Cuba fikir pakai logik sikit. Rasanya ada ke orang di dunia ni yang suka nak tengok orang yang dia sayang masuk neraka?

P/s dua: Saya tahu awak lelaki yang baik.

P/s tiga: Siapa yang rasa dia couple tapi masih boleh kata "Tengok, saya couple tapi result saya tetap gempak.", bak kata Dr. Abdul Latiff, "Awak jangan yakin sangat. Allah kalau nak tunjuk, sekelip mata je. Kalau tak sekarang, Allah balas masa awak dah jadi doktor nanti. Patient meninggal, sebab salah awak masa silam dulu."

Menggeletar tangan.

Wednesday, August 24, 2011

Jawab kan please?

Q: Which one would you like to be?

Seorang pendosa tegar tapi hari-harinya penuh penyesalan dengan dosa yang dilakukan tiap hari namun tetap menangguh taubatnya, atau seorang abid yang tak pernah rehat dari beribadah kepada Penciptanya tapi terasa dirinya hebat dan sudah cukup bekalan untuk tampung timbangan mizannya.

Monday, August 22, 2011

pecutan terakhir,

Bismillah~

Q: Kenapa walaupun tengah bulan Ramadhan, syaitan dah kena ikat, tapi saya still rasa macam nak buat dosa ye kak?

A: Allahu Allah~ Walaupun syaitan tak ada, dan pintu neraka tertutup untuk kita, yang di dalam diri ni, kita masih ada yang namanya nafsu-- yang kalau tak dikawal dia akan mengawal kita. Dan jujurnya sayang, benih yang syaitan tanam dalam hati kita selama 11 bulan kehadirannya tu pasti akan bercambah walaupun tanpa adanya dia di tepi, membisik menggoda.

Rahmat Tuhan tu luas, maka jangan pernah putus asa untuk keluar dari ditawan nafsu, dan biarlah benih syaitan menjadi layu. Kita kan belum terlambat untuk berubah selagi nyawa belum bercerai daripada badan? :)

*It may actual be that you feel yourself as a hypocrite for living a double life and assuming that you can't stand before Allah and pra after doing shameful, sinful things but didn't you know? He is Allah and one of His names are the Most Merciful? :)

Wednesday, August 10, 2011

JOM! On Call '11.

Bismillah~

Baru satu hari di Masjid Besi Putrajaya, saya dah rindukan Masjid Biru Shah Alam~ Sangatlah tak dapat nak nafikan rekaan Masjid Tuanku Zainal Abidin sangat mengagumkan tapi takkan dapat lawan perasaan berada di Masjid Sultan Salahuddin Abd Aziz Shah perhaps? ;)

Tambah lagi Allah Taala dah menguji saya dekat atas highway on the way nak ke Putrajaya tu lagi. Allahuakbar~ Sampai saya rasa nak berpurdah masa tu juga! Tapi lepas dapat sokongan beberapa orang teman, saya gigihkan jugak diri ni bercakap. Huuuu.

Tapinya kalau nak dibandingkan ujian yang tak seberapa tu dengan nikmat berkenalan dengan adik-adik yang inshaAllah, ukhuwahnya kerana Allah Taala, rasanya tak ternilai. :') Apatah lagi dengan nikmat mendengar perihal sejarah, teori berumah tangga dan kesedaran berjuang untuk Palestin daripada Pengerusi Aqsa Syarif, Prof. Madya Dr. Hafidzi Mohd Nor. Lepas tu dengan motivasi untuk menjadi seorang bakal doktor daripada Dr. Abdul Latiff, rasanya... Allahu Allah!

Dan hari Isnin 8hb Ogos tu, saya mengaku saya dah jatuh hati pada seorang lelaki...
.
.
.

Sultan Muhammad al Fateh. *berdebar-debar. Kali terakhir saya terasa berdebar begini, bila saya jatuh suka pada Khalifah Umar al Khattab :') Entahlah rasanya tak perlu saya ceritakan lagi tentang beliau tapi saya terasa ingin menyerap semua keberanian, keazaman, ketokohan lelaki ni. *menjerit dalam hati.

Faris 'Audah. Jujurnya mengalir air mata saya petang tu untuk remaja lelaki Palestin yang hanya berumur 14 tahun ketika syahid ni. Masa melihat video jenazah arwah diusung, terasa meremang bulu roma. Beliau yang hari-hari jadi frontliner melontar batu ke tank (kereta kebal) tentera Israel, alih-alih kita yang hidup dengan aman, makan sedap-sedap ni, boleh tanya: "Berapa lama kita kena berdoa untuk Palestin lagi ni? Penat lah".

AMBOI. Diorang yang kat sana berjerih berperang menyelamatkan diri, awak yang penat? Biar betul awak ni?! Did I just forget to laugh or what?

Yes, I had to admit that I used to be ignorance. Sebab apa? Sebab Malaysia dan Palestin dipisahkan dengan garisan di atas peta. Dulu saya tak nampak signifikan untuk saya kisah tentang Palestin yang berada di bawah kuasa Israel. Malangnya. Syukran ya Allah, sebab hantar Prof. Madya Dr. Hafidzi Mohd Nor. :')

Tahukah anda? [suka dah buat trivia macam ni kat blog sendiri~ hehe!]

Masa wafatnya Rasulullah saw dulu, para sahabat semua berbalah di mana untuk dimakamkan Rasulullah. Ada yang menyuruh untuk tanam di Makkah-- tempat kelahiran Baginda, ada yang cadangkan di Madinah-- tempat kewafatan Baginda, dan ada yang cadangkan di Palestin-- kerana ramainya saudara-saudara Nabi Muhammad seperti Nabi Ibrahim yang ditanam di sana.

Bak kata Prof. Madya Dr. Hafidzi, we don't feel anything tentang Palestin sebab kat situ tak tertanamnya makam Nabi Muhammad. Cuma ada siapa? Nabi Ibrahim dan yang lainnya. Kita tak rasa apa-apa bila tak dapat nak solat di Aqsa, tak rasa apa-apa tak dapat nak melawat makam Nabi Ibrahim... Headshot!
.
.

Adik-adik Kak Nuha yang Kak Nuha dah sayang macam adik sendiri walaupun baru pertama kali jumpa, Yasmin, Hidaya, Hurun Ain, Amalia, Aqyla, Najiah, Harzuin, terima kasih sangat jadi adik-adik group Kak Nuha~ Terima kasih sudi bagi kerjasama pada Kak Nuha yang rasanya banyak sangat kekurangan ni. Huk3~ Korang memang terbaik! Uhibbukum fillah.

Semoga ikatan yang dah terbinanya eratnya sekuat simpulan urwatul wusko, inshaAllah. BECA (as in the vehicle yang ada kat Melaka tuuuu) FOREVER, biiznillah!

Thursday, August 4, 2011

Journey of Medichood.

Bismillah~

InshaAllah, diberi kepercayaan dan tanggungjawab untuk menjadi fasilitator dalam program ni nanti. Semoga semuanya dalam redha Allah dan dipermudah Tuhan :) Tak sabar nak membina ukhuwah!

Err, dan semoga saya boleh laksanakan taklifan yang diberi sebaik mungkin!

Tuesday, August 2, 2011

catatan summer holidays #4

Bismillah~

Alhamdulillah untuk nikmat 'ni' lepas puas berlawan dengan air mata sendiri malam tadi. Haiya! Tak mintak difahami :) Eheh! Sebenarnya kali ni nak mengimbau kenangan saya bersolat tarawikh. Segan, tapi... tak apa! :)

Ini semuanya gara-gara tertengok beberapa budak remaja yang tak lekang dengan henfon kat tangan biarpun tengah berjalan menuju masuk ke rumah Tuhan. Moga ini bukan riak tapi saya sengih aje tengok diorang sebab teringat diri sendiri~ Yes, I was one of them during my ignorance. Ni zaman tingkatan-tingkatan la ni.

Hey, siapa konon jari dia ligat tekan keyboard henfon sambil jalan tu paling cool tau! *Ini saya yang cakap. Ada masalah ke? :) Kalau ada kenduri kendara tu, mesti berkepit dengan henfon taknak lepas. Masa orang baca doa majlis kesyukuran, dengan henfon tu sekali angkat celah tapak tangan yang dicantumkan. Serius, takde benda penting pun tapi sibuklah search contact yang boleh diajak bermesej sepanjang majlis berlangsung.

Dengan niat nak ada sedara mara yang tegur EH SIBUK BETUL CIK KAK NI. DAH ADA BOYFRIEND EH? Lepas tu sengih sengih malu cover balas Eh Tak de lah auntie. Kawan je ni -_____- Allahuakbar~ Life macam tak ada purpose, kan? Time kenduri kendara ni patutnya peluang rapatkan silaturrahim dengan family :) Kalau tak tu jumpa setahun sekali bila raya je.

Ingat lagi bila habis je solat tarawikh, akan bersidai tepi tangga tempat budak-budak lelaki turun sambil tangan belek-belek henfon. Sebenarnya takde mesej masuk pun, mana ada orang nak call pun semua tengah sibuk solat, dan takde benda nak tengok pun, tapi gigih ni, lajukan jari tekan sana tekan sini.

I was such an attention seeker am I? Astarghfirullah~

I can't remember what I read at a signboard when I performed my solah in Suvarnabhumi Airport, Thailand, awal tahun ni tapi ayatnya memang buatkan saya terusik. Lebih kurang macam ni kot (memang tak ingat sungguh ni).

Disconnect yourself from the worldly life for a bit so that you can get connected with Allah Taala.

Hah. Hebat tak hebat?
.
.

Dan masih segar dalam ingatan rasanya zaman sekolah rendah dan awal sekolah menengah dulu, solat tarawikh tu medan untuk berjumpa dengan kawan-kawan. Memang paling heaven rasanya sebab kanak-kanak ada bilik khas dan apa terjadi dalam bilik tu takde orang dewasa yang tahu. Hah~

Mula je solat tarawikh, kitorang semua akan laju-laju solat sampai lapan rakaat. Sudahnya, imam baru tahyat akhir dua rakaat pertama, kami ni dah habis lapan rakaat! Express ni. Al maklum, ada parents yang lapan rakaat je nak balik, makanya masa kitorang nak berbual terbatas!

Selesai je lapan rakaat yang aci tangkap tonggang terbalik tu, semua kumpul kat belakang, keluarkan kad Uno, keluarkan batu seremban, berentap la kami kat situ. Lagi tambah perisa sambil tu cerita pasal lelaki yang kita minat dalam diam kat sekolah ataupun satu taman perumahan -__-

Memang hidup berciri remaja-- ringkas betul pemikiran :'|
.
.

Sangat berharap kita (lebih-lebih lagi saya saya saya) tak sia-siakan peluang ber-Ramadhan. Cukuplah, cukuplah... Stop being ignorance towards the truth. It may actual be that you don't want to seek for the truth because you are scared when you have the truth laid in front of you, you'll have to change and disregard you desires.

Memang tak senang. Siapa cakap nak tinggalkan keinginan untuk 'sesuatu-yang-kita-tak-nampak' tu senang? To sacrifice that wordly pleasure for the sake of Allah, awak ingat Allah Taala akan sia-siakan pengorbanan awak tu? Thiqatan billah~

Jalannya bersimpang-siur macam ular kena palu! Alaa, macam jalan nak pergi Cameron dengan Genting Highlands tu. Silap makan memang boleh termuntah tengah jalan, kan? Tapi bukan ke lepas tu awak tetap teruskan perjalanan? Sebab apa? Sebab destinasi awak memang kat tempat tanah tinggi tu! Sangatlah berbaloi muntah-muntah pening bagai tu semua kalau nak dibandingkan dengan apa yang tunggu kita kat tanah tinggi tu kan awak kan?

:)

Wallahua'lam. Assalamualaikum!