Monday, May 30, 2011

Allah knows.

Allah knows, He just always does.

When you find that special someone (baca: zauj atau zaujah), you might want to walk on the moon and shout it to everyone for them to know, but Allah simply knows. :’) Without we made an effort of telling. Now have you wondered that?

When you are carrying a monster load, and wonder how far you can go, every step on the road that you take, Allah knows, love. Allah knows. :’)

*Some of the words were taken from Zain Bhika; Allah Knows.

Allah tahu perit pahit payah jerih susah kita. Allah tahu apa yang kita buat untuk atasi semua rasa tu, Allah tahu apa yang ada di antara langit dan bumi, beserta seluruh isinya. Takkan ada yang terlepas dari pengetahuan Allah Taala.

And that has made me thinking. Once upon a time, there was a little girl, wondering things about Islam. She has this questioned in her mind, but afraid of asking, for whenever she asked that kind of things regarding Islam, people tend to tell her that she should not be worried nor let those things get into her.

So she kept silence.

Until recently, she finally asked the question to her murobbi. And the question was: “Kalau apa yang dah terjadi, sedang berlaku, dan akan terjadi semuanya tu dah tertulis di Luh Mahfuz sejak sebelum kita dilahirkan, kenapa ada orang jahat…?” Did you understand what was being asked?

That girl questioned why would Allah wrote a fate for someone to be bad, a fate of evilness in the world and so forth.

Her murobbi responds with a smile: “Percaya dengan sifat Allah… Allah yang Maha Mengetahui dan takkan menzalimi.” And the girl smiled unknowingly, for what had bothered her as long as she can remembers, has now been answered by a simple phrase.

Allah tahu bila hati seseorang yang pernah bergelumang dengan maksiat, boleh berbolak-balik dan menyerahkan seluruh hatinya buat al-Khaliq. Allah tahu bila seseorang yang hidupnya penuh dengan debu, boleh bangun bersihkan diri dan membentang tikar sejadah menghadapNya.

Allah knows, and He is never a cruel Creator.

Kita yang zalim dengan diri sendiri kerana lari dari fitrah kita yang sukakan kebaikan. Kan? :) Dan kalaulah, kalaulah, masih ada yang menghujankan kita yang sedang berusaha berubah ke arah kebaikan dengan ayat “please la jangan nak hipokrit sangat jadi baik” atau yang sewaktu dengannya, balaskan: “manusia yang hidupnya tak mengikut neraca Allah sebenarnya yang hipokrit. Bukan ke bila kita dilahirkan, kita bersih dari dosa?

*Err, tapi nak balas pun biar berlembut la ye, tak pasal kang putus kawan pulak –______-

Dan, untuk semua kesalahan, untuk semua khilaf, untuk hati yang futur, untuk dosa yang tersusun di kanan dan kiri sepanjang perjalanan, takkan ada yang boleh disalahkan melainkan diri sendiri.

Saturday, May 21, 2011

hallucinations can't kill.

I wonder.

The words you spoke-- which of course, to let people to hear it-- or in my case, the words I wrote right here, sometimes I do wish for people to read, if none of actions are taken, that would be a mere hallucination. Ouch, that hurts!

Not asking to be understood,

Those were my dreams, of how I wanted to be, one day, perhaps, biiznillah... Dreams can't kill, and neither can hallucinations. Not being unreasonable or unrealistic here, for what I have wrote, which might seems far from you can see but alas, those were my dreams!

Not showing off, not bluffing, because deep inside here, that's how I wish a real me could be.

Those ancient dreams,
Of every little pieces of my words,
I wish to cherish them,
For every little spaces I have left,
Within me,
Not for thee to judge,
But for me to keep.
And for whatever they worth,
I need to prove those dreams,
That,
Whenever fate of Allah took over,
They came swinging lively into my life.

p.s; masih masih masih masih masih masih tak sehebat yang sesiapa fikirkan.
pp.s; I need to prove myself.
Assalamualaikum wbt. :)

Em, terfikir. Kenapa kadang-kadang tu saya rasa macam susah nak terima nasihat orang? Maksudnya bukan tolak, tapi saya tak agree terus, macam kena ambil masa, proses dulu, timbang timbang dulu, nasihatkan diri dulu, lepas tu baru boleh admit kalau nasihat tu betul. Ye, proses untuk saya terima nasihat sangat lambat.

And don't tell me tak ada orang lagi dalam dunia ni yang macam saya please?
My water face can drop you know? T_T
*mintak maaf untuk bahasa pasar hihi~

Jadi maafkanlah kalau YOU happens to be the one yang tengah nasihatkan saya sekarang tapi saya terdiam dan bawa diri. Masa tu mungkin saya ada rasa sikit terasa, tapi jujurnya saya tak marah. :) Kalau terasa hati pun masa hari kejadian je inshaAllah, esok paginya I'm back to myself as if nothing happened.

*Sengih.

Actually, dalam diri kita semua ada ego, kan? Dan itu mungkin jadi penyebab kenapa saya kadang-kadang lambat untuk terima nasihat seseorang on the spot. Ego. Tiga huruf je, tapi definisi dan effect dia pada kehidupan kita-- I believe-- very powerful.

Antara kita sesama manusia ada ego.
Antara kita dan Islam ada ego.

Masa kecil dulu selalu fikir, manusia ni nak mintak maaf pun ada ego ke? Nak cakap terima kasih pun ada ego ke? Nak mengaku diri tu salah ada ego ke? And the list goes on. Little that I know, I am once an egoist. Well, tak la cakap saya ni ex-egoist (extreme betul -____-) ataupun dah tak ada ego langsung.

That would be a total bluff I must say.

From time to time, ego tu kadang-kadang perlu, tapi lebih selalu ego tu muncul pada waktu yang tak sepatutnya. Inappropriate incidents orang kata (saya la yang kata -__- haha). Jadinya mintak sorry kalau ada masanya kamu terjumpa dengan Nuha Muneerah yang ketika tu sedang memenangkan egonya.

I am definitely not proud to have said that.

Sebenarnya nak kata, tegurlah saya, nasihatkanlah saya. :) I might take your words to heart, I might have a grudge against you, I might be angry, I might shed my tears... but in the end, kamu perlu tahu kalau kamu dah selamatkan saya dari dosa atau aib yang saya tak sedar.

And I would be very thankful to you for that. Kalau tak sekarang, in the later years of my existence perhaps? ;)

Words taken from my kakak naqibah: Tak ada sesiapa yang terlalu tinggi untuk menerima nasihat, dan tak ada sesiapa yang terlalu rendah untuk memberikannya. :)

Em, boleh faham tak...? Maksudnya bukan sebab kamu rasa diri tu dah hebat, makanya tak ada yang layak untuk menegur salah silap atau menasihatkan. Tak. Dan jangan fikir kalau kamu tu rendah darjatnya berbanding mereka yang berilmu, kamu tak boleh menasihatkan orang. ^_^

Wallahua'lam.

Sunday, May 15, 2011

私の日 #1

Bismillahirrahmanirrahim.

Whom I wanna kid? Diri sendiri...? Haha, macam lebih kepada nak menyedapkan hati dan seriously, love, you can't cover it forever. :) Allah boleh bantu, tapi kalau awak yang pecahkan sendiri, tanpa silu, makanya siapa lagi yang boleh hulurkan pertolongan?

To whom it may concern (I have a few people in my mind, specifically-- jadinya sesiapa yang tak terlibat jangan pandai-pandai nak rasa anda berada dalam golongan ni ye), I would like to convey my deepest apologies. :( Watashi wa hontouni gomennasai. Terasa macam tengah membunuh kepercayaan yang diletakkan pada saya dan ohhhhhh, sakit.

*tak minta untuk difahami, walau sedikit.

Rindu zaman boleh bebas membebel apa saja di blog ni. Rindu zaman tak ramai orang yang discover siapa yang menulis di sebalik tulisan ni. Rindu zaman tak kisah dan tak peduli apa orang nak fikir pasal saya. Rinduuuuu. Atau sebenarnya saya rindu nak mengarut kat sini...?

Please dong sayang~

Baik, mari potong ketam sekarang! (Let's cut the crap now!) Final exams ada lagi sebulan, dan sekarang sedang berada di case ke 8, which means ada lagi 2 case dan lepas tu Unseen Case-- which left us with 2 weeks of study leave to cover 11 cases + practicals + Early Experiences + Student presentations. Tettttt! Ngeri tahap tujuh petala langit dan tujuh petala bumi.

Nama pun awak tengah belajar medik oh sayang, you didn't expect everything to be in your hand and to run smoothly la kan? :) Tapi kannn, tadi sedih oh dah semangat nak belajar kat library tapi memandangkan sekarang ni pun memang semua ada dalam fatrah imtihan, satu-satunya library yang ada kat university penuh :( Teringin nak suggest pihak administration bina satu library khas yang besar dalam kawasan university. Pelajar medik bukan ada 100 orang ye.

InshaAllah kalau diizin Tuhan, akan pulang ke tanah air akhir jun nanti teeheehee. Ye, tau, baru balik dari evakuasi dulu tapi abah dah post di wall fesbuk --> Bila nak balik? Jawatan supir dah nak kosong. Haha, comel kan abah saya? xD

From today's date- 15th of May 2011, Nuha Muneerah is again, finally, reborn and fresh biiznillah :)

P/s: Untuk kamu yang makin hari, saya makin jatuh hati, hopefully chemistry kita makin kuat! InshaAllah. --tengah cakap pasal buku-buku medik. ^__^

P/s: Untuk abang sepupu saya yang akan sampai Mesir hari ni, kerja elok-elok kay! Kalau ada masa terluang tu apis datang la Mansurah (haha tak de kerja).