Friday, July 22, 2011

Kembara Hati #2

Bismillah.

6 Ramadhan 1432H

Riuh rendah di tingkat bawah rumahnya membuatkan Asyiqa hilang fokus dari pembacaannya. Berfikir, mahu menjenguk atau tidak. Akhirnya buku Twilight Saga: Breaking Dawn di tangannya diletakkan ke tepi dan dia bergerak turun dari katilnya, membuka pintu bilik dan menuju ke tangga.

‘Ramainya orang. Ada apa ni?’ bisik Asyiqa perlahan. Rata-rata tetamu pada pagi tu umurnya lebih kurang sebaya abah dan umminya; 50-an. Tumpuan para tetamu terkunci pada seorang lelaki. Asyiqa menundukkan kepalanya di celah-celah anak tangga, mengintai. Macam pernah nampak kat televisyen...?

Muslimin muslimat yang dirahmati Allah sekalian, da’wah can be very unpleasant and uninteresting process at all. This, what I am doing, is not da’wah at all, because we all have the same fikrah, alhamdulillah. Our primary da’wah will be towards our own family. There might be a person, a person in your family that is in the other pole from you, in the other spectrum from you, and you probably won’t even want to be friends with that person and the only thing that made you talk to them is because you’re a family with them.” Lelaki itu berkata dan Asyiqa hanya berdiam diri, mendengar.

But you know what the amazing thing is? Allah Taala made you to be together as a family with that person! Subhanallah! So that a person can give da’wah to them and that person is you! Let me tell you this. The closest ones are always the toughest. You know, I sometimes bring my sister to a programme like this and she always have the finest sleep during my lecture. And so they say the easiest person to ignore is your famiy. It has always been like that, and to claim that I am suffering from her actions are just too much because the Messenger had suffer far more worse. I think you’ve known by now the story of Abu Lahab, yes?” kata-kata terakhir itu dijawab dengan anggukan oleh semua tetamu termasuk ummi dan abah.

Asyiqa merenung lelaki yang sedari tadi memberi syarahan. Tenang air wajahnya, dan kata-katanya terasa tembus. Dan entah kenapa mata Asyiqa terasa basah. Lekas Asyiqa menyeka dengan belakang tapak tangannya. Haish, aku ni kenapa?

As a parents, what can we do to convey da’wah to our children ya brother?” Asyiqa tersentak mendengarkan suara yang bertanyakan soalan tu. Abah!

Good question ya brother! First thing to do, have an exercise in remembering Allah at home. Imam nor khatib, neither do I can come to your house and do this. You must start it by yourself. Perform the solah together, recite the al Quran together... Surah at-Tahrim, the sixth ayah.

Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka.

Be extra patience with your own family and learn to presevere. If you approach them and you get nasty comments, get back to the ayah!

Api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu.

If you approach them again and you get more nasty comments, get back to the ayah!

Penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, dan keras, yang tidak derhaka kepada Allah terhadap apa yang Dia perintahkan kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.

You surely don’t want your family to be tortured in the Hellfire do you?” Segera soalan itu dibalas dengan gelengan laju semua tetamu yang hadir. Asyiqa sendiri turut menggelengkan kepalanya tanpa sedar.

If our home has become the place where music is blasted, movie is being watched, ma’siat is being done, except for the remembrance of Allah, we have to seek forgiveness from Allah ya brothers and sisters because we are doing harm to our family. And if that’s the case, you’ll become enemy to your family, and they will become enemy to you because you became fitnah to each other for letting all these things to happen. May Allah showered our family with His blessings and La haula wala quwwata illa billah... There is no might nor power except with Allah. Wallahua’lam. I thank you for your time.” Dan entah kenapa, air mata Asyiqa makin galak mengalir melihatkan abah dan ummi yang sudah terhinjut-hinjut bahunya bersama esak tangis sebahagian daripada para tetamu.
.
.

Lyn, aku tak tahu kenapa aku tak boleh berhenti menangis.” Jelas Asyiqa di dalam talian. Tadi selesai saja kuliah ramadhan atau apa-apa je lah namanya tadi tu, Asyiqa cepat-cepat mengukur anak tangga dan kembali ke biliknya. Tidak mahu kehadirannya disedari ummi dan abah. Nanti egonya tercalar!

Aku... aku rasa ada something yang kosong dalam jiwa ni bila dengar lelaki tu bercakap tadi. Something yang selama ni aku deny. Dan bila dengar dia bercakap aku rasa tenang, Lyn. Ketenangan yang selama ni aku tak pernah tahu pun wujud. Perasaan apa ni Lyn?” Asyiqa meluahkan lagi. Dia duduk di kerusi yang menghadap tingkap biliknya yang terbuka luas. Air matanya tak mahu berhenti walaupun entah berapa kali dikesat. Aku ni dah kenapa?

Kau merepek apa ni Syiqa? Bila kau cakap macam ni, kau dah jadi macam another Asyiqa yang aku langsung tak kenal! Come on la, parents kau sengaja je panggil lelaki tu bagi ceramah kat rumah kau supaya kau jadi macam ni la! Merepek entah pape. Takkan kau nak ikut jadi kuno macam parents kau yang tiap waktu solat kat masjid tu? We have other things to do! Dakwah, tarbiyyah, and whatnots semua tu, untuk orang Islam yang extremist je! Kita-kita ni, kita bukan orang macam tu Syiqa. We are not designated for that. Babe, kau dengan aku baru umur berapa? 19. Islam takkan bebankan kita dengan dakwah waktu umur-umur macam aku kau ni. Realistik la sikit.” Hujahan panjar lebar Hazlyn tu berjaya membuatkan tangisan Asyiqa berhenti. Dia terdiam, lama.

"Kau tak suka aku nak berubah jadi baik ke?" tiba-tiba soalan itu muncul dari mulut Asyiqa tanpa dapat ditapis. Dia ingin tahu sebenarnya.

Haih. Macam ni la senang cakap. Islam tu kan mudah? Kita ada banyak masa lagi. We have all the time in the world. Lagipun orang selalu cakap life’s begin at forty. Nabi Muhammad sendiri terima wahyu waktu umur dia 40 tahun. Kau nak risau apa? Kalau kau rasa apa yang aku cakap ni salah, aku tak kisah, tapi tolong jangan cakap pasal benda ni lagi kalau kau nak berlagak konon nak jadi malaikat depan aku. Okay?” dan serentak itu talian dimatikan. Asyiqa memandang telefon bimbit di tangannya.

Kenapa bicara Hazlyn kedengaran kasar dan biadap pada telinganya? Bukan ke selama ni Hazlyn bercakap memang macam ni...? Habis tu, kenapa aku dah jadi tak biasa ni? Asyiqa mengeluh, Astarghfirullah hal’azim. Dia mengucap perlahan. Asyiqa tiba-tiba membuntangkan matanya. Dia menyentuh bibir sendiri. Apa bibir ini yang beristifargh sekejap tadi?

#Bersambung, dengan izin Allah :)

*rujukan dari video kuliah agama Nouman Ali Khan.