Tuesday, July 5, 2011

catatan summer holidays #2

Bismillah.

The man who decides to change on the twelfth hour, dies on the eleventh.

Besar ertinya kata-kata ni pada saya yang membaca. Dulu kalau diberi ayat ni pada saya, mungkin penafsiran dan pemahamannya jadi berbeza :) Dan tak semua orang penerimaannya sama. Hati manusia ni bukan manusia sendiri yang pegang. Title 'pembolak balik' tu will always be Allah's.

Dan kita jangan pernah campur urusan Allah Taala. *peringatan bersama :)

Bersyukurlah kalau kita ada di antara hambaNya yang 'actually changed' on the first hour. Oh subhanallah! Praise to Allah untuk nikmat kefahaman Islam yang Allah hadiahkan pada kamu sedari awal tu ♥ Jujurnya cemburu :')

Tapi untuk kita kita yang lain (saya di golongan yang ini), tetaplah bersyukur kalaupun ketika kita berubah tu, waktu hidup hampir 'nazak'. The ninth and quarter hour atau mungkin tenth hour (untuk saya) misalnya. Kerana apa? Kerana kita diberikan peluang untuk kenal siapa Dia sebelum kita kembali kepada-Nya.

Awak tak rasa 'heaven' ke macam tu?
Kenal siapa Tuhan kita. Sifat-Nya bagaimana.
Lembutnya Dia, kasih sayang-Nya yang sentiasa melimpah ruah untuk hamba-Nya.

Kalau kita. Orang dah tak suka, dah tak sayang, buat apa kita yang tersua-sua, kan? Baik la angkat kaki dan pergi pada yang sudi (Ideologi sendiri -__-). But Allah Taala was never even near to that. Kita tetap dibagi segala macam nikmat sekalipun kita tak pernah lagi jejak tikar sembahyang...

Itu salah satu beza Allah Taala dengan manusia. :)

Ok back to those words. Apa sebenarnya yang boleh buat kita terkilan untuk meninggal sebelum sempat laksanakan? Kalau dulu tanya saya, saya jawab: "Berjaya jadi doktor, emm KAHWIN, dapat anak dan together dengan husband sampai tua". Manis, kan? Hik~

Tapi hari tu bila saya seorang diri drive waktu malam, pandang langit, tenung bulan, dan saya terfikir. I should not be worried about soul mate or marriage. Itu kan semua kerja Tuhan? Rasanya tak perlu untuk terlalu terkilan untuk meninggal sebelum sempat menikah kalau betullah kita orang yang beriman :)

Ajal, maut, jodoh, itu semua dalam tangan Allah, kan? #AyatCliche.

Kalau betul tersurat tak ada jodoh untuk kita di dunia~
atau sekalipun tak ternikah sampai habis nyawa~
inshaAllah tak perlu sedih takut tertekan terkilan menyesal semua.
Sebab semuanya dalam pengetahuan Allah Taala, kan?
Segalanya dalam ketentuan Ilahi, kan?
Kamu percaya dengan qada' dan qadar Tuhan, kan?
Lalu tak perlu untuk kita terlalu memikirkan~
Tentang sesuatu yang tak ketahuan.

:)

Sebenarnya ini lebih kepada peringatan yang berulang kali pada diri sendiri-- yang still lagi merangkak rasanya dalam perjalanan mencari Tuhan. Mungkin kita dah kenal, dah cukup tahu, but at some point, somehow along the way, we still waver.

Dan untuk bangun balik lepas jatuh bukan kerja mudah. It took all your emotions and strength. Penat. Lelah. But it was all worth it, inshaAllah. Saya dah rasa. Banyak kali. I did waver for a few times... and I just might will be wavering again every now and then in the future.

Nauzzubillah min zalik tapi kalau itu yang terjadi, tembak doa pada saya banyak-banyak ya? :')
May Allah bless~

P/s: Nak ajak sesiapa yang sudi pergi backpacking dengan saya lepas tu kita buat masjid-hopping jom? Hee. *TERBUKA UNTUK KAUM PEREMPUAN JE. #LelakiTakYah.

3 comments:

Husna said...

I think the same thing too sis :)

Backpacking! aaa, mesti seronok gileeeeee~

buku tu terbaik kan? i told ya! :)

semoga menjadi kita yang terus-terusan berubah pada saat yang pertama. Biiznillah :)

Nurul Izz said...

'Dan untuk bangun balik lepas jatuh bukan kerja mudah. It took all your emotions and strength.' Ooh sangat setuju. Penat tak penaht jatuh banyak kali, kena bangun jugak :)

I'm always worried bout my future - always. Pasal kahwin antaranya :D But I suppose, yeah, Allah dah tentukan awal-awal, and and I hope that my future (and present) will be better.

Backpacking! But I crave for roadtrip with friends, though.

Nuha bila habis study?

izas said...

just the most perfect post for i feel right now. kalau ada masa untuk merisaukan pasal jodoh, kenapa tak gunakan masa tu untuk risaukan pasal syurga atau neraka untuk kita kat akhirat kelak?

thanks, nuha. as always. =)