Monday, July 25, 2011

25 Julai.

Bismillah.

Dua puluh tahun yang lepas, pada tarikh hari ni, saya dilahirkan :') Masa tu hari Khamis, jam 7.10 malam. Okay tak tahu apsal nak kena mention ini semua tapi lantak tepi. Saya yang berumur dua puluh tahun ni tahu saya dah besar panjang. Dah tahu cara nak berkuak lentang. Haha okay tak lawak.

Dan sebenarnya saya dah tak tahu cara nak berkuak lentang. Apatah lagi nak berenang (sebenarnya dah lupa -__-)... The truth hurts, I know. Tsk.

I don't really anticipate my birth date like I used to :) Dah perasan diri tu tua. Mungkin, hehe~

Kalau sepanjang sembilan belas tahun lepas ummi yang sibuk-sibuk kat dapur kelatang keletung masak setiap kali untuk birthday saya, ni bila dah masuk dua puluh, kena turn the table la pulak kan. So I woke up this morning with missions in my head. Wah!

Balik hantar adik-adik daripada sekolah je, saya sinsing lengan (mengacah sangat) dan mula bekerja keras di dapur untuk masak Soto Ayam dan Kek Batik. Masuk dapur pukul 8 pagi, keluar dapur pukul 4 petang. Ohoh saya tidak menyangka akan macam tu punya bersatu (konon) dengan dapur~ Pertama kali nak memasak soto, entah apakah rasanya. Rasa berdebar lah! Lagi-lagi nak membagi ummi dengan abah makan~ Selalu tu masak memang untuk diri sendiri dengan housemates je.

Okay sekarang dah petang ni of course lah semua pun dah siap, alhamdulillah~ Tinggal tunggu nak melantak je kejap lagi ni hihi. *Tak sabar nak merasa air tangan sendiri. Kat Mesir selalu la masak Mee Kari, Nasi Lemak bagai tapi feel memasak dia lain bila kat Malaysia ;)
.
.

Dua puluh tahun. I don't feel like terrifying that number like most people do. Ada apa dengan dua puluh? Besar angka tu, dan akan makin besar tanggungjawab saya dalam dunia ni :) Huuu. Sebenarnya saya menaruh harapan pada diri sendiri. Janji dan impian yang ini, biar saya simpan sendiri ya?

Rasa tak terkata dengan nikmat yang Allah Taala dah pinjamkan~ Allahu Allah~ Kalau nak disenaraikan macam tak cukup titisan air di lautan (kalau nak dibandingkan la). Allah dah terlalu baik pada saya~ Untuk nyawa ini, untuk setiap tarikan nafas ni, untuk distal muscles (jari maksudnya) yang boleh bergerak molek ni, untuk organ dalaman yang sihat inshaAllah, untuk setiap kerlipan kelopak mata ni, untuk akal yang masih boleh berfikir, untuk nikmat iman dan Islam yang mengalir sebagai takdir saya~ Shukran jiddan ya Rabb. :')

Entahlah kamu ni bila nak sedar~

Untuk rakan-rakan yang berjerih membawa jari menekan keyboard untuk mengucapkan selamat hari lahir, terima kasih banyak banyak! Terharu ni terharu :') *lap air mata guna lengan baju.

Assalamualaikum wbt.

4 comments:

Salsabila said...

sudah besar.

(senyum)


besar juga tanggungjawab kan akak?

semoga.

:)

fatinmarini said...

sanah helwah, ukhti.

*walausudah sedikit terlambat mungkin*

:)

Nurulhana2000 said...

Umi macam tak percaya bila balik kerja Nuha dah masak! Sotonya terangkat!

afifaa. said...

nuha. dah lama follow blog ni. huhu. teringin sangat nak berubah macam nuha. huhuk )':