Saturday, May 21, 2011

Assalamualaikum wbt. :)

Em, terfikir. Kenapa kadang-kadang tu saya rasa macam susah nak terima nasihat orang? Maksudnya bukan tolak, tapi saya tak agree terus, macam kena ambil masa, proses dulu, timbang timbang dulu, nasihatkan diri dulu, lepas tu baru boleh admit kalau nasihat tu betul. Ye, proses untuk saya terima nasihat sangat lambat.

And don't tell me tak ada orang lagi dalam dunia ni yang macam saya please?
My water face can drop you know? T_T
*mintak maaf untuk bahasa pasar hihi~

Jadi maafkanlah kalau YOU happens to be the one yang tengah nasihatkan saya sekarang tapi saya terdiam dan bawa diri. Masa tu mungkin saya ada rasa sikit terasa, tapi jujurnya saya tak marah. :) Kalau terasa hati pun masa hari kejadian je inshaAllah, esok paginya I'm back to myself as if nothing happened.

*Sengih.

Actually, dalam diri kita semua ada ego, kan? Dan itu mungkin jadi penyebab kenapa saya kadang-kadang lambat untuk terima nasihat seseorang on the spot. Ego. Tiga huruf je, tapi definisi dan effect dia pada kehidupan kita-- I believe-- very powerful.

Antara kita sesama manusia ada ego.
Antara kita dan Islam ada ego.

Masa kecil dulu selalu fikir, manusia ni nak mintak maaf pun ada ego ke? Nak cakap terima kasih pun ada ego ke? Nak mengaku diri tu salah ada ego ke? And the list goes on. Little that I know, I am once an egoist. Well, tak la cakap saya ni ex-egoist (extreme betul -____-) ataupun dah tak ada ego langsung.

That would be a total bluff I must say.

From time to time, ego tu kadang-kadang perlu, tapi lebih selalu ego tu muncul pada waktu yang tak sepatutnya. Inappropriate incidents orang kata (saya la yang kata -__- haha). Jadinya mintak sorry kalau ada masanya kamu terjumpa dengan Nuha Muneerah yang ketika tu sedang memenangkan egonya.

I am definitely not proud to have said that.

Sebenarnya nak kata, tegurlah saya, nasihatkanlah saya. :) I might take your words to heart, I might have a grudge against you, I might be angry, I might shed my tears... but in the end, kamu perlu tahu kalau kamu dah selamatkan saya dari dosa atau aib yang saya tak sedar.

And I would be very thankful to you for that. Kalau tak sekarang, in the later years of my existence perhaps? ;)

Words taken from my kakak naqibah: Tak ada sesiapa yang terlalu tinggi untuk menerima nasihat, dan tak ada sesiapa yang terlalu rendah untuk memberikannya. :)

Em, boleh faham tak...? Maksudnya bukan sebab kamu rasa diri tu dah hebat, makanya tak ada yang layak untuk menegur salah silap atau menasihatkan. Tak. Dan jangan fikir kalau kamu tu rendah darjatnya berbanding mereka yang berilmu, kamu tak boleh menasihatkan orang. ^_^

Wallahua'lam.

6 comments:

Nurul Izz said...

Hello and salam Nuha! :)

Your entry = my thoughts exactly.

But I think it's good kalau ambik masa nk fikir and ponder all the advices. I do that, too ;)

And bout giving advice, I always think that you have to walk the talk. You practice the advice first, then you have the right to nasihat org lain.

神のために said...

waalaikumsalam kak izz! lama tak borak dengan akak ni ^__^

hee yeap, nuha ponder dulu nasihat tu although kadang2 sebenarnya bole je nak terima masa tu jugak (varies upon what advices are given la kan) tp ego. hih.

walk the talk. em nuha rasa tu pun apply to what advices are given. mmg kdg2 kita persoalkan kenapa cakap pung pang pung pang pang sdgkan tak cermin diri. (often terjadi pun kan ^__^)

but sometimes, tak perlu pun sbb it helps us to relfect ourselves :) tapi itulah, al baqarah ayat 44 kalau tak salah (kena check balik T_T), Allah marah kalau cakap tak serupa bikin.

huuuu payah payah T_T moga Allah redha kita semua ye kak. semoga~ ^__^

syahida _masri said...

Ehh , samalaa. kita pong sumtimes selalu ada perasaan cenggitu. hukhuk.
btw, study mana eh ?

神のために said...

:) hee. alhamdulillah, ramai jugak yang macam saya ^__^

i'm currently studying medicine in egypt :)

syahida _masri said...

Biasalaah tu. manusia tak sempurna. Hanya DIa sahaja yang layak kesempuranaan tuh. BTtw, ago sikit pong best what. boleh main tarik tali. hehee. ouhh, study egypt ? course medik enn? tahun pengajian bape dah? kenal adila syazwan tak ? student first year .

salam kenal !! :D

神のために said...

righto! setuju sangat ^__^ hihi.

ha ah di egypt, currently in my 2nd year :) adila syazwan? rasanya tak kot... dia di univ mana ye?

salam ukhuwah ^__^