Monday, May 30, 2011

Allah knows.

Allah knows, He just always does.

When you find that special someone (baca: zauj atau zaujah), you might want to walk on the moon and shout it to everyone for them to know, but Allah simply knows. :’) Without we made an effort of telling. Now have you wondered that?

When you are carrying a monster load, and wonder how far you can go, every step on the road that you take, Allah knows, love. Allah knows. :’)

*Some of the words were taken from Zain Bhika; Allah Knows.

Allah tahu perit pahit payah jerih susah kita. Allah tahu apa yang kita buat untuk atasi semua rasa tu, Allah tahu apa yang ada di antara langit dan bumi, beserta seluruh isinya. Takkan ada yang terlepas dari pengetahuan Allah Taala.

And that has made me thinking. Once upon a time, there was a little girl, wondering things about Islam. She has this questioned in her mind, but afraid of asking, for whenever she asked that kind of things regarding Islam, people tend to tell her that she should not be worried nor let those things get into her.

So she kept silence.

Until recently, she finally asked the question to her murobbi. And the question was: “Kalau apa yang dah terjadi, sedang berlaku, dan akan terjadi semuanya tu dah tertulis di Luh Mahfuz sejak sebelum kita dilahirkan, kenapa ada orang jahat…?” Did you understand what was being asked?

That girl questioned why would Allah wrote a fate for someone to be bad, a fate of evilness in the world and so forth.

Her murobbi responds with a smile: “Percaya dengan sifat Allah… Allah yang Maha Mengetahui dan takkan menzalimi.” And the girl smiled unknowingly, for what had bothered her as long as she can remembers, has now been answered by a simple phrase.

Allah tahu bila hati seseorang yang pernah bergelumang dengan maksiat, boleh berbolak-balik dan menyerahkan seluruh hatinya buat al-Khaliq. Allah tahu bila seseorang yang hidupnya penuh dengan debu, boleh bangun bersihkan diri dan membentang tikar sejadah menghadapNya.

Allah knows, and He is never a cruel Creator.

Kita yang zalim dengan diri sendiri kerana lari dari fitrah kita yang sukakan kebaikan. Kan? :) Dan kalaulah, kalaulah, masih ada yang menghujankan kita yang sedang berusaha berubah ke arah kebaikan dengan ayat “please la jangan nak hipokrit sangat jadi baik” atau yang sewaktu dengannya, balaskan: “manusia yang hidupnya tak mengikut neraca Allah sebenarnya yang hipokrit. Bukan ke bila kita dilahirkan, kita bersih dari dosa?

*Err, tapi nak balas pun biar berlembut la ye, tak pasal kang putus kawan pulak –______-

Dan, untuk semua kesalahan, untuk semua khilaf, untuk hati yang futur, untuk dosa yang tersusun di kanan dan kiri sepanjang perjalanan, takkan ada yang boleh disalahkan melainkan diri sendiri.

5 comments:

Nurul Izz said...

Great points, Nuha. Me and my classmates (more like an usrah) did discuss something like this few years back. Kalau semuanya dah tertulis, kenapa kita kena berusaha, kena itu ini, etc. The conclusion we made was a bit complicated, but I remember the main point. We, in this world, just do our job as His khalifah. And don't think much about what Allah has decided up there. Plus, Allah won't change our fate if we don't make the change. Pardon me if I'm wrong by any chance. Allah knows best.

hafizulkifli said...

setuju dgn nuha. itulah sbb nya Allah kurnia kn manusia akal dan juga kebebasan utk memilih. disediakan juga syurga dan neraka bg jelas mane yg perlu dipilih dan dituju.

lavenderlover said...

love ur post!!!

M. said...

Salam Stara,
i do hope to meet you when you are in M'sia.

please.

please.

Thanks you

:)

神のために said...

kak izz

Allah yang bagi ilham, kak :) heee. setuju! betul je points akak tu. yup, we are indeed a khalifah in this world, satu responsibility yg sangat sangat sangat berat sebenarnya.

huuuuh.

hafiz

:D tapi sedih tengok teenagers Malaysia sekarang yg salah pilih... setiap kali balik Malaysia kan, i dont know why tapi hati jadi sakit oh. :(

tersangatla sedar Malaysia medan dakwah sebenar nuha tapi rasa macam... takut tgk keruntuhan akhlak diorang :(

May Allah's guidance will always be with them, inshaAllah~

along

shukran, hihi ^_^

una

wsalam. i would love to, my dear! inshaAllah inshaAllah, hopefully Allah izinkan. :D