Thursday, January 13, 2011

tinggal nak tawakal?

Macam zaman dulu dulu tapi Alhamdulillah sekarang musim winter, makanya tak ada elektrik pun tak terasa panasnya, :) Masa-masa terakhir yang sangat kritikal ye.

Increase in peripheral resistance which lead to increase in afterload and cardiac ouput, will eventually lead to hypertension? Kena ambil Thiazide? Beta blocker? Losartan? Potassium-sparring Spironolactone? Oh. Spironolactone is contraindicated if it is to be used with ACE Inhibitors? Both lead to hyperkalemia? Should use Calcium Channel Blocker instead?

*pengsan*

Imtihan mula Sabtu ni, inshaAllah, (berakhir pada 20hb) walaupun ramai yang mimpi gam'ah terbakar lepas tu salji turun yang akhirnya membawa kepada... imtihan ditunda. Hah. Mimpi yang takkan bakal terjadi?

Imtihan cuma(?) tiga hari. MCQ, Short Essay dan OSCE. Yang payahnya bila paper tak mengikut subjek, semua bedal campur sekali dalam satu paper. 10 cases of Anatomy, Physiology, Pharmacology, Pathology. Objectives, unseen case, student presentation, early experience...

Allah. Moga semuanya dipermudah Tuhan, biiznillah. Dan dikurniakan nikmat "najah" untuk semua batch Semester 3 Fakulti Perubatan Mansoura-Manchester. :)

Salah satu 'penguat semangat' di dinding. Ada orang kata tulisan doktor sepatutnya tak sebijik sebijik begini... patut main sambung sambung sampai nurse susah nak baca. Apekah?

Nota kecil: Tawakal tu sejujurnya bukan setelah kita dah berusaha. "Oh aku dah usaha gila-gila ni sekarang tinggal tawakal je". Kamu salah. Tawakal tu perlu seiring dengan usaha dan berterusan tanpa henti. :)

7 comments:

Miss Hani Zain said...

good luck akak :)
insya Allah, semuanya akan b'jln lncar.
hani doakan yg terbaik untk akk, dri jauh :)

Nurulhana2000 said...

Bittaufiq wannajah sayang. Ummi dan abah sentiasa doakan kejayaan Nuha di sana. Jaga diri, tidur dan makan yg berzat mesti cukup ok.

Love you always,
♥ Ummi

n0n0i♥a'n'l said...

Yep betul... Tiap masa kita kena tawakal... sama lah jugak tiap masa kita kena berusaha.. never stop.

syauqah wardah said...

hani

haniiiiiiiiiiiii, kak nuha rindu okeeee! :(

Allah, terima kasih sangat dikkkk. ♥ ameen, inshaAllah.

umi

hukhukhuk~ thankyou miiiii~ ♥ you and abah tooooooo! :D i'll do my best, with Allah's help, inshaAllah.

hihi.

kak noi

heeee. kan kak? setuju sangat apa kak noi cakap :)

DrNotts said...

nuha, auntie tanya sikit boleh? since nuha bakal doktor, so nak minta tolong ni!


auntie sekrang ni sakit bahu yang amat. frozen neck and shoulder. yang belah kanan lagi teruk dari kiri. yang kiri tu dulu dah buat mri tapi tak jumpa apa. pastu dr kata spasm lah. semua usaha dah buat. tapi kiri tu ok lagi. kalau tangan kiri tak guna, tak akan ada masalah bahu kiri tu. so auntie kurang gunakan tangan kiri.

as for kanan ni pulak dah 5 bulan teruk sangat. kalau kat malaysia boleh urut tapi kat sini auntie telan paragesic yang dibawa dari malaysia. ok ke ubat tu? lega sekejap je pun. so bila sakit belah kanan ni, tak boleh toleh kiri dan kanan sangat. tak boleh nak duduk tanpa bersandar. kalau tak sandar sure sakit yang amat. ni sekarang sakit tu dah melarat hingga ke lengan kanan hingga ke siku.

boleh tak nuha tolong bagi tips or apa sahaja yang boleh melegakan sakit ni.

afifaa. said...

maat taufiq wa najah ! ;)

syauqah wardah said...

auntie

auntieee :) nuha dh review sakit auntie ni & inshaAllah diagnosis nya pun dah siap. tp nanti nuha letakkan jadi entry ye utk auntie jadikan rujukan.

inshaAllah nuha letak lepas habis paper esok. :)

afifaa

terima kasiiiiiiih! :)