Sunday, January 16, 2011

a diagnosis for auntie "DrNotts".

Assalamualaikum wbt. Okay, this entry is specially made for auntie, :) Err, mintak maaf ye auntie, nuha tak tau pun nama penuh auntie apa, huhu. So before nuha laid out the diagnosis, nuha nak mintak maaf dulu sebab nuha rasa nuha bukan orang yang terbaik nak buat diagnosis untuk sakit auntie ni.

First and foremost, nuha tak ada medical history auntie, and I am merely a second year medical student, so I can't promise a perfect accuracy for my diagnosis. :( So basically this is just an immature diagnosis of mine.

Based on auntie's story, boleh jadi ini case referred pain. Referred pain ni yang bermasalahnya tempat lain, tapi tempat yang terasa sakitnya kat tempat lain. This happens when our brain get confused as the brain is relaying on signals from nerves which do not exist.

Macam dalam kes auntie, the brain might receive signals from certain nerves that made the brain think your shoulders are the problem when in fact another part of the body is the real source of trouble.

Referred pain ni memang susah nak detect, auntie, sebab kebanyakan doktor terlepas pandang dan memang selalu berlaku misdiagnosed. Dan kalau tempat yang bermasalah tu memang serius contohnya macam vital organs are affected, kalau tak kesan cepat, mungkin jadi lebih teruk. Lagi bahaya kalau doktor prescribe ubat yang happens to be contraindicated with the actual problems.

Err, sorry ye auntie, nuha bukan nak takutkan auntie ke apa tau. Cuma ini salah satu diagnosis yang nuha boleh bagi. Mungkin auntie boleh suggest pada doktor untuk tengok possibilities of having referred pain ni. :)

Lagi satu, auntie, selalunya, frozen shoulder ni more prone to diabetic patients, patients having heart disease and older women. Some of the causes: recent surgery, trauma, nerve damage, but most probably is underlying inflammatory process.

Macam ni auntie. Shoulder joint kita ni diselaputi dengan capsule yang dalam dia ada synovial fluid. Bila inflammation (haus) of the capsule surrounding the joint ni berlaku, antara humerus (bone of upper arm) and scapula (tulang belikat ke dalam bahasa Malaysia alamak tak pasti la T__T), dia akan lead kepada thickened and contraction of capsule yang mana akhirnya synovial fluid tadi akan kurang. Bila synovial fluid kurang, jadinya less space untuk humerus bergerak. Itu yang buat rasa sakit.

Yang ubat paragesic auntie ambik sekarang tu dia analgesic (pain relieve) untuk muscular cramp etc. Tak salah pun auntie makan ubat tu sebab dia memang one of the treatments for frozen shoulder. Tapi auntie kena identify actual cause untuk frozen shoulder tu tau :)

If inflammation is the cause, some doctors would recommend a surgery. Tapi yang auntie buat massage tu pun inshaAllah okay dah sebenarnya. Ataupun auntie boleh cuba alternative treatment; acupuncture, homeopathy and water therapies (buat exercise in water or jacuzzi), hehe.

Ini random diagnosis nuha je auntie, boleh jadi masalah sebenarnya lain, huhu. Tapi mungkin auntie boleh try alternative treatment tu. :) Nuha doakan auntie cepat sembuh, ye.

1 comment:

DrNotts said...

assalamualaikum,

auntie dah baca your blog. suddenly terfikir, memang rasanya part of it betul since bila auntie buat exercise bahagian bahu dan lengan, bunyi macama tak ada kurang grease (bahasa orang bukan doktor heheh), so bunyi macam tulang berlaga. itu sebelah kiri yang sudah buat mri tu.

yang sebelah kanan tu betul juga kata nuha, ada kena mengena dengan sakit yang lain although auntie tak didiagnosis dengan penyakit lain and meaning, i have to be berhati-hati ni.

memang balik nanti nak try buat water therapy as you suggested. a very good idea. kena selalu pergi swimming ler nampaknya tapi biasanya kalau auntie lepas je swimming, bahu ni akan sakit selama dua hari. mungkin sebab aktif sangat guna bahu tu masa swimming. so instead jacuzi would be better. duduk jekan!

thank you so much nuha. auntie pun dah tak sabar nak balik malaysia. dont think i wll stay long kat luar negara lagi dah lepas ni. ni pun dah tak larat. bayangkan nak pergi hospital di sini. just consultation, i have to pay 1000 pound. baik beli kasut kan hehehhe.

thanks nuha again. auntie doakan nuha berjaya since i will find you in malaysia bila dah jadi doktor. am sure you are going to be a great doktor yang pemurah ilmu. tak semua doktor macam itu.