Friday, November 19, 2010

kata-kata yang memanah.

"Ana hendakkan akhawat yang hatinya jernih, tak pernah berisikan mana-mana ikhwah. Akhawat yang bebas dari cinta duniawi. Ana berhak dapat akhawat yang lebih baik daripada mereka yang pernah berkongsi perasaan bersama ikhwah lain, sekalipun dia sudah menyesal."

"Selama ni saya jaga hati saya daripada ada perasaan pada lelaki. Takkan lah senang-senang je jodoh saya dengan orang yang pernah bercouple, walaupun sekarang dia dah berubah. Bukan janji Allah tu, lelaki yang baik untuk perempuan yang baik?"

"Aku tak boleh terima kalau bakal pasangan aku orang yang pernah bercouple. Tak boleh! Tak kisah lah dah bertaubat ke tidak. Punyalah aku tahan diri tunggu jodoh sampai, tup tup dengan perempuan yang tak menjaga hati dan imannya pulak. Huh, tak boleh!"

- Dan entah berapa ratus lagi kata-kata seumpama ini kedengaran dan terbacakan.

Kalau yang gadis atau lelaki itu sudah menyesal dan bertaubat di atas masa lalunya, apa kamu masih takkan mahu menerima...? Masih takkan...?

Allah.
Terlalu mahal rupanya harga yang perlu dibayar untuk masa lalu yang kelam.

*sebak*

Apa kamu pernah terfikir, kalau frasa 'Lelaki baik untuk perempuan baik (dan sebaliknya)' itu, terjadi sesudah kamu melafazkan atau terikat dengan akad? Betapa berubahnya pasangan kamu itu, sesudah kamu diijab kabulkan.

Allah.

Jangan pernah kamu sisih atau hinakan mereka yang ilmu agamanya jauh bawah dari kamu. Kerana kamu tak pernah akan tahu kan, bilamana mereka akan berubah, sekali melepasi tahap keimanan yang kamu banggakan.

Menyelit: Dah terbukti. Saya memang takkan pernah layak untuk sesiapa. :) Sekian, terima kasih.

15 comments:

.kid. said...

:)

nhmnrh said...

:')

awak pun mesti faham juga, kan?

aat @ paat said...

erm..
urgh~ nie cm status fb ak bru2 nie jek nuha?? *trase skit di situh*

hehe...
nway,kte x leh nk agak iman sape2 ssudah die btaubat.. same gak cm nasuha yg btaubat dr dosanye yg lalu x bkn? =)

nhmnrh said...

alamakkk, paat, kau terasa??!! status fb kau? yg mana ek? jap aku pergi profile kau.

kejap tau.

ohohhh. yang mood kau serius tapi sewel tu ke?

alamakkkkk, sorry wehh. tak ada niat pun nak perli² kau ke apa. :( kan dulu kau yang bagi nasihat kat aku pasal benda ni.

& aku ingat sampai sekarang. kau antara org yg bagi semangat kat aku masa nak buat decision tu.

paat, ma3lish giddan :(

dan aku sangat setuju statement kau tu. kadang² ada je yg takut keburukan dia orang tahu tapi bila sendiri... wallahua'lam.

aat @ paat said...

hahah~~ lek ar nuha ak da padam da wall post ko tuh.. thnx coz sdarkn ak...
ak sbnrnye x ksah pun mane2 pompuan yg jd isteri ak asalkn dia ade smgt kuat utk b'ubah.. same gak cm Rasulullah trime isteri2 tawanan utk dijdkn isteri atas landasan dakwah..

coz sbnrnye deep inside a man's heart ade gak prasaan cm prempuan yakni jealousy kalo ade laki len pernah tau psl isterinya..

tp bg laki yg baik akal,budi & akhlaknya ketepikn sume tuh,tolak kpentingan peribadi demi prempuan yg dicintainya krn die tau yg dlm hati prempuan tuh hanya ade die sorg saja.. masakan tidak mengapa isterinya mengambilnya sbg suami?? kn3?? =)

nhmnrh said...

*oke, serius kau buat aku menangis kat sini. :'(

Allah.

aku tak buat apa pun utk sedarkan kau weh. kau dah semulajadi lelaki yg macam ni. & aku bersyukur je kau kawan aku.

thank you will never be enough untuk semua kata² nasihat & semangat yang kau bagi kat aku... :')

may Allah will always bless you, farhat zuhairi.

serius, kau deserve perempuan yang paling baik dalam dunia, paat. :) aku akan selalu doakan.

Husna said...

husna suka yang ni kak nuhaa ! :)

twinkle twinkle said...

insyaAllah pasti ade jodoh yg terbaik utk akk kan :)

aat @ paat said...

hahah~ weyh nuha,seganla ak ko ckp cmtuh..
xdela yg plg baik pun,yg baik shj ckup.. heheh.. plg baik tuh hiperbola sgt tuh.. huhu~

kte kn slg m'ingatkn kt sini nuha,kalo ak lpe ko tlg ingatkn & kalo ko lpe ak tlg ingatkn..
ak sntiasa doakn yg tbaik utk kwn2 ak..

biiznillah, we'll become among those duteous and pious people.. Ameen.. (^_____^)

nhmnrh said...

husna

terima kasih, sayang!

:)

twinkle²

Ameen, inshaAllah. terima kasih sangat, dik, untuk doanya.

nhmnrh said...

paat

ameen, inshaAllah :')

shukran sangat, paat! jazakallahu khairan ala kulli hal.

ふあなチン said...

seorang mukmin yg sebetul mukmin sungguh tak layak untuk melabel seseorang itu, melainkan hanya Allah swt semate-mate sahaja. sedangkan seseorang yg tidak memaafkan seseorang manusia yg mintak maaf dgnnya pun boleh dipanggil takbur (sebab Allah pun maafkan hambaNya), apatah lagi org yg ssuka hati melabel iman atau kebaikan seseorang tu :)

jgn risau. refleksi, muhasabah diri dan mujahadah ke jalanNya sahaja, insyaALLAH jodoh yg bakal kite dapat tu sebaik-baik balasan sifat kita insyaALLAH. :)

Att Ashburn said...

dan yang lebih mengetahui tu, Allah. Dia tahu yang terbaik utk kita :)

Nurul Izz said...

Haih.. :'(

saya said...

salam kamu,

jangan sedeh.

pasangan kan datang sesuai dengan iman di hati :)