Monday, October 25, 2010

kita yang jadi segan.

Sekarang, kalau ditanya kenapa makin jarang menulis setiap hari... jawapannya saya makin sibuk dengan urusan dunia. Serius, dah makin sibuk nak mengejar masa menyiapkan urusan duniawi. Sibuk sibuk pun, tidur tetap pukul 10malam jugak -.-"

I do intend to start staying up late to revise the anatomy and tons of lectures, tapi jarum jam tak sempat nak strike 12am lagi dah mengagau mencari katil di belakang ni. So how? T__T Nasib baik bekalan Nescafe 3 in 1 untuk study week sekotak kat atas meja tu hah.

Alhamdulillah jadual kuliah untuk Semester 3 ni tak sepadat sewaktu di Semester 1 dan 2. Siap ada cuti dua hari lagi Khamis dan Jumaat *senyum lebar. So yang sibuk tu tang mana ye? You may ask.

Entahlah. Namanya pun urusan dunia... :( Cumanya, diharap urusan dunia ni dapat menjadi bekalan untuk saya di akhirat nanti, insyaAllah. Kalau tak banyak pun, sedikit pun jadi lah. Masih sedar kalau tahap kelayakan aku tu di mana. Heh.
.
.
Allah did not promise that life would be easy. But He did promise to always be by your side, in every step of your life.
:') Dia tak pernah tak bagi kita segan padaNya, kan?

Malam tadi, dengar Penawar Hati alunan Hijjaz kalau tak salah. Katanya lebih kurang begini. Anas R.A. mengkhabarkan bahawa, beliau pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda, bahawa Allah telah berfirman, maksudnya;
Hai Bani Adam, selama engkau berdoa dan berharap kepadaKu, Aku ampunkan bagimu, apa yang telah terjadi daripada kamu, dan tidak Aku hiraukan betapa banyaknya.

Hai Bani Adam, andaikan dosamu memuncak ke langit, kemudian engkau meminta ampun kepadaKu, Aku ampunkan bagimu, dan tidak Aku hiraukan betapa banyaknya.

Hai Bani Adam, seandainya engkau datang kepadaKu dengan membawa dosa sepenuh bumi, asalkan engkau tidak menyekutukan Aku dengan sesuatu pun, nescaya Aku isi semua itu... dengan pengampunan.
Allah, Allah, Allah. :'( Sampai begini sekali sifat ar-Rahman Allah Taala, kan? :')
.
.

Oh. Rata-ratanya sekarang ni semua sedang menghidap penyakit examinitis. Betul tak? Yang di sini tak kurang juga. Err, kamu tanyakan tentang symptoms dan etiology? Hepp, ingat ini case PBL ke nak buat objektif segala?

Symptoms: Lack of sleep, migraine, depression, tend to be near books or library, tailing doctors and professors, tons of papers and notes on study table, nervousness, lack of apetite (sebahagiannya).

Etiology: Pressure from parents or oneself, determination to succeed, self-satisfaction, fear of failure, last minute of study, and etcetra.

:p Boleh pulak dibuat main, yeeee?

Okay, lah. Sengaja hilangkan tekanan sebelum kembali bergelumang dengan nota kuliah dan objective case sekaliannya. Yang beberapa minggu akan datang ni, mungkin akan lebih menyepi.

Err, tak berani nak janji sebab selalunya kata-kata memang akan memakan diri. Macam kena sumpah ke apetah. -.-" Makanya, kalau saya punya kesedaran yang amat tinggi, blog ni akan bersarang seminggu dua. Kalau ada yang betul-betul saya perlu tuliskan, maka ada lah nanti. InsyaAllah, insyaAllah.

:)

Selamat ya sesiapa yang se-batch Semester 3 ni! Bittaufiq wannajah, biiznillah. Bismillahi tawakkaltu alAllah.

4 comments:

syarifah radiah ibrahim said...

err termasuk jugak insomnia
hehe~

maat taufiq wannajah nuha!
;)

Anonymous said...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.

wie said...

salam nuha... y not try tido lepas magrib dan bangun dalam pukul 12... i think it's better sbb makin pangi mata kita patut makin segar, tapi klu start wat kije dari ptg ke atas, mata makin kuyu... so klu nak stay up better tido awal dulu, then baru bangun sampai subuh... boleh la tahajud sekali...

seronok jadi full time student ni tau... enjoy urs... akak ni da kawin ada anak, keje lagi n smbg master pulak :).... tapi study n books tetap enjoy walaupun stress nye Allah aje yg tau... tapi bila dan settle sume nanti.. perghh.... perasaannya sgt hebat... worth!

be strong, take it easy n gud luck...

shadah..♥ said...

nuha...
mu ade drama bru???