Thursday, August 5, 2010

saya ada rasa cinta untuk kamu.

Kamu kenal, perasaan bila sayangkan seseorang? Kamu tahu, tapi kenal dalam dalam tak...?


:)

Hadis dari Anas bin Malik, Rasulullah SAW bersabda: Sesiapapun tidak akan merasakan manisnya iman, sehingga ia mencintai seseorang hanya kerana Allah Taala semata. (Hadis Riwayat Bukhari).

Setahu aku, (kalau salah mohon sangat dibetulkan), sabda ni tak pernah terhad untuk hubungan antara syabab dan einisah yang ajnabi. Perasaan sayang dan mencintai seseorang boleh je wujud antara kaum sejenis.

Tiada kaitan dengan homoseksual, tumpang lalu.

Tentu saja rasa yang aku maksudkan antara kaum sejenis ini, dinamakan persahabatan. Dan semuanya kerana Allah Taala. Lalu disebut selalu sebagai ukhuwah fillah.

Indahnya persahabatan atas nama Allah Taala ini, kamu akan terasa dekat sangat dengan seseorang tu walaupun baru pertama kali berbual. Biarpun cuma di alam maya. Trust me! Kan Syahirah kan? Hee.

*Sorry, Nuha lupa mintak izin Syahirah nak letak nama kat dalam blog ni. Mintak halal ye.

Sebab bila dua orang sahabat fillah berbual, biasanya tidak akan terlepas topik perbualan tentang kebesaran Allah, memuji keagungan Tuhan. Lepas tu akan saling menasihati ke arah kebaikan, saling membagi motivasi dan dorongan.

Manusia memang perlukan semua ni kan? Sentiasa kena diingatkan. Perkataan manusia kalau di arabkan; menjadi An-Naas. An-Naas tu sendiri maksudnya lupa. Maka memang sifat pelupa tu dah menjadi fitrah manusia.

Dan kat situ lah sebenarnya fungsi seorang sahabat fillah.

:)

Abu Dawus dan At-Tirmidzi meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda: Jika seseorang mencintai saudaranya kerana Allah, maka khabarkanlah bahawa ia mencintainya.

Atau dalam kata lain, disunnahkan orang yang mencintai saudaranya kerana Allah untuk memberitahukan cintanya kepada orang yang dicintainya.

Maka dengan ini, saya nak teriak pada Nurfathin Farhana; habib bita'ti ana (cewwah marah nanti bakal suami, he he), KITA SAYANG AWAK!! Dengar tak? Ke nak tambah lagi tanda seru? Heeee. *Kita tengah segan ni.

Terima kasih sangat untuk masa yang berlalu semalam. Banyak benda yang awak dah tunjukkan depan mata kita, lagi-lagi sifat Ketuhanan Ar-Rahman dan Ar-Rahim tu. Memang rasa nak menitik air mata terkenangkan kasih sayang Allah pada hambaNya.

Tapi solat Asar berjemaah semalam tu was a pure bliss! Nanti waktu akan datang kita buat lagi ye? InsyaAllah sekali dengan qiyamullail ke kan, hihi. Lain kali kita berbincang lagi pasal kandungan buku La Tahzan tu eh, insyaAllah. *sengih.
Alhamdulillah wa syukur lillah kerana menghadiahkan seorang Nurfathin Farhana untuk menjadi salah seorang sahabat fillah aku.

:')

Kepada Cik Qistina Zulkifli, if you happen to read this, sila jangan jeles sebab kita sayang awak jugak! He he. My prayer is with you, Qis. Kuat ye, jangan putus asa! May the force be with you, :) ♥

P/s: Cara-cara untuk memupuk ukhuwah fillah. -->beliau ustaz yang mengajar kitab-kitab agama dan hukum fikh kepada pelajar perubatan Mansurah.

P/s kuasa dua: Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke-20 untuk umi dan abah! Juga untuk parents awak ye habibi. Tarikh sama, kan? *ada makna tu. Heeee.

3 comments:

Nursyahirah said...

no worries :)
ok je,name kat situ,bukan ade orang kenal :)

hanna/fana said...

saya ada rasa cinta untuk kamu juga :D

ahabbakal lazi ahbabtani lahu <3<3<3

nhmnrh said...

syahirah

lega.

:) heee.

fana

weeeee. Alhamdulillah, cinta saya berbalas~!! hip hip horraaay! ;D

♥ -->camne nk besarkn heart niii? tk tau :( hukhuk.