Tuesday, August 3, 2010

mabruk alaikum ya mama!

Ini umi saya. Umi saya telah grad dengan keputusan cemerlang di bawah Fakulti Pendidikan; Sarjana Pengajaran Teknologi pada pagi tadi di Dewan Tunku Canselor, Universiti Malaya. Saya sayang umi saya.

Siapa rindu buat ayat macam ni?
Nuha rindu je. *sengih.

Pengalaman once in a life time aku kira. Sebab setahu aku lah, (kalau ikut kata seorang kakak senior di tahun 5) University Mansoura tak ada majlis konvokesyen kecuali untuk graduan yang dah belajar 7 tahun dan ke atas.

Hiba hati di situ okay.

Nampaknya balik Malaysia kena sewa graduation robe dan mortar board sendiri. Once in a life time punya kenangan menghabiskan ijazah kedoktoran yang ambil masa 6 tahun setengah ni.

Macam kesian sangat kalau biarkan dia berlalu, yes?

Tapi bak kata Raja Dr. Nazrin Shah; Tuanku Pro-Canselor Universiti Malaya, (lebih kurang macam ni lah baginda bertitah) "Jubah dan mortar board yang anda pakai melambangkan anda seorang yang berilmu. Tetapi, selesai sahaja majlis ini, jubah itu akan dikembalikan, dan tinggallah tubuh anda semua untuk mengembara ke lautan dunia yang lebih luas."

:)

Kebanyakan masa sewaktu majlis berlangsung, aku macam sikit beremosi. Bukan apa, cuma gabungan bunyi gamelan, kehadiran Raja Dr. Nazrin dan suasana konvokesyen menimbulkan satu rasa yang aneh.

I had goosebumps for a few times. Huhu.

P/s: Kalau nak kembali merasa semua ini, aku kena sambung buat sarjana di Malaysia la ye? *sengih.

11 comments:

Fna Ishak said...

comeeeeel sgt pkai tudung mcm tu! <3

raja norhamizah said...

mabruk alaik to ur mum :)
always lookin forward to know u better sis nuha.
my mum said mizah dah ketagih dgn kak nuha punye blog.
hee.
:)

nhmnrh said...

heeee thankyou fna! :D

farahh said...

wahh! xsbr2 nk gradute ;p
ecehh padahal first year pon belum lg
insyaALLAH tekad abeskn dalam 6 thun

amin (:

Fna Ishak said...

fna pun sekarang hunting tudung bawal besar besar/bidang 45 & alhamdulillah still ada lgi & cntik cntik! sbb sekarang mmg shawls da take over habis kan, sheeeesh. insyaAllah pergi kelantan bulan ni nak beli tudung gak, hee X) suka suka! sbb at least kte beli benda yg kte nak & NEED, hee. nuha punya tudung tu beli kain & jahit tepi ke ape? =)

nhmnrh said...

hamizah

thankyou sangat, hamizah! :D klau hamizah ada nk tau apa² jgn segan² tanya ye. klau tk pun add ym kak nuha.

:)

&& alamak,, jgn smpai ketagih dikkk. blog kak nuha ni tak ada apa punn. semua dtg dari Dia. kak nuha cuma jadi org tengah tukang menyampaikan.

wallahua'lam.

farahh

haha farahh sila sabar dulu okeee, ;p kak nuha pun belum grad lg nehhh. haha. ameen, study hard & tk mustahil farahh habiskan dlm 6 thun tu.

jgn kasi repeat mana² paper haaa.

;D

fna

actually kn, nuha ada trbaca kat mana ntah tp sumber yg blh dipercayai, iluvislam kot tp tk sure, yg klau tudung bawal tu actually tk boleh pakai. lg2 la selendang nowadays.

that's why nuha yg dulu gila tudung bawal, skrg ni tk pilih bawal bidang 60 ke apa ke... :)

but wallahua'lam.

anyways, ha ah kain tu beli lps tu jahit tepi. btw, kain ni nuha beli kat egypt. hehe. sbb jenis kain dia best! :D

farahh said...

hehe ;D
yup insyaAllah (:
umi farahh bnyk kali nasihat tu
hope 6thun stret je..
amin2...
kak nuha pon!!! ;D

Fna Ishak said...

err but i have to complete disagree with that sebab fr fna, definition for hijab is something yg boleh cover our head smpai dada (termasuk ttup bahu, not mcm ada style tudung moden syria-bla-bla-tktau-name-pe-haha/cara pemakaian slendang yg takat pnjang labuh smpai dada tapi bahu tak ttup and tak jarang + tak nampak 'bentuk' pale.

so yeah, so bile kte da ckp 'bentuk' kt sini, selendang da jd invalid, sbb mostly care lipatan slendang tu y buat kain dia 'lekat' kt whole kepala smpai ada y nmpak bentuk leher plus slendang mostly pendek. but fr some slendang y besar mcm mak mak arab slalu pakai tu, and if kena cara pemakaian dia, fna rasa ok je. but yeah baik go fr tudung labuh jenis msia je kn sbb mcm lgi 'selamat'.

anyhoo sebab fna kata tudung bawal labuh okay eg bidang 60 and all - sbb dia ikut syarat piawai pemakaian Islam, labuh smpai ttup dada & tak jarang (plg penting sbb bawal yg byk jual skarang ni kain jarang kan) and tk nmpak 'bentuk' pale/leher kte (xcept if dia sje snggulkan tinggi2). hmm, bg fna (and bukan 'rase' je), valid je :) sbb Islam ni mudah, pakai je ape ape yg ada dsediakan environment kte asalkan kene dgn syarat piawai Islam termasuk tidak brmegah megah dgn pakaian tersebut :)

aa fna mmg bukan org y terer tntang hukum hakam pn, tp I studied most of the things that I do and mcm nuha jgk, termasuk rujukan dari sumber sumber y 'dipercayai' dkat internet. but the best rujukan is, cikgu yg kte da mmg belajar dgn dia, sbb tu (tktau la ni frm hadis ke apa, sbb kwn quoted ni) yg if nak belajar, belajar dgn 1 cikgu je. sbb frm the net sndiri kte leh tngok y hukum BYK sgt khilaf, satu dari segi mazhab da mmg jelas tpi lgi satu org yg 'buat diri dia' nmpak mcm scholar plak. contoh - mcm komen fna kat atas tu, if org y tktau sgt, maybe dgn nmpak komen fna yg pnjang pnjang tu mksudnya ape y fna ckp sume betul pdhal kesahihannye kte tak pasti kan? :) mcm tu jgak la perihal hukum hukum based on the net yg kte bce from 'opinions', geram betul fna if bile bce komen die akn ckp - 'sye RASE ...' gaaaaah. I mean, sume bnde kte ckp, kene ade explanation and we must know what we're saying, betul tak. ramai betul y mmandai2 main hukum sekarang ni, seriously. sbb tu if fna jumpa 1 hukum dlm satu situation ni, fna akn google smpai 5, 6 frm diff web, and if mcm kukuh (based on sbjek Quran Sunnah & Syariah y pena belaja kt sekolah - yep mmg takat syllabus skolah je kn but alhamdulillah kalau y basic punye dia cover la & my ustazah was a great teacher hee) so fna akan terima.

err nuha, fna tak marah nuha ke ape tau, im just giving my thoughts yg yeaaaaaaaaa i know, pnjang gila and baik fna blog je -_- ngeeeeeee sorry dear, just want you to be more careful after this, okay :)

nhmnrh said...

hmm. no lah tk rasa pun fna marah ke condemn ke apa. :D actually bagus jugak sbb perbincangan mcm ni at least bukakn mata to things yg hidden kan.

so no worries. :)

nuha pun fikir mcm fna jugak. cuma kandungan artikel tu menggoyahkan sikit fikiran masa tu sbb yg menulis tu ustaz dari jordan ke mesir kalau tk silap.

but again, wallahua'lam.

thankyou fr sharing, fna! :D

raja norhamizah said...

insyaAllah kak xketagih..
syukran kak nuha sebab sudi share sume2 ni.
banyak bnda yg xtahu dah jadi tahu.
semua melalui kak nuha.
alhamdulillah sbab terjumpa blog 'to myself of tomorrow' ni.
:)

nhmnrh said...

:') syukur pada Tuhan kalau hamizah dapat manfaat drpd blog ni.

shukran ya dik.