Tuesday, August 17, 2010

got to do what I got to do.

Assalamualaikum,

I ought to do this if I want to practice Islam as a whole, insyaAllah.

It's hard for me to say as well as doing it but I'm bidding my farewell to tons of songs on my iPod. *paused. Rihanna, 6ixth Sense, and whole lot more. Selamat hilang.

Maaf, tapi kamu tak lagi menyenangkan.

Terima kasih sebab bergema pada telinga saya selama ni. Terima kasih sebab pernah buat saya rasa cool ada awak dalam senarai lagu-saya-suka-dengar. Thank you for nothing, that is.

The deleting process is in progress as I'm currently downloading heaps of Islamic songs of Indonesian singer to replace the lists of songs on my iPod. Snada, Gradasi, Outlandish dan lain lain.

Selamat berdendang dan membawa saya semakin cinta akan Islam, ye! :)

--Kredit untuk novel Sinergi tulisan Hilal Asyraf yang hadapkan isu ini ke wajah aku. Mendengar lagu tak ada yang salah tapi pilihan lagu perlu sesuai, itu saja.

Something to ponder;

I fear Allah would blame me for being too shameful to disobey Him while being devoted on hiding my sins from people. -Imam Ahmad.

In a much simpler words, he was scared that on the day of judgement, the only excuse he could give to God (for not sinning) was the fear of others finding out....

So ask yourself, how many times did you stop yourself from sinning when fearing what people will think? And then ask yourself how many times did you stop sinning when fearing what Allah will think?

*terdiam.

P/s: Iman terasa berlubang-lubang baca kata-kata Imam Ahmad ni. Tuhan, hambaMu yang seorang ini masih jauh lagi...

8 comments:

hanna/fana said...

terbaik la nunu, semoga terus istiqamah :D

Att Ashburn said...

Dari Abu Hurairah RA dia berkata: Rasulullah SAW bersabda: Merupakaan tanda baiknya Islam seseorang bilamana dia meninggalkan sesuatu yang tidak berguna baginya. (riwayat Tarmizi dan lainnya)

download jugak lagu Raihan. best hehe. terinagt zaman kecik2 dlu.

post kali ni buat sy terfikir. betul. kadang2 sbb kite takut org tahu kejahatan kitalah, yg kita tak buat sesuatu benda buruk tu. Patutnya azab Allah lagi kita perlu takut. thanks nuha for sharing this.

manna_salwa said...

salam nuha..

bgs entri ni.. masyeh berkongsi..especially the last part, the something to ponder from Iman Ahmad.. TQ 4 sharing..
may Allah bless.

aat @ paat said...

Astaghfirullahalazim...
kata2 imam ahmad tuh btol2 mnusuk jantung ak nuha...
isk2... (T_______________T)

nhmnrh said...

fana

thankyou so much, habibi~ ameen ameen insyaAllah.

:)

heeee.

kak att

terharu utk hadis tuuuu :') terima kasih, kak!

Raihan? hehe dah sedia ada :D lagi² lagu iman adalah mutiara. mmg nostalgia betuuuuul.

afwan kak att. mmg sgt mendalam kata² imam ahmad ni. T___T Terasa sangat berdosa. kdg² kita boleh solat sbb takut org fikir knp dia tak solat dsb.

:( sedih, kan?

nhmnrh said...

kak salwa

sama² kak. :D kita sama² amik pengajaran, insyaAllah.

:)

paat

T_________T

aku rasa apa kau rasa. headshot berdas-das aku kena ni tau takkkk. :'(

1st time baca aku terdiam kot. lama gila fikir maksud ayat dia. akhirnya baru dapat.

Hamzah Ian said...

bagus la mcm tu..

nhmnrh said...

:)