Tuesday, July 6, 2010

The self-destruct button.

Beberapa hari yang lepas, aku ada lah bincang secara 'macam-tu-je' dengan abah tentang 'future' aku. Maksudnya, selepas aku habis belajar degree ni nanti. Err, tahun 2015 to be exact.

Kalau tengok sekarang, memang 'perghh-lama-lagi'.

Tapi tengok lah. Pejam celik pejam celik je mesti dah sampai punya tahun 2015 tu. Sekarang kan masa berlalu macam air keluar dari paip. Laju semedang je. Eh, boleh ek buat banding banding macam ni? Huhu.

Rupanya bila fikir balik, mungkin jadi psychiatrist atau pakar sakit jiwa tu bukan pilihan yang praktikal. Macam abah cakap. Agak-agak kalau aku bukak klinik 'KLINIK SAKIT JIWA NUHA', sebulan ada tak paling kurang dua pesakit?

Okay takyah jawabkan, aku dah ada jawapan. (-.-") Terkebil-kebil kejap aku.

Mungkin kena fikir options lain kalau betul aku nak pursue jadi pakar in the near future, insyaAllah. Paediatrics, perhaps? *shrugging. Tapi aku nak involve dengan neonates je. Boleh tak macam tu? Budak-budak besar tak nak, :p

Tapi entahlah. Benda macam ni aku kena fikir lagi ni. Mungkin ambik paediatrics dulu, lepas tu baru ambil psychiatrist jadi sub-specialist... *senyum. Paed's psych. Not too bad, ey?

Lepas tu kan, aku ada satu impian yang aku dah mula tanam dalam diri dan insyaAllah, kalau Allah izin, aku akan pastikan impian tu jadi kenyataan. Em. Aku sangat-sangat teringin nak sambung ambil specialist di Harvard Medical School.

Ya, itu impian aku yang paling dalam dan jauh.
Ngeeee.
Tapi ye lah, aku cuma merancang. Tak nak pun letak harapan tinggi sangat.
*terdiam*
.
.
Dah penat kot.

Abah kata lagi, abah nak anak perempuan dia ni kalau boleh kerja cari pengalaman kat negara orang dulu. Bagi aku, no hal. And abah did mentioned few countries for instance Dubai and Abu Dhabi. Err, Ireland perhaps?

Macam tu barulah boleh betul-betul kerja satu hospital dengan David tu ye tak? He he. *gosok tapak tangan kanan ke tangan kiri. Seriously, Nuha? *terdiam, lama (-.-")

Cuma rasanya sejak aku tingkatan satu lagi aku dah ada angan-angan untuk join United Nations (UN) dan aku macam pernah bayang je diri ni jadi president Mercy Malaysia. InsyaAllah. Sebab macam hati aku lebih ke situ kot. Tak boleh tengok orang sakit.

Sambil merawat orang sambil travel. Tak ke sikit punya best tu? *sengih.

Tapi dulu pernah bagitau nenek rancangan aku ni, habis kena bambu. Takut cucunya yang sorang ni tak kahwin kot kalau dah sibuk semedang. Takut bakal suami dan anak-anak tak terjaga mungkin.

Aiseh nek, doktor memang macam ni apa.

Lagi-lagi la bila housemanship nanti. We are the bottom of the food chain. The hospital owns us. Patients are our top priorities. Biar lah kalau tersengguk tertidur berdiri pun masa on call. Dah itu lumrah dia. Harus dibagaimanakan lagi eh?

Hmmmm. Ni kalau balas macam ni kat nenek masa berdiskusi dulu, dibungkus jugak aku masa tu. Wassalam. --> Bak kata Hlovate.

Aku sekarang dah dewasa, hmm? *sengih. Dah boleh selambayaya cakap pasal 'future', masa depan. Padahal macam baru semalam tahun 1998, aku masuk darjah satu. Tarik beg roda entah gambar kartun apa, dengan penuh gaya. Ecewah.

Takpe lah, ada 5 tahun lagi sebelum habis degree. I'll figure something out, insyaAllah. Tolong sama doakan! *buat muka comel.

Anyways, ini senarai perkara yang aku nak buat untuk isi masa cuti tiga bulan ni.

1. Menjadi supir adik-adik ke sekolah dan ke kelas tambahan.
2. Workout on Cross Walk 2 kali sehari, 20 minit satu sesi.
3. Menghabiskan buku-buku yang dah diborong tempoh hari.
4. Having a quality time with family.
5. Khatam Al-Quran pada bulan Ramadhan, insyaAllah.

P/s: Kalau ada lagi nanti aku tambah ye. :)

4 comments:

~ a for ana ~ said...

ish, bayangkan kalo bukak psikatric clinic... kalo at least 1 week ade 2 pesakit, maknenye kemungkinan makin ramai la penduduk tetap kat hosp tampoi @ tg rambutan! uhuhu...

Nurulhana2000 said...

Ada lagi Nua, jadi personal tutor kat Aiman n Ammar n ajar diaorg ngaji sekali.

hafiza suraya said...

insyaALLAH~~~

pu3iman said...

"KLINIK SAKIT JIWA NUHA"

hehe paling kurang org dtg tanya...ni doktor ke yg sakit jiwa? sila tukar nama lain ehhh... tak 'sheshuwai'

jgn marah aaaa....