Wednesday, July 14, 2010

kalau nak cakap pasal manusia

...memang takkan pernah habis sampai hikayat 1001 malam sekalipun, (sambung sini sebab panjang pulak ye tak kalau aku nak buat jadi title, huhu).

Sebab memang dah termaktub di luh mahfuz sejak azali kalau setiap orang tu berbeza-beza. Baik lah dari segi handprint (tetiba aku lupa terjemahan dia dalam Bahasa Melayu. erkk) ataupun peribadi.

Kecuali kalau kau monozygotic twins, maka gene DNA kau juga akan berbeza. *the doc in me talking. Haha, mengadanya :p

Manusia ni memang banyak ragam hmm? Banyak udang banyak garam, banyak orang banyak ragam. Kalau dah prosa melayu pun ada sebut, kira comfirmed lah hipotesis aku ni ek? Ngeee.

Ada orang pandai belajar, orang tu pulak rajin masak. Yang sana kerjanya mengampu, yang sini jujur lurus tak bertempat. Si D kalau nak tenang baca Al Quran dekat dengan Tuhan, yang si F nak release tension dia jerit tengah padang. -->aku gambarkan tanpa spesifikasi.

Kelmarin bila teman abah pergi bank kat Klang, aku tertoleh-toleh mentengok deretan rumah teres di tepi lebuh raya. Tiba-tiba terfikir. Siapa agaknya yang tinggal dalam rumah rumah tu? Baik ke orangnya? Stabil ke hidup dia? Gembira ke dia?

Sepanjang usia aku yang entah berapa tahun lagi ni, agak-agak aku ada peluang untuk kenal ke siapa penghuni deretan rumah rumah teres tu? Call me insane, but the question just popped out in my head -.-"

Because I'm complicated like that. Just like that.

Okkaaaaay, aku bukan gatal ye sampai nak kenal orang secara rambang macam tu je. I still have my pride. I still have my ego, as a manner of speaking.

Cuma ye lah. Aku terfikir. Kita manusia ni semuanya derived from keturunan Nabi Adam as. dan Hawa. Maka secara tak langsungnya bersaudara la kan? Seibu sebapa (secara teori dan secara ikut-akal-aku-nya) kalau dibongkar salahsilah. Kalau bukan saudara dekat dan jauh, mana tau ada bau bau bacang kot kan.

Dan takkan ada peluang untuk aku kenal semua orang di dunia ni yang secara teknikalnya saudara aku...? Geez, that was too hard to process! Boleh jatuh migrain aku dibuatnya.

Takpe lah. Aku rasa nak let go persoalan ni tapi aku tau jauh sudut ceruk akal ni mesti ada neuron yang memberontak. Astrocyte kah? Apsal? Kau sibuk nak cross over blood brain barrier? Wassalam aku jawabnya.

Tiba-tiba teringat this one particular quote from Akai Ito.

A person will meet approximately 30000 people from the time he is born to the day he dies. Among them, 3000 will be friends and acquaintances from school and work. Those that you can change intimate words with, 300. Within those chance meetings, even before you were born, a special encounter has already been written by God.

*senyum. That's an interesting fact to digest, yes? Hihi.

Mungkin ni jugak salah satu sebab kenapa aku nak jadi doktor. Bukan setakat nak tolong orang kurangkan sakit dia (aku bukan siapa-siapa yang boleh sembuhkan penyakit tanpa izin Dia, kan?), tapi aku nak kenal lebih banyak ragam.

And they said experience is the best teacher. *sengih.

Aku biasanya tak perlu experience sesuatu untuk dapat pengajaran. Cukuplah untuk aku tengok dan analyze apa yang ada depan mata dan keliling aku. Itu pun dah boleh bagi kesan yang besar.

That's why I was once a severe gamophobia. Bila bagitau nenek, of course lah kena bambu lagi, huhuhu T___T Maunya nenek tak mengamuk bila dengar? Ngahahha, aku ni pun memang sengaja nak menjolok sarang tebuan. Haru!

Tapi sekarang... *telan liur* Heh heh heh. Nak pergi lari setempat kejap. Assalamualaikum.

5 comments:

miEz haNeM said...

sume tak sama..
saling melengkapkan sesama manusia:)

dai-chan of luck said...

kak! best entry ni! :D

Naddie Anuar said...

Cik Nuha,

Your entry telah menyebabkan I googled sapekah (ataupon apekah) itu Akai Ito.

Love the quote :)

nhmnrh said...

hanem

ditto for that! :)


dayah

thanks, dayah! uuu, rindunya nk chat dgn dayah kat ym lagi, hihi.

kak naddie

kalau kak naddie google lps tu pilih wikipedia, cerita ni bukan yg anime tu taaau. ni japanese drama.

sumpah sweet sgt! i have it in my hard disk. klau nk nnti bleh je transfer, hehe.

Naddie Anuar said...

alamak nuha, would love to tgk. tp sejak dua menjak dah tua bangka nie, dah jarang plak layan2 cerita. hoho~ tp can give it a try :)