Saturday, July 24, 2010

The blind bullet.

Soalan ini dah ditanyakan pada aku di Formspring boleh tahan lama-- 5 weeks ago to be exact. Dan aku sendiri dah memanjang lebarkan hujah yang aku rasakan perlu. Cumanya, nak buat orang terima fikiran dan analogi kita macam susah eyy?

Hmm, aku jadi tertarik pulak nak bentangkan soalan tersebut kat sini. Sebab rasa macam mentaliti manusia kebanyakannya memang terarah untuk berfikir benda yang sama.

Untuk awak; sang anonymous yang tanyakan soalan ini, saya mintak izin untuk kongsikan bersama mereka yang lain, ya! Harap awak tak terasa hati atau rasa dimainkan. *senyum.

apa matlamat awak jadi seorang doktor? bukanke doc tu busy kerje dia.. tak takut ke nanti anak² awak terabai~

This was certainly a tough question to be answered dan tak terkira banyaknya berapa kali aku dok main 'backspace'. Cumanya, macam ni lah. Aku tak dapat bayangkan diri aku jadi orang lain selain daripada seorang doktor.

Bunyi mungkin macam bajet bagus tapi serius ni. I see myself as a future muslimah doctor. *senyum. Bukan cikgu, bukan akauntan, bukan peguam walaupun dulu dapat tawaran UPU untuk buat asasi perundangan.

Awak tanyakan tentang matlamat. Rasanya ultimate matlamat saya sebenarnya untuk join United Nations ataupun Mercy Malaysia. *senyum. I've been longing for that since I was in lower secondary. Travel, tapi dalam masa yang sama tetap berbakti untuk masyarakat.

Yes, I would love to do that in the future.

Sebetulnya, kerjaya seorang doktor ni memang sibuk. Couldn't agree more on that sebab buktinya memang ada kat mana-mana. Masuk kerja biasa pukul 8 pagi sampai 8 malam. Kalau on call, sambung pulak dari 8 malam sampai 8 pagi esoknya. Dan kena lagi masuk kerja waktu biasa.

Bayang, kan.

Dan solat, waktu tidur, waktu makan, waktu rehat... were definitely on stake. Lagi-lagi kalau terlibat dalam major surgery yang makan masa berbelas-belas jam. Apa kau ingat boleh sesuka hati mintak keluar dari operation theater?

Sebab tu agaknya kebanyakan doktor lelaki tak nak berkahwin dengan doktor perempuan (sampainya hati diorang, haha). Tak ada masa untuk keluarga, katanya. Tapi yang kitorang ni memang lebih prefer doktor lelaki jadi suami kot.

Semuanya sebab kitorang perlukan lelaki yang faham kerjaya kitorang. Yang tahu susahnya macam mana, yang tahu sibuknya jadi doktor ni macam mana. Tapi tak mustahil je pun untuk kahwin dengan cikgu, ustaz dan sebagainya.

Actually I don't think akan timbul hal suami anak-anak saya terabai ke apa (insyaAllah). I know myself and I know I can balance my life as well as my time when the right time comes. Doa-doa kan lah sekali ye.

My colleagues kat sini pun ramai je yang parents diorang doktor pakar semua. Manja je pun dengan parents. Kasih sayang dan perhatian masih sempurna kalau diikutkan cerita dan mata sebagai saksi.

Sebenarnya... kalau parents kerja lain selain doktor pun, belum tentu anak terjaga. Kan? *sengih.

P/s: Ini untuk kamu kamu yang takut untuk menyakiti hati seseorang yang lain bila maruah dan agama kamu dilekehkan. Contoh; Gadis yang takut untuk berkata 'Tak Nak' pada lelaki yang mengharapkan cinta mereka sebelum menikah.

Awak, memang betul. Hidup kat dunia ni, hablul minallah kena jaga, hablul minannas pun kena jaga sama. Tak jadi kalau kurang salah satu. Tapi sekarang ni, yang mana yang awak hendakkan? Redha manusia atau redha Pencipta kita...?

Dan sesungguhnya, yang mana awak patut takutkan. Takut untuk sakitkan hati manusia atau takut mendapat kemurkaan Allah Taala?

Awak pilih. Sebab saya tahu awak ada jawapannya.

5 comments:

Nursyahirah said...

pinjam kata2 tu ye :)

dai-chan of luck said...

salam kak nuha.
sy mmg bercita2 nak jadi doc
dan kadang2 terpikir jugak pasal ni,
thanks 4 solving my prob
haha.
May Allah bless you.

nhmnrh said...

nursyahirah

tafaddhal. kata² tu sejujurnya bukan milik saya tp pinjaman dari Allah Taala.

:)

hidayah

haha. ada je dayah ni taaaau. ;p welcome, btw. may Allah bless you too, dik!

hanna/fana said...

anda sangat hebat nunu! =D , dan kehebatan itu dtg dari Allah Taala... jd teruskan ye ^^ beri kata2 bermanfaat =)

aat @ paat said...

yap... truskn jela jd doc nuha coz kalo org Islam xrmai jd doc nnti sng kne tipu dlm bdg tu le.. huhu~~

bknnye nk ckp riak atau ape nuha.. but for exp ak tgk ibu ak... die seorg doc yg sgt bz,tp quality time yg die spend dgn family die mmg sgt bgus even x slalu dpt bsama cm family len ak tgk.. dan alhamdulillah for me he has done a great job.. adik2 & akak ak tjaga alhamdulillah.. msing2 bole mnjadi pmipmpin & imam kpd yg len.. dlm ibadah mhupun kepimpinan di luar..
kami fhm dgn kerjaya ibu & ayah sgt bz.. in fact,nk ikutkn ak da lbih 5 thun kot xde vacation dgn family..

but the most important thing is quality time & ilmu didikn tu insya-Allah.. n cri le psgn yg bole fhm career korg nie like my dad himself.. huhu~~

n I blieve u can be a good muslimah doc one day biiznillah... ameen... (^____^)