Tuesday, June 15, 2010

lovely words to fire up the spirit.

Dulu kalau masa kecik kecik orang tanya aku, "Aurat perempuan tu ape?", dengan selambayaya aku jawab "Alaa.. seluruh badan kecuali muka dengan tapak tangan." Jawapan aku tak ada salahnya, kan?

Memang itupun standard jawapan buku teks sekolah.

It never occurred to me that I'll be wearing the kind of hijab I'm wearing right now. *senyum* The one that fully covers what should be covered by a Muslimah. Ironically, I used to be skeptical towards girls who wear this type of hijab.

On top of that, I used to take a step back in knowing and having a friendship with them. Sebab rasa macam tak cool, macam tak 'in' je kalau ada kawan yang pakai tudung labuh ni *No offense to anyone, ini fikiran aku yang dulu-dulu. :)

But now, I find myself in the opposite situation, Alhamdulillah. Orang-orang yang 'macam ni' lah yang aku cuba untuk dekatkan diri sekarang and trying to built the ukhuwwah fillah with them, insyaAllah.
.
.
Okaaay, itu baru intro. Sebenarnya nak ceritakan yang ini.

Tadi masa tengah berchatting dengan habibi; Fathin Farhana, aku suarakan kebimbangan aku kalau tak dapat nak istiqamah dalam berhijab dengan cara peng-hijab-an aku sekarang. What if I change back to the old me when I'm in Malaysia...?

What if, what if. *I used to hear people say that the what ifs are the main cause for the failure in planning our future. Macam betul, tapi boleh dipertikaikan. :/

Being a supportive habibi she is, she gave me this one video yang seriuuuuuuuuuuss buat aku rasa sebak, beristifargh panjang dan rasa berdosa sebab pernah terlintas untuk rasa takkan boleh istiqamah dalam menutup aurat ni.

Padahal baru sikit ujian kalau Allah nak bagi.

Aduhaaai. This past few moments aku dah jadi mellow dengan hal hal yang berkaitan agama. Rasa terkena sikit, sebak. Rasa tertuju sikit, sedih. And I love that, very much. ♥

Few lovely-inspiring-motivating-quoted words from the video that I would like to share;

The more you grow, the more you study, the more 'Iman' you have,
The more you become dis-attracted to some other things of the dunya,
You don't like what you used to do.
Because something happened to you. What happened to you?!
Something is in my heart now, something is in my mind.
I have Quran in my mind, I have Quran in my heart.
I have the love of the Prophet, I have the love of Allah.
I have something in me.
And I'm now different. I feel different.

--> Perenggan yang sangat tepat untuk aku. :)

When a Muslim women leave her house,
Like other women, she will look into the mirror.
But she's looking for something different.
When a woman in the street looks into the mirror,
She looks to make sure that she has the best style,
To make sure she looks good, so she can attract the men.
But the Muslim women, when she looks in the mirror,
She makes sure when she's dressed, she's dressed appropriately.
She makes sure Allah is pleased with her, makes sure she's covered.
So when she goes out in the street, she's covered to pleased Allah Taala.
And when she does that, she's beautiful.

--> Indah! Perenggan ini yang bangkitkan semangat aku balik untuk terus tanam azam biar istiqamah, insyaAllah. :') Syukran giddan ya habibi for the vid. Jazakallahu khairan kathira. :)

video

P/s: Misi mencari rumah baru dah mula dah~ Mintak mintak semuanya dipermudahkan, insyaAllah. Heeeeeeee.

13 comments:

munira said...

salam nuha,
i start baca ur blog dari last year, u're one of the earliest people yg discover and follow my blog. :)

bila baca entry ni,macam sedih pulak dengan diri sndiri,
u dah berubah to a much much better person.i pulak masih di takuk lama.worse mungkin.huhu

this entry really knocks my head.
thank you sooo much. :')

sayememangbudakgemok said...

salam :)
thanks pekongsian ni.
sgt bmakne :)

Nurfathin Farhana said...

fighting!! nunu :D
i can't wait to see you :)

Att Ashburn said...

salam nuha..
it never occured to me that I'll be wearing the kind of hijab I'm wearing right now. ironically, i used to be skeptical towards girl who wear this type of hijab

fuh...betullah..dulu pun sy mcm ni.. alhamdulillah kalau nuha dpt istikamah..sy pun tgh try nak stay dgn imej ni..moga2 Allah kuatkan hati kita semua :)

dai-chan of luck said...

salam,
semoga istiqamah dlm stp p'kara yg dilakukan
heee~
totally suka blog ni!
terima kasih atas perkongsian yg sgt bermakna!

nur adibah abu bakar said...

salam 'alayk habibatul-ukht;

hidup ni perlukan mujahadah,there's too many obstacles in our life,
"la yukalifullahu nafsan ila wus3ha"
every servant of Him aspired to be a good+humble ppl,hope we will be a pious muslimah,and i.allah,to be an obedient daughter to our lovely parent.

be a strong mujahidah dear!

salam mujahadah sistah :)

nhmnrh said...

munira

those words are too beautiful, my dear blogger friend. serius terharu. :')

alhamdulillah, kalau awk rasa entry ni membantu. :) manusia ni mmg kena banyak muhasabah diri sendiri.

kan?

nhmnrh said...

saye

wsalam. sama² & thankyou to u too fr the compliments. :)

nhmnrh said...

habibi

hehe insyaAllah thankyouuuu, love ♥

nhmnrh said...

att

hehe. tu lah... org kata kalau benci tu jgn benci sangat... nnti lain jadinya. :)

harap2 kak att pun kuat tau dgn jalan niiiiii. i'll pray fr u dear sis, insyaAllah.

nhmnrh said...

dayah

hehehhehe thankyou so much, hidayahhh! blog akak ni masih tak ada apa-apanya. :) just sharing with u guys about my life. hihi.

nhmnrh said...

kak diba

waalaikumsalam ya ukhti. :)) terharunyaaaa kak diba sudi komennn hehehehehhehehehhe. <-- tgk takleh berenti sengih, huhu.

thankyou so much kak diba fr the motivational words~ really appreciate it.

salam mujahidah utk akak jugak! :D ♥

W M Najib said...

good luck!