Tuesday, June 15, 2010

Hello, World!

Alhamdulillah!

Kertas terakhir; Medical Terminology yang gabungkan tiga subjek sekaligus dah pun selesai tadiiiiii (macam tak cukup pulak bilangan huruf 'i' ni aku rasa, hihi). Still can't believe I'm done with the finals. *grinning childishly*

Nak cuba cubit pipi kejap.
*Ouch* Okay sakit. -.-" Ini memang realiti.
Haha, mengadanyaaaaaaaa. Hihi.

Seriously, I can't believe I survive my first year of being medical student. Bukan nak riak, bukan nak bangga. Cuma, tu lah. Aku yang sejak sekolah rendah tak pernah minat subjek Sains, rekod pun asyik gred B, gred C memanjang, rupanya boleh 'hidup' dengan belajar jadi student medik.

Rasa nak cubit pipi lagi sekali.

Tak pernah tercapai dek akal yang aku boleh hidup di negara orang ni padahal ramai je yang mempersoalkan ketahanan mental aku lepas kes Muar dulu. Tapi aku rasa, cakap cakap orang lah tu sebenarnya yang jadi kekuatan aku untuk terus bertahan, bertahan dan bertahan.

Pengalaman, pengalaman.

Ewah. Tiba-tiba teringat Syafiq Mansor bersilat depan semua student Medic tak kira bangsa masa Culture Day dulu lepas tu orang arab semua dok jerit "BERTAHAN. BERTAHAN. BERTAHAN." kat dia. Perghhh, meremang bulu roma.
Err, kalau saudara terbaca ni, saya mintak tumpang lalu T___T. Okaaay kat mana tadi? Pengalaman yeh?

Pengalaman tu memang cikgu aku yang paling berjaya ajar aku apa maksud hidup. Yang memang tak selalunya gembira, tak selalunya kecewa. Ada pasang, ada surut. Bukan ke Allah Taala dah menjadikan sesuatu tu secara berpasang-pasangan?

Tapi tak bermakna kau boleh selambayaya pegang heret tangan kekasih yang belum tentu jadi suami atau isteri kau. :)

Hmph. Anyway, masa tengah study week tiga minggu lepas kepala aku punya hebat merencana rancangan untuk aktiviti lepas final. Tup tup, bila dah habis final ni, aku dok mengadap laptop ni je hah. *sighs*

Sebenarnya banyak je benda yang kena buat. Cari rumah sewa, beli barang dapur, kemas barang... Itu yang top priorities sekarang ni. Tapi dalam masa yang sama insyaAllah aku nak khatamkan baca tafsir Quran.

InsyaAllah, insyaAllah.
Ini sekadar renungan dari status Facebook sahabat aku, 'Ammar Ziyadi.

"Berasa bebas daripada maksiat merupakan maksiat paling besar" Maksud beliau:

kita selalu anggap maksiat itu perkara-perkara seperti penzinaan, memang betul, tapi sebenarnya itu salah satu cabang maksiat. maksiat ada banyak jenis dan setiap jenis pulak banyak cabang dia.

status aku ini lebih kurang beginilah maksudnya, jika kita terasa diri kita ni terlampau bagus, bebas dari perkara yang boleh menjauhkan diri daripada Allah, dan pandang orang lain lagi rendah daripada kita, itulah maksiat paling besar.

sebab kita semua maklum, kita bukan macam nabi, bukan bersifat maksum. jadi hendaklah kita sentiasa berasa betapa hinanya kita di sisi Allah, latih diri kita untuk tawaduk (rendah diri) dari orang lain, walaupun kita ada ilmu lebih daripadanya.

nabi sendiri, even dah confirm masuk syurga pun rendah diri, bangun tahajud sampai bengkak2 kaki, kita pulak macam mana? adakah kita lagi bagus dari nabi?

dalam kata mudah, jangan bajet baguslah dengan diri (walaupun orang pandang diri kita ni bagus).

Wallahualam...

P/s: 15 DAYS LEFT UNTIL MY FLIGHT, insyaAllah kalau tak ada aral. :D

9 comments:

W M Najib said...

tahniah2.

asik cakap pasal

'pasangan' je?

ada petanda ke?

^_^

nhmnrh said...

hehe terima kasih. :D
erkkkkk. Wallahua'lam tp harapnya bukan petanda apa2.
& harapnya bukan skrg wpun smua tu ketentuan Allah. abah awal2 dh kasi amaran~

hihi.

nhmnrh said...

btw, i think i saw u few times in real life. tp kebanyakannya dr mulut budak 9, huhu.

gelaran awk harry potter ke ape eh i'm not that sure. correct me if i'm wrong. :)

W M Najib said...

maybe.
dr mulut bdak 9? depa cakp ape?

hry ptr tu masa skola ja. skrng dah tak kot.

u're niners kn?

nhmnrh said...

nothing, diorang tk ckp ape. it's just that i knew u from them. from their stories. *nothing bad, really.

najib pandai najib tu najib ni. & i even heard a story bila awk prgi tgk wayang ada budak mintk sign bcause he thought u're harry potter ke apetah.

sila jgn freak out. :) & ha ahh. time form 1 ke form 2 dengar gelaran tu, huhu.

yeap, a niners.

W M Najib said...

haha.

lawak la. mana ada orang mintak signature. bijak2 ja.

i'm jst an ordinary person.

btw, nice to know u!

Aimi Dayana Bahari said...

tahniah la ye.. hee =)
medic sbena nye xsusahh pon.. huhu. akak sy yg ckp.

nhmnrh said...

najib

haha, u shud blamed ayie fr that story. :p or was it miagul? tk ingt dh.

kyaah~ nice to knw u in blogging world too!

nhmnrh said...

aimi

hehe terima kasih!! :) err, kakak ckp tk susuah mgkin sbb dia pandai, hihi.