Thursday, June 17, 2010

blog lounge #39

THIS ONE IS FOR YOU, NASQUIN NAZAWAWE! *grinning* If its not for you, I dah tak buat tag tag ni dah. But I am doing it anyway this time since you are the "Nas", yes with inverted comma (macam hapeh je alasan, -.-" And don't ask where I get that reason either because I just thought that I need to give a reason to go along with that particular sentence :p).

State 7 Things About You.

Man, this used to be easy and now I find it hard. Sheesh. I put all the blame on you, Nas! >:p

  • Dua benda yang aku teringiiiiin sangat nak sentiasa jaga tapi susah dan kadang-kadang terleka --> Qalbun dan Iman. Bagi aku, kalau ada orang yang dapat jaga kedua-duanya, dia tu manusia yang paling bahagia dalam dunia.

    'Abdur-Rahmaan ibn 'Amr al-Awzaa'ee, may Allah have mercy upon him, was asked about eemaan: "Does it increase?" He replied, "Yes, until it becomes like mountains." He was then asked, 'Does it decrease?' He answered, "Yes, up until there is nothing left of it."

    The lmaam of the Ahl as-Sunnah Ahmad ibn Hanbal, may Allah have mercy upon him, was asked as to whether eemaan increases and decreases. He replied: "It increases until it reaches the highest part of the seventh heaven, and it decreases until it reaches the lowest part of the seventh plane."

    He also used to say: "Eemaan is speech and action. It increases and decreases. If you perform good deeds, it increases, and if you do wrong, it decreases.

    Well, simple logic. :)

  • Muslimah dukturah fi istiqbal, insyaAllah. *A future Muslimah Doctor. Sekarang ni baru nak habis aku punya first year, makanya lepas ditolak dihitung ditimbangtimbang, tinggal 5 tahun lagi sebelum boleh betul betul bergelar dukturah, insyaAllah.

    DOCTOR = Do Only Correct Things Or Resign. :/ Itu houseman punya cerita. Lambat lagi.

  • Tengah mengira pakai jari tangan dan jari kaki bilangan hari nak balik Malaysia. Maknanya ada berbelas hari lagi. Dah kurang sepuluh hari nanti baru pakai jari tangan je, heheheh. ^_^V *buat muka comel*

  • Masih dalam fasa perubahan to be a better Muslimah. Masih mengagau mencari ilmu. Masih bertongkat dalam hidup. Masih tak sempurna, masih lagi hamba Allah yang hina.

    :)

  • Aku dah terjatuh hati pada blog Dr. Faizal; a final year medical student of Cairo University! Serius aku macam 'Wowwww! ♥'. Aku rasa macam kena pergi berguru dengan akhi ni. Ilmu perubatan dia..., boleh buat aku berwirid panjang! Tahap petala langit ketujuh kot.

    Terima kasih, Hidayah sebab kenalkan Kak Nuha dengan blog ni. I really appreciate it. Memang berganda-ganda ilmu perubatan akak bertambah. Jazakallahu khairan ya ukhti, :)

  • Aku orangnya jenis yang gilakan buku. Masa yang boleh buat aku paling excited, bila jejak masuk kedai buku, pilih buku (boleh jadi berjam-jam, hihi), dan saat keluar dari kedai buku sebab serius tak sabar nak habiskan semua buku yang baru beli kalau boleh malam tu jugak.

    Actually tak kisah lah apa jenis genre buku pun; buku rujukan ke, majalah ke, latihan ke, cerita ke, novel ke, semua pun buat aku teruja asalkan dia berupa buku! Ehh, serius ni.

  • Pada saat aku menaip ni, aku belum tidur lagi sejak tengah hari semalam. Macam nak buat icon 'teriak', tapi aku tak ada rasa nak menangis pun. Ini semua sebab terminum Nescafe sebelum Subuh tadi.

    Dah lah masak sambal goreng berlada ikan bilis + telur mata kerbau (gabungan terbaikkk!) yang pedas teramat. Tambah dengan Nescafe panas, perghhh nikmat dia Allah je yang tahu. Cuaca yang panas jadi bertambah panas. :)

    Makanya sekarang aku baru nak pergi beradu. Agak-agak pukul berapa bangun ye? Harapnya sebelum Zuhur aku dah celik mata, hihi. InsyaAllah.
P/s: Sekian, semua dah boleh bersurai.

1 comment:

dai-chan of luck said...

Hehe, welcome, so do you! Banyak bagi semangat, Syukran! :DDDD