Tuesday, May 18, 2010

I'd love to not forgive.

Ini untuk gadis remaja dalam dunia (applied to 13-19 years old ONLY).

Mind you, this is purely based on my own experienced, so there's no such thing as I'm being bias, sexist or whatsoever. You've been warned, :) Oyya, mungkin akan lebih 'kick' kalau baca entry ni sambil dengar lagu Hey Ladies by Rossa? *shrugged.

From the greatest teacher of all, pengalaman.

Bila seorang lelaki kata "Iloveyou", jangan mudah percaya. Betuuul, dia mungkin cintakan awak, tapi sampai bila? "Sampai bila-bila. Sampai saya mati pun saya tetap cintakan awak". Tolong jangan percaya dulu. Jangan.

Kalau dia kata, "I'm willing to wait for you for even 10 years", HAHAHA, lagi lah jangan percaya. Kalau dia kata, "Saya nak jadikan awak isteri saya, ibu anak-anak saya, menantu untuk emak saya", jangan percaya membuta tuli.

Okay, the last one was quite tough, siapa yang tak cair ye tak? Aku menaip ni pun dah meremang bulu roma, -.-"

Jangan percaya semua dialog di atas KECUALI bila lelaki tu dah menjadi yang sah untuk kau. If he is already becoming your husband, then there's no reason for you to not trust him, yes? Walaupun kemungkinan untuk ada masalah rumahtangga tu tetap ada, he's your husband.

Apa yang aku nak cakap kat sini, bukan lah kau tak boleh percaya langsung, boleh. Percaya lah dekat kekasih kau tu, siapa aku nak halang, kan? Relationships are built on trust, or so they say. Betuuul, kalau dah tak ada kepercayaan, hidup memang boleh tunggang terbalik. Memang boleh huru hara.

Err, sebenarnya nak cakap yang jangan percaya 100%. Walaupun kau sayang kekasih tu bagai nak gila, sanggup gadai nyawa maruah segala, save some for yourself. Percayakan lelaki tu 70%-80%, selebihnya simpan semangat untuk diri sendiri.

Supaya bila kau dikecewakan nanti, kau takkan rasa macam langit dunia ni nak runtuh hempap kau sampai mati. Supaya bila hati kau hancur lumat nanti, kau tak rasa nak tamatkan nyawa diri sendiri macam orang dah tak ada apa-apa lagi dalam dunia ni.

Faham?

Life is a gamble indeed. Tapi kita kan ada akal? Boleh bezakan yang mana baik dan buruk, maknanya kita ada pilihan. Sentiasa ada. Kita ada iman. Kita ada agama. Kita ada Allah Taala. Kita ada keluarga. Kan? :)

Salah aku. Konon percaya sangat yang lelaki tu sempurna segala segi. Konon dia lain dari yang lain, sampai aku terlupa falsafah sendiri. Mr. Perfect is not necessarily gonna be Mr. Right. Everyone has its own flaw. Dan bagi aku, that's my flaw. Percaya sangat konon dia jodoh Tuhan untuk aku. Haha.

Sekarang bila fikir balik aku jadi geli. Entah apa yang aku fikir masa tu, aku pun tak tau but one thing for sure, benda aku fikir tu memang tak bagus. Memudaratkan jiwa, hati dan hubungan aku dengan Allah Taala. Haih.

Tapi kan, bukan semua lelaki kau tak boleh percaya, ya. Aku sendiri dah banyak jumpa lelaki yang aku boleh mintak tolong bila perlukan bantuan, bila perlukan teman. Ayie, Aizat, Khairi, Danial, Farhat, (to name a few), diorang ni semua antara kawan-kawan yang aku nak pegang sampai tua. :')

Pokok pangkalnya, jangan mudah percayakan orang sembarangan. Jangan percaya sangat dulu. Rasa sangsi tu kadang-kadang bagus, kau tau.

P/s: Entah kenapa tiba-tiba terasa nak luahkan apa yang selama ni aku pendam. Sebab tu tiba-tiba 'TINGG', ada entri ni di celah-celah kesibukan busy study untuk final exam. :)

9 comments:

cik hani zain said...

stju dgn akk~
kdg2,bla kta bg kprcyaan pnuh kt smeone,dgn mdah org tu hncurkn kprcyaan kta...

aisyaLALALA said...

btul2. saye pon penah mengalaminye.punyelaa jnji itu ini. last2, clash juge. prasaan syg lelaki ni mmg x tahan lame. mmg nangis gile2 tyme tu. tp skang alhamdulillah da ok dan bile pk balek mmg bodo gile tyme tuh. geli pn ade sbb pecaye sme ckp die.

| h.u.d.a | said...

like diz posttttttt!
pengalaman mengajar segalanyaa~

nhmnrh said...

hani

kaaaan? sdgkan kdg2 keluarga pun boleh tikam belakang, lagi lah a complete stranger whom we just fallen for.

haih.

tapi jgn putus asa tau hani! :)

nhmnrh said...

aisya

geli gle ennnn? :D rasa mcm kotor sgt sbb percaya mcm tu je konon dia setia nk tggu, will always love me everyday of forever yadda yadda.

YUCK! >:(

nhmnrh said...

huda

kan hudaaa? nasib kita serupa. haha. rasa geli gilaaaaaa ble ingat balik. hadoi.

azaliahjsalleh said...

manusia kdg kala perlu diingatkan supaya x terjebak dgn perkara2 mcm tuh.
saya dh kurang na percaya pd lelaki dh , baik cmne pun asenya kepala otak mereka hanya memikirkan ttg hawa nafsu sje.
perempuan harus tahu jge diri & maruah mereka

fawani said...

betul2. setuju2! :)

ehh. kejap.benda ni x applied to remaja umur 20 tahun ke? ;p ke 20 tahun dah consider bukan remaja lagi dah? T___T

CIK PUAN HAFIZA SURAYA said...

entri yg sgt bgus cik nuha!
I setuju ngn u!