Saturday, May 8, 2010

For The Only Queen of My Existance.

This one is for you, mom.

Nak dekat 19 tahun aku hidup, ini kali pertama sambut Hari Ibu jauh daripada umi. And that makes my heart aching and feels uneasy. For the past couple of years, sejak aku sekolah menengah rendah dan dah pandai pegang duit sendiri, I would buy something for my mom. A card, at the very least.

Tahun lepas, pada occasion yang sama, aku terkocoh-kocoh bersiap untuk bertolak ke Universiti Kebangsaan Malaysia untuk Kursus Bahasa Arab hampir dua bulan. Tahun ni... lagi lah jauh beratus ribu batu sampai kalau naik direct flight pun perlukan 10 jam untuk sampai.

Pertama dan selama-lamanya, umi adalah ratu hati aku. No one can take that fact away from me.

Umi dah mengandungkan Nua 9 bulan 10 hari, melahirkan Nua, mendukung Nua, menyusukan Nua, menjaga Nua, membelai Nua, melayan Nua, menyayangi Nua, mengajar Nua. Thank yous will never be enough for what you have done and sacrifice for this eldest daughter of yours. :')

Macam dah terlampau banyak salah dan silap yang aku buat yang aku pasti, dah menyakitkan hati seorang ibu. Macam dah terlampau banyak... Terlampau banyak... Banyak sangat.. Dan kalau diingat satu per satu, mesti air mata ni takkan pernah berhenti mengalir. Takkan.

Ini pun air mata dah bertakung kalau aku layan memang bila-bila masa boleh berderai. Dah boleh buat rekod hidup; menangis tiga hari berturut-turut dengan penuh tragis.

But a mother would always be a mother. Tak kisahlah dah berapa banyak kesalahan, tak kisahlah dah berapa dalam luka yang aku dan adik-adik bagi, umi tetap sayang kitorang... Umi tetap kisahkan kitorang... Umi tetap ada dengan anaknya ni. Umi tak berganjak sikitpun daripada anak-anaknya.

Walaupun thankyous takkan pernah cukup, Nua tetap nak cakap terima kasih untuk semua yang umi dah buat untuk Nua. The loves, the cares, the supports, the motivations, the faith, everything. Every single thing yang umi dah buat untuk Nua, thank you so much, mi.

And I am sorry if I ever let you down (which we both knew I have). I am truly deeply sorry... Dari hujung rambut sampai hujung kaki. Nua tak dapat nak janji untuk jadi anak yang solehah untuk umi, dan tak sakitkan hati umi lagi, but I'll try my very best. Nua akan cuba jadi anak yang solehah, insyaAllah.

Bila dah betul-betul punya jauh ni, I wonder why I even have the guts to hurt my mother at the first place, my one and only mother in this world? This distance had made me wiser, and I'm very grateful for that although I would rather be in Malaysia at this very minute.

You can never choose your family, they are the gifts that God had given to you. That's what they say. Aku takkan pernah mintak nak tukar ahli keluarga. Apa yang aku ada sekarang, ini lah yang terbaik. Sure, we had some ups and downs, but blood is always thicker than water. Kan? :)

Tuhan, terima kasih sebab kurniakan aku seorang 'umi' that have everything that one could wish for. Terima kasih sebab kurniakan aku seorang 'umi' yang sayangkan anak-anaknya tak kira apa pun yang berlaku. Terima kasih, ya Allah. Bagi aku, ini anugerah yang terbaik.

To have Puan Hajjah Nurulhana Hussain as my mother. :')

At this very moment, I missed you very much, mi. Very very much. I swear I would give up the world to have your arms hugging me again, right here, right now. And I love you so very much too.
Happy Mother's Day, I will always pray for you, mother. ♥

5 comments:

Att Ashburn said...

betul betul..
dah jauh ni barulah nak terfikir balik betapa pentingnya mak kita ni..
dulu dah depan mata, acuh tak acuh je sometimes...
distance makes us wiser..yeap...

Nurulhana2000 said...

Umi baca entry Nuha kali ini dengan penuh rasa syukur dan linangan air mata. Alhamdulillah ... umi sentiasa redha akan Nuha dan semua anak-anak umi yang lain tanpa syarat. Nuha telah hadiahkan umi hadiah hari ibu yang amat bermakna sekali buat umi. Thank you dear. May Allah bless you always. Sayang umi pada kamu dan adik2 tiada sempadannya. Umi doakan kamu sentiasa dalam rahmat, inayah, keampunan dan peliharaan Allah selalu. Insyaallah, bulan 6 tak lama lagi kan...

nhmnrh said...

att ashburn

kaan? dulu bila dekat kdg2 buat acuh tak acuh je.

hmph. manusia. :(

nhmnrh said...

umi

thankyou so much for everything, mi. ♥

:')

i miss you, i love you~

Att Ashburn said...

salam..
mintak permission gune ayat u sikit ye hehe..nak kasi kat mak jugak... sikit je :)