Saturday, April 24, 2010

will never be bored with it.

Dah hari Jumaat.

Semalam kelakar. Err, segan pun ye jugak. Hahah, that was the cutest conversation I ever had with a group of people. And a lil bit awkward I must say when you have to discuss 'that' kind of things with males presence.

*sengih*

Semalam bermula dengan ni. Macam biasa, hari Khamis aku punya group 19 akan ber-pbl untuk bincang case baru; Breast Cancer, dan dapatkan objektif case minggu ni untuk diselesaikan. Tunggu punya tunggu, Dr. Amir Monir Ali tak datang datang.

Okaaay, takkan kejadian lampau (la sangat padahal few weeks back je) berulang balik? Takkan Dr. Amir tak datang sebab dia lupa hari ni ada PBL? Takkan punya. Takkan, lah...

Sekali kerani pejabat datang bilik kitorang dan bagitau Dr. Amir can't make it to the University today since he got to go to Cairo for certain important things and will be back by Monday if I'm not mistaken.

To cut the story short, PBL kitorang akan ditunda sampai Isnin, dan memandangkan macam it would ridiculous to not have objectives to do, kitorang rembat objektif group lain dan akan bandingkan dengan objektif yang Dr. Amir akan bagi Isnin ni.

So, our PBL session was canceled yesterday. That was the moment of our stories begin. :D

Masa tu baru pukul 10.40 pagi dan kuliah seterusnya pukul 11.30 pagi. Most of us malas nak bergerak pergi tempat lain maka kitorang decide untuk lepak dalam bilik pbl tu ramai-ramai. Masa tu yang tinggal cuma Fatin, Syazana, Mira, Nik, Firdaus, Syazni dan aku.

Dalam pada berborak pasal studies, pasal exam, pasal rumah, tiba-tiba ada orang bukak topik kahwin. Tak pasti siapa tapi rasa-rasanya macam aku, HAHAHHAHAHA -.-"

And yes, we talked about marriage after that. Macam mana kalau kahwin awal, apa kena buat, kenapa orang nak kahwin awal, Baitul Muslim and whatnot. Tak pernah terfikir akan bincang pasal kahwin dengan lelaki. I mean, we barely knew each other. :)

I pointed out that most men doctors refused to choose a doctor as their wife since they are busy themselves. Most of the guys would go for teachers, housewives and such.

If you ask me, that would be so so so unfair for guys to say that. I mean, Ohh lelaki je lah boleh busy perempuan tak boleh? Fine, I don't have any comment towards that since I don't want to sound sexist or whatsoever, it would be an endless debate, and I'm pretty sure about that.

Tapi macam ni lah. Macam Mira kata. Doktor lelaki nak perempuan yang boleh jaga makan pakai dia, bila dia balik ada orang tunggu sediakan minuman, gosok pakaian dia semua. Kalau tak macam tu, there would be no point for him to be married, kan?

Doktor perempuan pulak nak lelaki yang faham kerjaya dia macam mana, waktu busy dia, her commitment towards her patients, lagi-lagi la doktor yang kerja kat hospital kena selalu on call. That's the reason why a women doctor would prefer a doctor to be her husband.

Aku sebagai perempuan memang faham responsibilities isteri terhadap suami dia. Tak boleh abaikan suami. Syurga isteri terletak pada tapak kaki suami. Neither of us, women doctors suka-suka nak tinggalkan suami dekat rumah terabai, tak. Cuma tu lah, we need someone who's understand our professions.

Tak senang, kan? Hmph.

Tak pe lah, apa-apa pun, perjalanan aku panjang lagi. InsyaAllah, bakal suami aku nanti memang seorang yang memahami. :) Kita tunggu je nanti. Hihi.

No comments: