Wednesday, April 7, 2010

making the steps alone.

Assalamualaikum.

Betul tak? There are times that you will walk alone.

Tak kisahlah berapa ramai kawan kau ada dalam dunia ni, paling kurang pun mesti ada sekali. Kan? Berjalan sendiri tanpa arah tuju ikut gerak kaki.

Atau kau ada arah tuju, tapi berjalan tanpa teman untuk kau berborak sebagai penghilang bosan.

Depending on circumstances, dalam langkah tu akan ada banyak benda yang bermain kat fikiran. Kadang-kadang ada yang bercakap sorang-sorang, ada yang guna peluang untuk muhasabah diri, ada yang rasa sunyi dan rasa macam loser.

Aku dulu selalu je jalan sorang-sorang dan untuk aku, that's not a problem at all. Walaupun aku tak boleh deny yang rasa 'isolated' dan 'lonely' tu tetap ada. Oh well, aku pun manusia biasa... *Ayat stereotaip. :)

Things I always did when I walked alone; I'll talked to myself. Every now and then.

Sepanjang perjalanan tu aku akan fikir apa yang aku dah buat sehari tu. If I did something unappropriate or unpleasant, masa tu lah aku akan marah diri aku balik, "Nuhaaaa, kenapa kau buat macam tu? Kau ni kaaan, ingatlah sikit jangan selfish sangat bla bla bla". Contoh ye contoh.

Kadang-kadang tu, aku ambil peluang untuk motivate diri aku dalam hati. "Nuha, final dah nak dekat, kena start study dari sekarang, sayang. Jangan leka lagi. If you want to be the best, you must first try your best." And yadda yadda. :)

The key my friend, is to look things at their positive sides. Easy, no?

Dulu ada sorang budak sekolah aku yang suka cakap sorang-sorang tak kira masa. Ada orang keliling kiri kanan pun dia masih pilih untuk bercakap dengan diri sendiri. Ironically, I didn't find that to be absurd either.

Awak tak pernah kisah orang kata awak sewel, orang kata awak gila, orang kata awak retarded, orang kata awak pathetic, orang kata awak loser. Awak tetap dengan diri awak.

Dik, mana awak dapat kekuatan tu? Kak Nuha nak pinjam sikit. :)

Sekarang entah mana budak tu aku tak jumpa lagi dah sejak aku keluar dari dunia sekolah. Hui, cakap pasal sekolah teringat emak kata yang Pak Cik Kantin yang selalu bagi aku makanan free (maybe sebab dia tahu aku anak cikgu kot) dulu dah meninggal. :( Al-Fatihah untuk arwah.

Anyway.

Pesan aku, do not afraid to make your steps alone. :) Maksudnya jangan takut untuk rasa sunyi. Kadang-kadang kau perlukan rasa sunyi untuk evaluate diri kau balik. Dan kadang-kadang, dalam kesunyian tu lah kau akan jumpa balik diri kau.

But technically, you know you are not alone. Allah Taala is forever with you, whenever you need Him. Despite the time and the place. Turn yourself to Him, and insyaAllah, you'll find the pieces you've been looking for.

Untuk Echa, jangan pernah putus asa, my dear penguin. D1 will always be with you through thick and thin, insyaAllah. Ganbatte ne, Echa! Teruskan perjuanganmu, sahabat. I'll pray for you. :)

P/s: Mid semester exam dah berlalu dengan jayanya (apesal ada jayanya pun aku tak tau la en mungkin sebab dengar macam sedap je padahal semua muka berkerut-kerut je jawab tadi). Ohoii, sekarang kena study for finals pulaaak. Semangat Nuha, semangaaaat!

I need you the most, ya Allah ya Habibi. ♥

5 comments:

manna_salwa said...

salam,
:) nice entri deq..
"selangkah kita dekat dgn Allah seribu langkah Allah dekat dgn kita"
...insyaAllah...

MissA said...

teringat my fren yg suka cakap sorang sorang...
tapi turned up perangai lagi bagus dari yg lain, sbb bila dia dah monolog, dia mcm muhasabah diri dia ahaha..
belum sampai tahap tu..akan cuba :)

syarifah radiah ibrahim said...

Allah did not promise that life would be easy, but HE did promise to go with you every step of your life, with HIM by your side.

masa bersendirian tu lah yang kite boleh muhasabah diri, kan?
huhu~
:)

Nurulhana2000 said...

Love this entry sayang. Take care and please... do start studying for your final exams.

nhmnrh said...

kak salwa

wsalam. thankyou, sis. :))

missA

hahha, comel betuuuul kawan u tuuu. xD try eh try. hihi.

kak radiah

betuuuuuul. bersendirian mmg boleh muhasabah diri huhu~

umi

hehe thankyou miiii. :)) yes yes, i'll start studying!