Thursday, April 8, 2010

If you don't know it...

...You won't see it. Just like looking for a needle in the haystack. -Dr. Muhd Al Farrash; department of Microbiology.

Sesuatu yang aku suka bila masuk dunia perubatan. Setiap kali berkuliah, mesti ada kata-kata sastera baru dalam bentuk medical. *Loves* Kadang-kadang, the words were just ethics to be a great doctor and yet, it was so inspiring!

Its like there's a whole lot more I need to know about this medical world. And I've started to love what I've been learning. Oh, to add the spice, ayat ni keluar dari mulut budak perempuan yang tak pernah suka subjek Sains dari dia sekolah rendah. :)

Anyway.
This is something that I would like to say to myself.

Namamukah yang tertulis di luh mahfuz sana?
Engkaukah yang bakal menemaniku jalan menuju syurga?
Dirimukah yang akan melengkapkan separuh daripada agamaku?
Aduhai lelaki.
Adakah kau yang akan tercipta untukku?
Jawab pertanyaanku ini. Jawab!


Kau takkan dapat memberikan jawapan.
Kerna jawapannya bukan ada di tanganmu, tetapi di tanganNya.
Di tangan Tuhan kita; Allah.
Tuhanku dan Tuhanmu.

Gelisahku memikirkan dirimu
Dan ketakutanku memikirkan Tuhanku.
Aduhai lelaki, maafkan aku.
Ketakutanku pada Tuhanku melebihi kegelisahanku memikirkanmu.

Jemput diriku pabila waktunya tiba,
Sebelum sampai saat itu, biarkan aku sendiri bersama Dia.
Akan kucipta cinta bersama Dia.
Sebelum kucipta cinta antara kita.

"I've leave him for the sake of Allah Taala."

Sesungguhnya Allah takkan mensia-siakan pengorbananmu sayang, bilamana kita tinggalkan ini semua semata-mata kerana Dia. Yakinlah, akan ada sesuatu yang indah untukmu di pengakhiran nanti. :)

Dan sesungguhnya hari kemudian itu lebih baik bagimu daripada yang sekarang (permulaan). Dan kelak Tuhanmu pasti memberikan kurnia-Nya kepadamu, lalu (hati) kamu menjadi puas. -Surah Ad-Duha: 4 & 5.

Usah bersedih atas perpisahan yang sementara ini, jika benar dia tercipta untukmu, tiada apa yang dapat menghalangnya. Sebelum saat itu tiba, berdoalah pada Allah supaya diberikan kekuatan.

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula) -Surah An Nur: 26

Beruntunglah kamu tatkala Allah memilihmu untuk menyedari hakikat perhubungan antara lelaki dan perempuan. Allah memilihmu, sayang. Jangan pernah sia-siakan kasih sayang Allah ini.

Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan: "Tuhan kami ialah Allah" kemudian mereka meneguhkan pendirian mereka, maka malaikat akan turun kepada mereka dengan mengatakan: "Janganlah kamu takut dan janganlah merasa sedih"; dan gembirakanlah mereka dengan jannah yang telah dijanjikan Allah kepadamu. -Surah Al Fussilat: 30

Dan ketika kamu berasa lemah, mintalah kekuatan dari-Nya. Allah itu dekat, yakin dan pasti. Sayang, kamu intan terpilih, jagalah kilauanmu. Jangan biarkan sang kumbang merosakkannya sebelum yang halal tiba.

:') Pesanan yang betul betuuuul buat aku rasa ini lah jalan yang terbaik untuk aku sebagai hambaNya. Hmph.

Dipetik dari artikel iLuvislam.

5 comments:

Emilia Emira said...

again..really strong heart..♥♥
nuha...u really made me amazed~

nhmnrh said...

emilia

aduhh... serius, i'm not that strong. that why i wrote all these words so that i can strong still with my decision.

emiiii, doakan kita kuat eh? :)

syarifah radiah ibrahim said...

be strong dear~
i know you can.
go go nuha!
hihi~
:)

Emilia Emira said...

ye nuha...
i hope to have a bit of ur strength...
good decision will be repay...=))

wie said...

salam nuha... don't be sad... agree with u, jgn bersedih utk yg bukan halal... even dah halal pun masih membazir utk bersedih lebih-lebih... sayangi diri sendiri. Allah ada di sisi kita, family juga... u r still young... waktu usia paling berharga utk diisi dgn pengalaman yang takkan terlupa... trust me... i've been there

oh... dah lama jadi silent reader tiba2 rasa nak komen... ok kan? mari blogwalking kat rumah saye... :)