Wednesday, April 21, 2010

confession of a medical student.

Ironik.

Baru sedar yang sepanjang aku jadi anak perantau ni, tak pernah aku nak menulis pasal dunia perubatan. Oh bukan yang hari-hari pergi kuliah dari pagi sampai petang lepas tu stress ke apa bukan bukan.

Bukan tu.
This is something more beyond that.

Kadang-kadang aku rasa aku ni bukan pelajar perubatan. Not a medical student. Okay gedik nak buat translation kat sini jugak. Haha, lantak. Walaupun hari-hari pergi kuliah mengadap buku Immunology, Pathology, Pharmacology, kenapa aku ada rasa kurangnya dekat situ?

Walaupun tiap minggu bukak kitab Anatomy Upper Limb, tiap hari jumpa rakan di kuliah je "Zidovudine is a type of drug that inhibit a cycle of HIV virus right? What about Nevirapine? Apa beza diorang eh? Which one is more effective? Or should we go by both?", kenapa aku ada rasa kurangnya dekat situ?

Hari tu, bila aku layan drama 'Love Story in Harvard', aku dah menggelupur seorang diri tengok heroin dia yang punyalah berciri medical student from Harvard Medical School. Tiba-tiba rasa tercabar.

Lepas tu semalam usha gambar kawan lama yang baru add aku di facebook. Dulu orangnya kecil-kecil, she's below average at some point, tapi sekarang dah ada di KMB sana tinggal masa nak fly ke UK tahun depan kalau tak silap. Tiba-tiba rasa tercabar.

Aku lah yang rasa sendiri, heroin drama dengan kawan lama aku tu takkan nak datang sini cabar aku pulak en. -.-"

Rasa macam... rasa macam... Am I really a medical student? Like seriously I am? Sesiapa tolong datang blok rumah aku dan sedarkan aku sekejap. *Tawaran terhad untuk budak Mansoura saja, mintak sorry.

Ini bukan rasa takabbur 'Omaigoddd aku ni rupanya student Medic laahhh HAHAHA Bangganya aku dengan diri sendiri tak sangka lah omaigod tak sangka!'.

Tapi lebih kepada rasa menyesal 'Aku student medic tapi kenapa... why didn't I act like one? Kenapa aku relax sangat? A life of a medical student should be tough isn't it?'.

Dalam hati ada rasa sedih. I wanted to be 'that' medical student. The one who works their life's off to study. Why can't I be like her? She sacrifices her time at home to be in the library after six hours of lectures, she sacrifices her sleep to burn the midnight oil, every single night.

Setiap ayat yang aku tulis ni, I wrote with bruises on my heart. Lebam hasil dari kerja tangan aku jugak. Salah sendiri, yang tak pernah nak istiqamah bila dah dibagi kesedaran. Hari ni rajin, esok malas balik. Padanlah dengan muka aku.

Aku nak merayu pada diri sendiri, pada sikap sendiri.

Tolonglah... tolonglah berubah. Aku takkan pernah berhenti merayu kalau itu yang dapat lembutkan kedegilan aku. Kalau kau nak aku melutut, aku akan melutut dalam hati.

Dan kalau kau tak nak berubah untuk diri sendiri, at least berubahlah untuk future dan cita-cita kau, Nuha. Untuk umi dan abah. Untuk adik-adik. Untuk bakal-bakal pesakit kau. Untuk generasi akan datang.

Berubahlah, sayang. Masa masih ada, kau belum terlambat. Jadilah orang yang even kau pun boleh kagum. Be that someone. Berubahlah untuk kebaikan. Berubahlah untuk kejayaan.

:) I know you can do it, love.

P/s: By the way, I've made up my mind. I won't be onlining oftenly as always. Bak kata Hani, sekarang buku lagi penting daripada segalanya. Yes, even more important than internet. No internet for me on weekdays from now on, but I'll definitely be onlining on Friday.

That's a promise, insyaAllah.

P/s2: Happy 11th Birthday, my dear brother 'Ammar! Kakak misses you. :') Be a good boy, yeah? ♥

2 comments:

cik hani zain said...

good luck kak~
truskn usaha
and hani doakan akk dri jauh~
=)

Nurulhana2000 said...

It is good that you are reflecting on your own behaviour, thinking and conduct. Keep it up dear. You will always be in our prayers.