Tuesday, March 16, 2010

an ABC guide to Egypt.

Aku sengaja buat ni untuk suka-suka mereleasekan tension dan urat yang tengah menegang sekarang ni, Haha. Ada kaitan ke? Lantaakk. This is basically based on my own experiences that I would like to share with yah. ;)

Number One.

Jangan mudah nak percaya sangat dengan janji Pak Arab. Sepuluh perkataan dia cakap, kadang-kadang tak sampai satu huruf pun apa yang dia cakap tu betul. Wahah, macam melampau pulak aku main satu huruf neh. :p Yea, I was exaggerating but you know what I mean. Kan kan kan?

Salah satu 'flaw' bila kau nak berurusan dengan Pak Arab. Bila dia kata 'bukroh' (actual meaning-- tomorrow), maksud dia lagi tiga hari, itupun kalau kau bernasib baik. HAHAHHAH. Aku immune sudah. Kalau dia nak men-disease-kan aku, kena overcome aku punya line of defense dengan dose yang lebih tinggi dulu. :D *Dengan bangganya aku menteraburkan medical terms di sini, HUAHUAHAU. Ini bahana Pharmacology. T__T

Rule Number Two.

Maka aku cadangkan sangat-sangatlah bagi engkau semua yang berkeinginan nak melihat Pyramid yang tersergam indah lagi ditaksubkan sangat oleh penduduk Mesir sekaliannya, biarlah bertour guide ye.

Dan biarlah tour guide engkau tu orang yang sangat terror lagi superb kebabomm (perlu ke?) dalam bertikam lidah dengan Pak Arab seperti Farhan. :D AHAH, nak jugak masukkan nama dia. :p Tapi betullah, dia memang terror! Kagum sekejap aku di tempat kejadian.

Oyya, tour guide engkau juga kena handal dalam soal berkaitan wang dan harga. Macam dia kena pakar la kira dalam bab-bab mentawar harga teksi dan barangan sebab kalau tak... tambang teksi je dah boleh kena sampai 5 Genih di Mansoura ni padahal patut 2 Genih jeee #%^$%* -.-"

Lepas tu kalau bernasib lagi malang, air mineral je sampai 20 Genih kau kena (pengalaman ayahanda). Diorang bukan kira sangat halal haram *Sesetengah je la tapi, bukan semua yeeee. Ada je yang baik hati dan bersopan santun macam Abang Arab Kachak kedai printer duluuuu tu. :D

Rule Number Three.

Mungkin sebelum datang sini kau kena perdengarkan telinga tu dengan muzik yang bervolume tinggi. Tinggi mana? Err, langit ke tujuh boleh? Ngahahha, eh mintak sorry. T__T Sesiapa yang ada iPod atau yang seangkatan dengannya tu, engkau pakai earphone ke headphone ke, lepas tu kuatkan volume sampai orang sekeliling engkau sekali boleh dengar apa lagu yang tengah dimainkan.

Haaa, amacam? Kuat tak kuat tak? Kuat, kan?

Bunyi macam tu jugaklah engkau kena biasakan untuk menetap di Mesir ni (aku rasa aku tak exaggerate kot). Bunyi hon dia memang 24 jam tanpa henti dan memang mensakitkan jiwa. Yang ini pun aku dah immune tapi terkadang tu, kalau dia hon sebelah telinga aku, memang sumpah seranah jugak la kan. Oh well, aku cuma manusia biasa. *Tetiba.

Oh oh. Juga sila praktis melintas jalan raya. Ini bukan lawak. :D Melintas kat sini sangaaaaat bahaya maka be prepared will you? Kadang-kadang tanpa sedar kau dah berada di tengah-tengah jalan raya dan diapit oleh dua kereta di kanan dan kiri. Bukan ke macam horror gle? :O

Rule Number Four.

Eh, eh, tak ada nombor empat sebab kat atas tu aku dah cakap ABC jeee bukan ABCD. Hihihhi. xD Anyway, you can simply ask me on anything you would like to know about Egypt, though. I won't mind. :)

P/s: Esok hari yang panjaaaaaaang kelas tak ada gap pun!! T__T

3 comments:

DILA is AZIE said...

ouh memang macam tu ea bile kat sane. hurm, dila dgr mp3 pon sampai volume 16 yang paling kuat. hehe. :)

Abd Hakim said...

Hohoho, duduk diam2 kat Mansoura je la. Perhaps tgk pyramid d Giza will complete your Eqypt experience. Tempat lain lalu je la otw gi Airport nak balik Msia.

redbirdfe said...

no 1 done~
no 2 done ~ at alex.
no 3 done but sometimes okay with that. just scary when lintas jalan.