Friday, July 31, 2009

hari menggoreng yang gila.

Kalau ditranslate kepada English bermaksud 'the crazy friday'. *wink.

Pagi tadi merupakan pagi yang gila dialami yours truly. Sangat menggilakan (tapi tak bermakna saya tergila-gilakan pagi tadi sampai nak isytihar pagi favourite ke apa. Tak ada). Dia cuma satu pagi yang gila tapi tak berapa nak gila kalau diukur dalam skala kegilaan, AHAAHA. Anda pulak yang menggila histeria membaca perenggan neh? Waa. Mari pasrah bersama-sama lah okeh :P

Err. Saya memulakan pagi tadi dengan semangat jitu (kononnya) untuk melakukan morning walk di taman berdekatan kaki bukit rumah. Semacam akan berjoging (kalau terasa mahu jogingan) tapi niat lebih kepada nak melapangkan fikiran serta mentangkap gambar pemandangan. Serius semangat berkobar-kobar lepas subuh terus mandi semua. Sambil dalam hati dah berniat lepas habiskan masa satu jam dekat taman nak drive pergi Mc Donald's drive thru.

Perancangan sangat hebat sampai dah siapkan sunglasses untuk mentangkap gambar sendiri bermotif 'perasan' di kelilingi taman yang indah. Oh. Jangan dilupakan english novel yang dah siap-siap masuk dalam beg sandang merah tanda berani putih tanda suci (wtfact eh).

Sekali KEBOOM (bukan Shah Alam meletup, mind you), belum sempat mensarung kasut sukan kepada kaki, hujan mencurah lebat menghentam bumi dan saya penuh takjub lagi pasrah mensaksikan kejadian tersebut. Memang tragedi kekecewaan ke apa tah. Langsung batal nak melepak di taman. Maka betullah yang kita neh hanya merancang tak da boleh tentukan apa-apa. Itu kuasa Allah :) Tapi perasaan ada sedikit terjejas kerna waktu semangat kental tak elastik macam pagi tadi tetiba cuaca memburuk. Padahal pagi-pagi lain semua senyum seindah suria yang membawa cahaya T______T

Tetapi disebabkan semacam dah berhajat dan bermahukan sarapan Mc Donald's, saya menggagahkan semangat meredah hujan lebat tersebut mendrive ke Drive Thru Seksyen 3. Sumpah masa berani dalam takut meredah hujan perasaan macam dup dap dup dap mentengok hujan sebegitu heavy. Hampir tak nampak jalan dan hampir nak patah balik tapi sebab Mc D di hati punya pasal, I gagahkan diri.

Akhirnya dapat jugak bersarapan Mc D tersebut walaupun lepas tu perut mengalami perubahan tak berapa nak baik. Mual ada. Pening ada. Nausea all the way masa ambil dan hantar Afnan tuisyen memang sedikit hell kondisi perut masa tu. Aih. Tapi sekarang macam dah okay walaupun loya macam masih ada -.-"

pembalasan bukan dendam.

Oh. Tahu kah semalam saya pergi mentekan butang New Post tersebut berbanyak kali tapi telah mendelete kesemua draft secara rakus? Aih. Nak berkata saya men-suffer writer’s block semacam sangat uncool tapi sangat betul tapi masih sangat tak cool. How meh? T_____T Terasa macam ada benda nak dicerita tapi macam akan sangat merepek bunyi dia maka di-delete-lah mereka.

Secara karmanya (baik buruk silih berganti berpasangan wtfact), hari neh berasa idea sangat melimpah ruah tak tahu nak tadah pakai apa dah ayyok! Maka terpaksa menkutip idea tersebut satu per satu sekejap boleh tunggu ka? Hahahahahahahalasan.
.
.
Okkay. Benda utama. Nas you didn’t have to be jealous AT ALL because your blog is just so awesome as it is (tengok I bold warna merah maknanya I mean it) and you just wrote things off freely (and carefree?) and I’m the one who should be jealous of you because you have ‘IT’. By ‘it’ I mean the guts (or should I say the balls? HAR HAR HAR. You did say that on your previous posts :P) *Saya tidak melucah di sini –.-“ Please.

Anyway. I LOVE YOUR NEW HEADER. It’s art-y. See? ‘Someone’ did compliment your artwork :P No, I mean really. I do love the header and quite jealous of it since you are so expert with photoshop and all. All I have on my laptop is paint. Well. And picasa. And photobucket. T____T

Which is very uncool. Tapi I steady je tak da terjejas sikit pun (tetiba sangat). Ceh. Bukan tadi tengah puji you ke Nas apasal tetiba ‘ter’jadi kejadian masuk bakul angkat sendiri neh? AHAAHA –.-“

Oyya, mengangkat bakul yang telah kita masuk secara sendiri adalah perbuatan yang sangat molek kalau ikut hisab logik akal kerna tak payah mensusahkan orang lain (walaupun macam sangat mustahil kita dah masuk bakul tu lepas tu nak angkat sendiri? Tak faham. Sangat mustahil. Siapa cadang guna lif atau takal memang saya wattcha dia).

Kalau ikut maksud peribahasa tersebut memang hina ah perbuatan neh jangan dibuat. Sekali sekala je boleh, macam situasi sekarang (AHAAHAHAHA).

Sebut pasal takal semalam dekat channel 701 AXN ada pembongkaran rahsia besar magikal macam semua rahsia magik terbongkar habis I tau semua rahsia street magician tak boleh tipu I dah. Woh. Penat saya mencuba baca satu ayat dalam satu nafas T_T Bukan baca dalam hati hoh. Kalau macam tu memang boleh cheating mentarik nafas bila-bila masa I tau sangat dah. Read the sentence out loud and you’ll know.

See? Penat, bukan? Told you. Never lie meh. HAR HAR. I just did :P

Oyya. Takal tadi. Rancangan tu tunjuk satu magik neh yang ada satu tiang setinggi satu kaki. Bila dia tutup tiang tersebut dengan banner empat segi sama yang sangat besar, dalam beberapa sangat bila banner ditarik, tetiba muncul gadis hangat atas tiang sekaki tersebut. Waaa. Magikal.

Rahsianya?

Bawah tiang tersebut terdapat takal yang sangat hebat sampai dua orang lelaki gagah kena mentarik takal tersebut (sampai terbaring atas lantai diorang mentarik weh) supaya para gadis hangat dapat berdiri di atas tiang tersebut. Bijak.

Tadi cerita pasal apa tetiba sampai ada magik dan takal semua? –.-“ Yar yar. Asyik merepek langsung tak boleh pergi topik utama penghasilan entri neh. Ehem. Okkay people. Sila terjah blog gadis campuran Melayu Melanau yang disebut di atas sekarang. Maksud saya sekarang. Di sini.

Ehem. Jangan lupa tinggalkan komen rawak di blog tersebut :P *purely a joke, nas :)

Wednesday, July 29, 2009

eventually mood does swing.

Well well well. I have just had a pretty bad and an awful mood swing today that I nearly wanted to make this blog private so that I can freely write and express what ever I wanted to say. Childish, huh? I am sort of a newbie/freshmen (or whatever you called them) to these emotions and mood swings thing-y. Sheesh. I am such a liar (in a very very polite way). Truthfully, I often had mood swings (and who doesn't? -.-") but they were nothing close to this time around. Scary, I know T__T

But now I am kind of in the OKAY state and I am able to write off an entry of my miserableness. I didn't actually know what I'm miserable about but it's kind of miserable :P

I felt so miserable with this and that, until I can't be in one place for a certain period of time. But that doesn't mean I was at two places on the same right second although I did wished, HAHA. Awesomely as it sounds, I wish that I have someone like Landon Carter (played by Shane West) in A Walk To Remember to bring some miracle in my life. Rather pathetic but let's give it a damn shall we? :D

If you have watched that my all-time-favourite movie, you should knew the scene when this particular dialogue took place.

Jamie: You are acting like a crazy person, what's going on?
Landon: Right now, you're straddling the state line.
Jamie: Okay...
Landon: You're in two places at once.

That was a superb miracle ever (!) Well, Jamie's ambition was to witness miracles and she made a list out of them and Landon tried to make each of it real and I fell for that movie each and every time I watch it :O HAHA. No, it's not that funny. It's purely awesome. It is. And I think I'm going to watch that movie now. HAHA. Now that's a real laugh. Cheerio.

Tuesday, July 28, 2009

kawasan titik hangat.

Aku sedang hangat berperang suara secara histerikal sekarang neh. Okkay, sekejap tadi. Si anak kucing milik Afnan bernama Gapodio (Why in English, Kenapa dalam loghat biasa. Okkay. Tak tahu kenapa kena jelaskan -.-") tersebut asyik hendak melompat ke atas keyboard laptop aku neh apa cer? Maka aku menjerit kemarahan di situ, AHAAHA. Dalam marah aku boleh ketawa. Waa. Hebat!

See? I'm so nice hoh?
Aku tak da suka nak marah-marah neh.
(Anggukkan saja. Kang aku with tears lagi kang. T__T).

Well, aku sudah pergi ke branch Shah Alam bank H yang aku omel secara sangat bingit di sini semalam. Err. Sikap ramah manager dan pekerja di branch Shah Alam neh telah mentawarkan hati aku untuk mensimpan dendam kepada bank tersebut Ewah. AHAAHA. Apa lah punya senget (in a very very sane way, excuse me) aku neh. Lagipun bukan branch Shah Alam punya angkara tapi si Bank H cawangan Ampang sana tu hah. Sana! Ayuh kasi tutup lah cawangan tersebut. Heh. *gurauguraumasuksurau, tumpang lalu.

Semua staff semacam mensibuk mahu tahu apa yang terjadi dan aku berasa macam sangat hendak mentumpahkan air mata setitik dua tapi sangat malu. Wtfun hoh. Maka suasana di bank tersebut yang sekejap tadi senyap aman dan sepi telah menjadi kawasan titik hangat disebabkan kehadiran aku dan emak. Sila ucap syukran secara banyak (la sangat) kepada kami, AHAAHA. Sangat stress berada di tempat yang sunyi, bukan? Meh lah aku hembus situasi panas sikit kasi adventure.

Mengapa aku katakan bank tersebut menjadi kawasan titik hangat? Kerna secara serta merta aku dan emak didatangi (macam lucah bunyi dia wtfun oiy pervert -.-") oleh empat staff jejaka (jejaka okkay.. oww) di pintu masuk. Lebih daripada tiga orang staff yang melayan aduan aku bersama emak. Waa. Heaven tak heaven? Apatah lagi manager bank tersebut berciri tampan lagi menarik serta hangat hangat hangat. Dan ternyata aku berada di pihak yang benar Ewah. Maka aduan telah kami buat ke atas cawangan Ampang yang di pihak pensalah tersebut. See? Hangat, bukan?

Satu je yang I cakap semalam I tak buat pada hari ini. I tak ada mentutup akaun bank H tersebut. Hanya men-cancel-kan saja plan takaful tersebut dan KEBABOMM; akaun I akan berfungsi like normal account only :) Like yours lah, AHA. Maka tiada lagi pentolakan RM50 tersebut, yahooo dot com. (Aik? Tetiba sangat high).

Oyya. Aku hampir nak membeli kasut raya sudah tadi. Tetapi hasrat semacam kecundang di tengah jalan :'O ;'( T__T (Okkay. Membagi banyak emoticons seperti itu semacam frust sangat, bukan? Padahal tak da heran pun, CEH) kerna tiada saiz dan tiada stok. Apakah. Kecewa lah aku di tempat kejadian disaksikan oleh emak dan kakak salesgirl terbabit. Aih. Kasut tersebut sangat vogue lagi mengancam (I tell you). Memang kalau aku mendapat kasut tersebut aku tak miss lah terawih tahun neh.

Ahahahahahabiskantoi. Oh. Word of the day; HANGAT. Sehangat Asmara. Eh eh, itu tajuk novel Aisya Sofea -.-"

high dysphoric content.

My dear Bieyto...

Memandangkan aku semacam bermain tak aci pada engkau kerna membuat entri berciri password protected (rahsia besar gunung berapi aktif wtfun hoh), mari lah aku mencakar secara twaddle pada tubuh engkau pada entri yang ini. Engkau tutup mata sajalah entri sebelum neh boleh ka? HEHE. Itu entri gunung berapi yang masih aktif meletup pasti engkau tak mahu tahu lah bukan? Very boring, you wouldn't want to know (ayat cover padahal entri tersebut berciri panas secara sangat. Lagi panas daripada pisang goreng yang aunty pasar jual, heh).

Fine. Aku akan berhenti memprovok kewujudan entri berstatus Top Secret (la sangat) tersebut. Fine. Tukar topik.

Semenjak 'countdown to fly to egypt' di sidebar aku neh semakin hari semakin susut bilangan dia (Yahoooo dot com T__T with tears hoh. with tears.), aku semakin terketar-ketar lah di sini. I mean, di rumah. Pasar buat apa, beli kacang peas yang disangka petai tersebut bolehlah (Oh kejadian tersebut sangat menyegankan I yang pemalu tok tok neh). Ayyok! Habis nanti kat Mesir pokok kurma disangka pokok kelapa T_T Again, with tears. Bukan with love.

Er. Sebenarnya nak bagitau yang aku sedang hangat ber-dysphoric tentang hidup aku di sana nanti. Menghidup di negara orang sangat la lain (I think). Haiyo, tak payah 'I think' tersebut dah memang kehidupan akan sangat lain. Malaysia dengan Mesir. Mana ada samanya. Siapa cakap Malaysia-Mesir sama kerna nama dua negara neh bermula dengan 'M' memang senget ah dia :( I curse dia tak boleh tidur malam. Ayyok! Bukan kah sangat hell tak dapat menikmati tidur malam yang sangat asyik lagi berciri heaven tersebut? AHAAHA.

Untuk persiapan aku bagi 40% saja boleh ka? Aku belum berjaya nak log in setting kepada mind aku lah. I mean, aku masih tersimpang-siur dengan decision aku tersebut. Heh. Tapi tak apa. Aku sedang mencuba ber-anatomy secara aktif tak aktif (bergantung kepada berapa banyak aku consume Vitamin M sehari semalam) selain giat mensenaraikan barangan yang aku perlu membeli, HEHE. Disebabkan pihak agen GMN membagi seorang pelajar membawa 40 kg menaiki flight (woohoo), aku mahu membawa seberapa banyak pakaian yang boleh lah, HAHA.

Oyya. Aku juga perlu menguruskan beberapa urusan bank supaya bila mensampai saja aku sudah boleh me-withdraw duit secara sakan (aik?) Semacam tak patut mentulis niat tersebut di sini, HAHA. Percayalah sangat. That was just a twaddle of mine. A crap. Itu bukan ayat mencover hoh. Mungkin aku akan mentutup akaun bank 'H' yang aku telah buka masa kursus bahasa arab di UKM dulu kerna semacam sebuah pelaburan yang tak berbaloi jeeeee.

Tahukah bank H tersebut akan ambil RM50 setiap bulan daripada akaun I untuk insurans?

Daddy membagitau perkara tersebut semacam bullshit kerna bukan kah sangat melampau untuk ambil kesempatan kepada fi sabilillah seperti aku neh? Err. Semacam aku pulak yang terlampau mendescribe di situ, HAHA. Well, bank H tersebut terpilih sebab sekali mencucuk kad di foreign ATM, bayaran dia semacam murah; RM5 (konon). Dan bank lain mahal dalam RM10 ke RM12 macam tu (konon). Padahal kalau aku mengira lah kan, empat kali cucuk bank lain baru RM48 sedangkan bank H tersebut RM50+RM20=RM70. See? Sangat mengambil kesempatan! Aku pulak baru sedar. Aih.


Akan aku tutup lah bank H tersebut pada hari Rabu neh. Heh.

Oyya. Aku baru berpeluang mentonton P.S I LOVE YOU versi filem pada siang tadi. One word; different (from book, of course). Dan OhMyGod lelaki yang melakonkan watak Gerry tersebut sangat kacak lagi hangat. AHAAHA. Dan scene first time Gerry meet Holly di Ireland tersebut sangat romantik (!) T__T with tears. Again. Well, I did cried. Olomak aih. Aku telah habis membaca P.S I LOVE YOU versi novel dan aku tak da mentumpahkan air mata. Aneh -,-"

Sunday, July 26, 2009

a trip to celebrate.

Wonder Five. AHAAHA. The darling siblings Kredit kepada emak :)

Memandangkan hari ni bertarikh 26 Julai bersamaan tarikh lahir abah, maka kami sekeluarga melakukan perjalanan berkereta untuk bersantapan secara riang [?]. Memang riang lah. Bukti akan ditebarkan sekejap lagi, mind you. Tempat tujuan pernah dikhabarkan di sini. Tapi disebabkan saya pun mentahu secara sendiri anda takkan klik maka biar saya khabarkan sekali lagi.

Pagi tadi kami menuju ke The Curve, ber-celebrate-tan di Marché (Yahoo dot com). Err. Kami berlunch di Marché atas tajaan emak. Punyalah gembira di hati. Ingatkan sejak kunjungan dulu dah takkan menampak kelibat restoran tersebut lagi T_T Err. Sebenarnya rindukan Salmon Steak tempoh hari. *memblushing.Sebelum menapak ke Marhé, kami telah menjejak ke gambar di atas iaitu the Ace Hardware untuk membeli barangan rumah. Bukan membeli tepung dan gula hoh (okay takpayah bagitau). Credit to my sister for being the photographer :) Well, most of the photos today are her's since my camera doesn't take good pictures (Hahahahalasan padahal malas -.-")
The two pumpkins of mine. Love you both even kadang²...Hahahahannoying :P

Maka selepas mendapat barangan rumah yang diinginkan abah, kami pun mentapak ke Marché memandangkan tujuan utama datang ke The Curve semata-mata kerana Marché terbabit. Err. Tak sedap guna terbabit. Semacam menjenayah bunyi dia T_T Padahal clean and clear fairness saja. Iklan di situ, miahaha. Okay tak tahu kenapa lately I suka sangat ber-twaddle. Should stop -.-" Oyya, sebelum tu si kanak² dua orang tu telah menaiki ini. Woah woah.
Nampak sangat I yang terlebih teruja, pardon me T_T Gambar ni sangat tak fair. Firstly, bukan I yang naik benda alah bergerak tersebut, HAHA. Terjelas rasa cemburu secara nampak tak nampak di situ. Secondly, kenapa semua muka dalam neh blur belaka sedangkan benda alah tu jelas ya amat sila cakap sekarang? Okay takyah jawab. Biar jadi misteri di sebalik gambar ke apa. Sekarang boleh terus ke Marché.
the family minus Izzah as photographer. Ceh, Aiman tak aci taknak pandang kamera :( Okay Salmon Steak kali ni tak sesedap tempoh hari. Mengapa kah? Olomak aih. Penat I rindukan hidangan tersebut sekali bila makan tadi langsung dah taknak ingat macam mana rasa dia untuk lain kali. Dahlah banyak side sayur yang tak pernahnya I nak makan sebab I makan sayur terpilih saja. Ceh ceh T_T Itu ayat mencover nama dia. Oyya lepas tu macam biasa saya mesti nak pergi MPH menshopping buku. Dan happy to say I telah merembat empat buku. Two english novels, the twilight for Syifa and a notebook for my upcoming semester. Hahahahappy :D

On the way back kami telah mensinggah di sebuah kedai tepi highway bernama Atarikoi. Err. Berbanyak kejadian mentangkap gambar telah berlaku di situ jadi ayuh layangkan mata anda, HEHE. I actually sudah penat mentaip ;(
Kedai tersebut (!)

Si ikan koi(s) :O

Siblings minus ammar the photographer :)

Menjakun :O

Ragam (!) Click for larger view.

Oyya hampir nak terlupa. Emak dan abah telah membeli dua ekor ikan koi untuk dibawa pulang :D (Struktur ayat neh semacam kami telah membawa balik LEGO ke apatah, AHAAHA). Nah, ikan koi. Mentatap lah sepuasnya (macam ikan koi dah nak pupus ja bunyi dia -.-").

That's about it. Well, mood saya hari neh semacam telah dicacatkan oleh seseorang -.-" Please, please, please la grow up. You are a big boy now in case you haven't noticed :/ Dengan pesanan, sesiapa yang tak terlibat tolonglah jangan mempandai memperasankan diri (!) I have had enough.

p.s; Happy Birthday, Abah :D

Saturday, July 25, 2009

typical birthday girl.

Hanya untuk melengkapkan syarat menyambut Ulang Tahun sendiri.
Yes, I've been sharing my birthday cake with my daddy since forever.
And THAT is not and never will be a problem :)
To answer your question;
No, I don't share the same date of birth with him ...
I was born on 25th and my daddy was on 26th of July.
Major gap of years, OBVIOUSLY :P
Me with the tempting Chocolate Indulgence cake from Secret Recipe.
Bunch of thanks to those who wishes me on FACEBOOK a Happy Birthday.
Cousins, bloggers and friends from GMN.
especially my sayang; thanks for the lovely presents ♥
Dan untuk rakan sekolah macam Nabel yang sanggup call tengah malam tadi OhMyGod.
Terharu, okay? T__T
Love you guys so much. Mucho much.

p.s: ignore the Read More please and thank you.

restoran telah dibuka.

Aku membangun pada pagi tadi dengan perasaan yang semacam terlebih gembira dan mesra, AHAAHA. See? Told you I was happy. Konflik pada malam tadi telah aku nyahkan daripada kotak memori. Semacam membazir kalau membiarkan otak-indah-kurniaan-Allah-kepada-aku neh memikirkan perkara tersebut. Ceh. Jentik ja konflik tersebut keluar. Guna jari pun boleh.

Aku berasa gembira kerna malam tadi semacam termimpikan satu senario yang sangat indah. Kalau ikut fikiran aku la. Too beautiful and I'm afraid it was merely a dream T_T Sure it was. Benda yang macam takkan jadi kenyataan tapi aku semacam happy lah dapat memimpikan perkara tersebut. Walaupun aku ada sikit soalan nak bertanya tak tahu kepada siapa.
Siapa dia? Apsal dia muncul dalam mimpi aku? Apasal? Takkan tiba-tiba ja dia boleh masuk dalam mimpi aku. Kenapa aku tak nampak muka dia? Kenapa cara dia present himself in front of me dalam mimpi tu macam sangat membuai perasaan? Kenapa, kenapa dan kenapa?
Every words and every movements of his were just so flawless. Arghht. He was just a dream and yet I'm the one who's miserable T_T Apa kah. Makin difikir makin jantung aku ni mengepam darah secara efisyen. Berdegup dengan lebih kencang maksud dia. Olomak aih. Baik aku berhenti bercakap pasal lelaki misteri tersebut.

Okay. Aku sangat proud lagi admire terhadap diri sendiri sebab berjaya meng-ignored dan melayan acuh tak acuh terhadap you-know-who. Hallamak aih. Berbahagia sungguh la aku dapat melayan dia sebegitu rupa. Aku takkan lemah lagi bila dengan engkau la okek. It's not easy but I did it. Yay me. Hei. It's not my fault that you have to put up with my attitude towards you. Sikit rasa bersalah pun aku tak da biar duduk dalam hati. Pasal apa? Sebab engkau ni jangan kata murah, bertag harga pun tidak. Uwekk.

Oyya. Aku sekarang ni dah tak lagi addicted kepada Typing Maniac seperti yang aku khabarkan dalam entri ini. Masa kegemilangan application tersebut sudah berlalu buat aku. Eceh. Padahal dah tak boleh beat highscore Sandra yang dah 400000 lebih T__T Highscore saya cuma 360000 lebih dan di tempat kedua. Haiyyo. Dahlah berbanyak punya adrenaline rush melayan online games tersebut. Maka biarlah aku membawa diri *ayat mempoyo.
Ini games bersifat addictive berciri dadah buat aku. Restaurant City by Playfish :O Aku mendapat tahu akan kewujudan application neh dari blog seseorang-yang-aku-tak-ingat (T_T) setelah aku melakukan blog walking ke atas blog tersebut. Terima berbanyak kasih lah dari aku okeh? HEHE. Bangunan di dalam gambar tersebut merupakan restaurant milik aku yang diberi nama PERIWINKLES.

Er. OKAY *rolling eyes. Aku baru mencheck bersama sang Google barusan tadi dan baru ketahuan yang restoran bernama PERIWINKLES telah wujud di muka bumi neh T_T Aih. Restoran tersebut bernama Periwinkle's Restaurant dan terletak di Essex, United Kingdom. Menjenguk la anda kalau mahu ke laman web restoran tersebut *menangis sesungai dua. Tapi untuk aku mentukar nama restoran idaman aku tu oh tidak sama sekali.
My Periwinkles Restaurant dari pandangan luar. Er. Sila lah jangan menilai buku daripada covernya. Walaupun dia berciri abstrak, entah-entah dalaman dia berciri faktor WOW. Tapi dalam kes restoran aku neh, admire saja lah luaran beliau. Kerna di dalam...
Berupa begini which is awful. Which is tak lawa. Which is too simple. Which is buta seni. Dan berbanyak lagi. Tunggulah engkau bila duit aku sudah menggunung nanti. Akan aku decorate restoran ni sampai terjojol kau melihatnya. HAR HAR HAR. (Apsal ayat ni berbunyi kejam? Padahal aku cuma nak cakap yang aku tak da cukup duit sekarang neh. Tengok lah tu. Baru 4641 coins -.-")

Aku membrief sikit lah pasal application ni okeh. Objektif utama; menjadi manager restoran berjaya lah kiranya. Engkau boleh mempilih, meng-hire dan mentendang pekerja. Boleh memilih menu masakan tapi perlu ada ingredients yang secukupnya. Decoration and susun atur furniture restoran juga sangat penting maka wang sangat diperlukan, HAHA. Cara main dia senang ja. Engkau susun kerusi, meja, stove memasak dan hire pekerja dalam kalangan friends kau, biarkan dua tiga jam dan WALAHH~ Duit engkau menggunung secara pantas. Magikal bukan?

Er. Application neh sangat sesuai lah untuk mereka yang hendak berjinak menjadi pengusaha restoran. AHAAHA. Dengarlah sangat cakap aku yang berperangai senget neh -.-"

chocolate indulgence from secret recipe; oh yummy :9

made up with spice.

Err. HAPPY BIRTHDAY TO MYSELF ;D
I'm legally eighteen! Hohohoray~

Entri ini ditulis dengan niat. Bukan saja jari milik aku neh pergi mentekan keyboard ke apa. Err. Jangan buat spekulasi sendiri la okeh? Sekali lagi, aku bercakap secara umum. Sila jangan terasa selagi aku tak ada mensebut nama. Boleh? Oyya, jaga jugak anda punya hati sama mata :)

Err. Ketepi sikit. Emosi aku tak berapa nak stabil ni. Ayat akan berbanyak berunsur kemaranan. Maka aku terpaksa menjadikan sebahagian besar daripada kandungan entri aku sebagai password protected. Mintak sorry. Kalau aku berbaik hati akan aku bagilah password tersebut. Malangnya tak -.-"

Do you know the feelings when you think you should just die because there will be no one who even cared? Well... let's say we minus the dying part, I just wanted to sleep for at least 100 years, so that when I woke up, there will actually be no one who cared because I'm practically 118 years old (AHAAHA) and no one I knew remain alive and I'm the cranky-oldest-woman-in-the-world. There.


p.s: ignore the Read More :)

Friday, July 24, 2009

bercampur baur.

Berita terkini yang aku membaca di surat khabar dan mendengar di televisyen, kebanyakan IPTA terutamanya cawangan UiTM di Semenanjung neh habis dah kena tutup paling kurang seminggu. Pergh. Semuanya kerna Influenza A H1N1 tersebut. Aih, mentakutkan betullah. Aku sebenarnya sedang memikirkan possibilities dan probabilities kami yang bakal berangkat ke Mesir neh. Akan terjangkit atau akan terselamat kah? Dah lah wabak tersebut seakan hyper-aktif merebak di airport. Mintak simpang malaikat 44 T___T

Tapi pokok pangkalnya, apsal kah heaven sangat korang boleh bercuti? Er. Aku menjealous tanpa alasan yang pasti. Sepatutnya aku tak ada perlu nak jealous bukan? Kerna aku sendiri sedang bersantaian secara lumayan di rumah ni hah. Tapi apa boleh buat, siapa la boleh menghalang aku daripada menjealous korang semua. Engkau boleh, Bieyto? *angkat kening. Ada nada riak di situ.

Oyya, selamat pulang la rakan handai sekalian *senyum.
Urgh.
Sekejap tadi berlaku satu lagi konflik.
Barusan kejap tadi.
Aih.
Apa kah hidup aku neh asyik ada konflik? (Bukan keluhan, excuse me).

Bila berlaku macam ni maka bermulalah niat tak sabar aku hendak bermastautin di Mesir. Lagi cepat lagi baik (Ayat ni macam bagus ja -.-"). Semacam berkurangan sedikit konflik dalaman yang akan berlaku. Aku bercakap secara general serta umum. Tiada maksud tersembunyi. Kalau ada pun biar aku seorang yang tahu boleh ka? This kind of conflict is far more personal than you think. Benda yang aku dah pendam macam agak lama.
Engkau kalau memasak, sila jangan jangan pandai-pandai menuang air ke dalam minyak yang sedang mempanas. Kerna campuran tersebut akan meletup meledak bagai bom jangka masa lah dia. (Semacam aku menggoreng french fries petang tadi T_T)
Err. Maksud aku, janganlah ditambah minyak tanah kepada api yang sedang marak. Aih. Susah lah engkau ni Bieyto. Aku nak bermain kata kiasan pun tak boleh :( Aku pun tahu sedar diri yang aku ni boleh tahan senget punya perangai tapi ada side indah tentang aku lah okeh. Yang aku tak kan reveal pada orang sampai bila-bila. Macam aku pernah kata, hanya aku ja yang kenal diri sendiri. Apa yang engkau nampak tentang aku tak semestinya aku yang sebenar. Olomak aih. Aku ni pandai mencover rupanya. HAR HAR HAR.
Lagi satu. I felt so stupid (in a Brilliant way; HAHA taknak kalah -.-"). I should just ignored you after you scarred my feelings. Damn. You just don't deserve my focus of attention, okay? Not even an inch of it! And like Izzati (i miss you, izzy) said to me back then, I should remember those freaking-nasty-bloody-bad things you have done towards me so that I will keep banishing you from my mind, HA HA. Ohmygod, I am so.. unclever (in a very Clever way; masih taknak kalah -.-") To that particular someone (obviously NOT you), I am very sorry. I really am ;(

Nas, I nak pinjam kejap your words okeh? :)
To YOU whom I-should-just-ignored;

You are so like schools on a saturday. NO CLASS. Boo ya.
Apsal? Terasa? Tadi you makan cili ke? Memang lah pedas. Padan muka.

p.s: EHEM. Someone is turning eighteen tomorrow. EHEM :P

it's literally free *grin.

Huallaweh. Aku rasa minggu neh sangat berciri heaven la walaupun terdapat sedikit konflik dalaman tapi aku sudah berjaya mengatasi konflik tersebut, Hohohohooray. Atas beberapa alasan yang tak ada compatible langsung dengan logika, aku tak men-update Biyeto punyalah lama. Vitamin M aku terlebih dalam badan la neh. Mau dibuang aku nggak ngerti dong. AHAAHA. Dasar pengamal Vitamin M tegar aku neh. Ish. Tahukah Vitamin M tersebut langsung tak da elok untuk tumbesaran? Tapi aku ni kan degil komited orangnya. HAR HAR HAR.

Sesiapa yang mahu consume Vitamin M tersebut silalah berguru dengan aku. Aku sangat hebat dalam penghasilan Vitamin M neh. Serius, aku tak da tipu. Tak percaya sudah. Dengan pengambilan Vitamin M yang mencukupi, engkau akan hidup dengan sangat lumayan... walaupun peluang untuk dibebel adalah sangat tinggi. Kalau engkau kalis bebelan, aku dengan berbesar hati untuk mengajar engkau.

Err. Engkau faham ka apa yang aku cakap ni? *garu kepala. Aku belum ada hati nak menterangkan apa Vitamin M tersebut sebab aku macam tak nak buka pekung di dada sendiri (Ececeh) kerna perbuatan tersebut semacam membiarkan maruah engkau tergadai di hadapan mereka yang lainnya.

Apsal? Tak betul? Aih.

Aku dah lari daripada topik asal ni -.-" Biasalah. Aku dengan bab memprovok orang menggunakan perkataan neh semacam sedikit champion, AHAAHA. Boleh hire aku kalau mahu. Sebenarnya aku nak mencakar pasal hadiah hari jadi aku yang telah mensampai pada semalam siang. Err. Masih ingatkah tentang entri ini? Pasal I chose 'that' baby and oh boy.. She has arrived :D (Ini memang I grin sampai telinga for god sake, selekeh gila).

Omo, I semacam pathetic menteruja masa package ni arrive T__T. Sumpah boleh tanya Kak Sri, I punya sengih lebar mana. Macam orang tak berapa nak siuman pun ada. Perangai tersebut memang berciri loser kehormat. Er. Mentengok gambar saja boleh ka? Aku sudah penat mentaip neh.
Berapakah kos hape (Slang indonesia) ini? I would say it is free. Literally. Aih. Kenapakah engkau tak mahu percaya? Serius neh, handphone ni free *muka bersungguh. Aku tak da mensuruh engkau percaya tapi betulllllllllll. Sila tengok betapa seriusnya aku berdasarkan jumlah 'L' tersebut.

Thursday, July 23, 2009

berkenduri secara kecilan.

Sebelum menteruskan niat asal mahu mencakar tentang kenduri secara kecilan tersebut, izinkan saya bermarathon sepatah dua boleh ka? *Mentarik nafas. Err. Sepatah kedua ini ditaip khas dari jantung yang-busy-mengepam-darah-ke-seluruh-sel-di-dalam-badan (Ceh, mentang-mentang tengah menstudy anatomy) kepada seorang sepupu daripada berbanyak sepupu yang saya ada dari dua belah keluarga yang telah semacam membantu mengurangkan tensi yang menterjah kerna dijemput, iaitu Kak Arelynn. Semput aku membuat ayat satu nafas macam ni weh T____T

Thank you so much, Kak Alin for helping me out regarding the iPod convertion thingy. It eventually works although I have to spend almost four hours; just to patiently wait the videos to convert to MPEG/MP4 formats since I have like nine videos? -.-". But it was worth it and I'm glad :D THANK YOU SO MUCH, sis. Seriously.

Credits end and kenduri begins. HUAHUAHUA. Semacam pelik ayat neh tapi tak apa. Ayuh, kita me-move on kan diri. Kampung halaman sebagai lokasi kenduri (konon). I’ve already told you here, that my ‘kampung’ is not really a kampung. Awww mann.

Aktiviti neh berlaku malam kelmarin. Kenduri tersebut, maksud aku. Dia semacam gabungan beberapa tujuan menjadi satu. Tapi fokusan utama adalah kepada kehadiran warga kumpulan Tharikat arwah atuk yang mahu menjenguk nenek aku; balu kepada arwah atuk sebelum mereka neh pergi membawa diri ke Indonesia macam tu la. Aku pun tak terfaham sangat apa benda kah Tharikat tersebut tapi kerjaan mereka ialah berzikir untuk mempertingkat keimanan. Woaa.

Memandangkan aku telah ditempah oleh uwa (gelaran yang aku gunakan untuk memanggil nenek sebelah emak. Er. Ini bahasa Bawean lah, engkau apa tahu *angkat kening) sejak minggu lepas, maka aku telah mensampai di kampung terchenta pada pukul 10 pagi. Atau 9 kah? *angkat bahu. A part from chopping the peas, peeling and chopping the potatoes, unfold the carpets, rearranging the furnitures and being a babysitter, I don't do anything much. HAR HAR HAR.
seorang dua cousin yang aku mem-babysit bersama syifa; si syakira dan taufiq. OhMyGod mereka comel :D
Err. Semacam tiada comment diperlukan untuk gambar neh, tumpang lalu.
If you think she is my grandmother, you are completely wrong (!) This is my great grandmother whom I called as Jukji (another Bawean's language; you woudn't want to know -.-"). Kalau tertanya apakah Bawean tersebut apasal tak pernah dengar? Izinkan aku bercerita lah okeh. Kadang-kadang Bieyto ni perlu juga berciri ilmiah supaya tak da orang men-under estimate beliau T_____T. Err. Boleh skip perenggan seterusnya kalau tak da peduli mahu tahu, please and thank you.
Bawean neh antara sejenis pulau daripada beribu kepulauan Indonesia. Kalau dikira dari sudut Geografi, Bawean Island terletak kira-kira 150 kilometer daripada utara Surabaya. Err. Tahu kah yang Pulau Bawean tersebut hanya berdiameter sebanyak 15 kilometer? Okeh, anda tak peduli untuk tahu yang itu, jangan tipu. Tapi ni ada fakta menarik di sebalik nama Bawean Island tersebut.

Perkataan Bawean ni datang daripada bahasa Sanskrit yang bermaksud "ada cahaya matahari". Oyya, Bawean ni juga digelar "Island of Women" sebab banyak kaum lelaki yang migrate (kononnya lelaki yang tak da pergi merantau tersebut bukan lelaki sejati ke apa tah -.-")

Disebabkan kebanyakan penduduk beliau banyak yang bermigrate ke Singapura dan Malaysia (my great grandmother was one of them *bangga), pulau neh terkenal dengan nama Pulau Boyan. Serius cakap I tak pernah sampai ke pulau tersebut walaupun I origin sana (Ceh ceh).
Itulah. Orang suruh skip tadi tak mahu. Menyesal tak sekarang? HAHA.

Dan setelah lebih banyak berehat daripada membantu uwa (AHAAHA), aku pulang ke rumah untuk mentukar baju sebelum pergi mengambil Afnan dan kembali ke rumah uwa selepas Maghrib. Habis yang para ladies kena menduduk luar sebab para Tharikat dah penuhkan ruang. Sumpah sedap bacaan zikir diorang memang boleh bertingkat-tingkat la keimanan. Serius neh.
Perkarangan kampung halaman yang indah lagi berciri damai, AHAAHA. (Damai je biru -.-")
Ahli Tharikat arwah atuk yang sudah berumur kesemuanya (Syifa yang pergi usha bukan I -.-") Selain mereka neh bertandang untuk menjenguk uwa, diadakan sekali bacaan surah Yaasin dan tahlil untuk arwah atuk :') Oyya. Tidak lupa bacaan doa selamat untuk kedua-dua orang gadis yang bakal berangkat ke Mesir selepas raya (Ehem), aku dan syifa :D (I don't actually grin when I typed this T__T) Serius kelamaan kesemua aktiviti tersebut. Dari sebelum maghrib sehingga selepas isya'. Saya dan Syifa? Dialog favourite sepanjang malam: "Ana ga'anah awi awi awi (T__T)" Translation: Saya lapar sangat sangat sangat.

Selesai semua tetamu menjamah makanan (Yang dimasak sendiri oleh uwa) dalam pukul 10.30 malam macam tu. Maka bertindak sebagai sipi-sipi tuan rumah, saya membantu mengemas kembali semua barangan tersebut dan hanya boleh pulang dalam pukul 11.30 malam. Waa. Apsal baik sangat anak dara Tuan Haji Abd Hakim neh? *perli/sindir.
Syifa dan saya :D Pensidaian gambar sebegini memang satu keperluan okek. Olomak aih.

Monday, July 20, 2009

pemegang status freshie.

Aku sedang berada dalam keadaan yang sedikit tensi saat neh. Sebenarnya aku yang mencari ke-tensi-an tersebut, bukan dia saja main terjah dalam hidup aku untuk bermain cak cak, tom tom bak dan sebagainya. Jadi aku tak da lah mentuduh beliau memasuk ke hidup aku secara tiada adab tanpa membagi salam ke apa. Aku yang menjemput rasa tension tu. Tahu. Aku sangat tak siuman, bukan? T______T Er. Ayat perenggan ni pun macam ada sedikit pelik. Semua ah sedikit tu, sedikit ni.

Terus terang. Aku perlu mentaip sedikit laju dalam kadar yang amat pantas kerna wireless internet di rumah neh bakal dimatikan kejap lagi. Tunggu sat boleh ka?

Penyebab aku mengundang rasa tensi.

Disebabkan aku ni pemegang status freshie dalam dunia iPod, maka berbanyak benda lah aku tidak mentahu tentang benda alah tersebut. Aku mengaku secara merendah diri neh. Terutama dalam part mentransfer audio ke dalam Cik Naunet si goddess. Err. Lagu berformat mp3 aku tahu lah hendak mentransfer mereka tapi yang berciri music video?! Lagi-lagi yang aku mendownload dari YouTube. Semacam tidak boleh ditransfer saja.

Sesiapa yang pakar boleh membantu aku kah? Aku membegging sambil melutut la neh. Tangan pun sedang bergerak secara ekspress menagih simpati dan pertolongan. Kalau ada yang boleh dan sudi membantu, boleh membagitahu di ruang comment ataupun boleh ber-yahoo messenger. Aku punya Yahoo ID: n.muneerah

Err. Segala pertolongan aku mendahulukan dengan mintak sorry kerna menyusahkan dan thank you :) Oyya, esok aku akan membusy lagi untuk mentolong nenek di seksyen 6 untuk kenduri arwah. Aih. Selamat bersibuk ya, nuha!

chapter baru tentang hidup.

OKAY. Sebelum apa-apa, aku nak memberi alasan berciri cliche dulu la. Bieyto seakan bersawangan secara maya (Imaginasi mesti kasi lebih! Aku kan pengguna tegar otak sebelah kanan, HAHAHA) kerna aku membusy. Ceh. Ini betul ni. Tak ada maknanya I nak menggoreng you, Bieyto. You kan permata khemah I (Tak main ah intan payung yang berskala kecil tersebut. Nampak sangat kedekut kasih sayang Ewahh). Aku rasa semakin lama tangan aku macam asyik mentaip ayat yang tak kenal apa itu insurans la T_T Tak apa, asalkan aku bahagia HEHE.

Ni dia kisah yang extreme hari Sabtu lalu. Well, aku bersama emak menapak ke UM kau tahu! Pembukaan hari dah berunsur thrill berjalan dari Shah Alam ke Kuala Lumpur.

Siapa percaya memang ah dia. AHAAHA. Kami mendrive la untuk pergi sesi taklimat keberangkatan ke Egypt tersebut. Sangat terujalah aku dibuatnya. Sebab? Kerna tersampai sahaja di parking-an, aku terserempak dengan Rabbit sudah. Yahoooo messenger. Tersengih-sengih lah aku hampir nak tersadung dek kaki masa nak keluar kereta. Hallamak. Nasib baik aku pantas men-grab pintu kereta kalau tak pasti aku sudah menkaburkan diri secara laju. Olomak aih.
Err. Apsal dia pakai baju sama ja?
Apa dia tak da baju yang lebih menarik perhatian mata aku untuk dipakaikah?
Musykil neh.
Hari aku menjadi bertambah thrill bila aku terlupa nak membawa passport untuk diserahkan kepada Global Tourism Network untuk urusan boarding pass T_T Apa la malangnya nasib aku pada hari tersebut. Semacam langit tidak sabar nak menghempap ke wajah aku saja. Ada sesiapa yang berbaik hati untuk memberi wajahnya untuk dipinjamkan? Aku pinjam masa langit nak menghempap saja lah. Bila dah terhempap, aku pulangkan la wajah indah tersebut. Ish.

Biasalah. Kalau dah namanya taklimat, kesemua wajah akan kelihatan pasrah saja menghabiskan masa menadah telinga. Aku? Ouh, wajah aku sentiasa segar secara live. Terima la berbanyak kasih daripada aku buat si iPod sayang, Cik Naunet. Yang dari sudut mythology nya bermaksud goddess of the underworld. Pergh. Tak ke banyak punya gempak nama tersebut? HAHA. See the fingers that search for that name, meh :P

Oyya. Bukan kah aku sekarang ni sudah bergelar student medic? (Ehem) Maka masa harus lebih ditumpukan kepada mempelajari struktur badan yang over kompleks. Bagai nak terjojol biji mata aku ni hah melihat gambaran yang too detail sampai aku terblushing-blushing di tempat kejadian. Padahal tak da orang di sekeliling aku jadi ke-blushing-an tersebut masih lagi misteri, tumpang lalu. Jangan imagine yang aneh-aneh tentang gambaran tu kerna aku takkan membagitahu apakah gambar berciri too detail tersebut. Tolong jangan. Aku merayu neh.
Ni dia antara buku-buku yang bakal menjadi peneman setia I kehulur kehilir malah mungkin ketika ke tandas juga mulai dari... Err. Sekarang.

Aku sudah terjatuh hati la kepada beliau tanpa disangka T_T Semacam cinta pandang pertama. Ayyok! Setiap malam mesti hendak menyentuh dan membelai beliau. Kalau tiada di depan mata, aku akan tercari-cari. Waa. Penangan cinta apa kah yang dahsyat sangat neh? Menggelupur hidup I dibuatnya. Kucar kacir sudah perasaan dalaman. Apsal nak berbanyak hyperbola pulak kisah penceritaan aku neh?!

Berprasangka baiklah kepada I. Boleh ka? Aku jatuh cinta kepada subjek Anatomy tersebut. Habis dah muka surat pertama aku khatam pada malam pertama pembelian beliau. Sangat indah lah bukan percintaan kami. One sided love T_T Bunyi dia macam sangat tragis tapi aku pasrah saja. Tak ada nak comment apa-apa. Aku pasrah. Tu ja. Oyya, aku juga akan usahakan pembuatan nota dalam masa terdekat. Supaya start ja semester aku sudah boleh tersenyum lebar me-relax-kan diri mendengar kuliah. Tak perlu nak cederakan tangan menyalin nota dengan pantas satu ayat satu saat ke apa. Sah nanti dah tak ada rupa ayat. Percaya la. Jangan kata secara naked eye, menggunakan magnifying glass pun belum tentu aku dapat membaca balik apa kah ayat yang telah aku tulis secara express tersebut.

Err. Anatomy memang sangat kompleks lagi berciri concentrated. Tahukah semua orang ada Anterior Nares? Kalau engkau tiada... Em. Maksudnya engkau sangat special tapi aku akan sangat horrified la untuk mentengok wajah engkau. Mintak sorry. Tertanya apa kah Anterior Nares? Aih, lubang hidung la. Bukan kah sangat mudah kalau membagi nama dia nostril saja? T_T Memang saja ah medical terms neh :(

Oyya, sekarang aku sedang online di bilik tetamu bersama cousin; Syifa. Pagi tadi lah. Aku pergi mengambil beliau di rumah nenek di Seksyen 6. Akan memboring la aku kalau keseorangan pada hari ni buat kesekian kalinya. Olomak aih. Ayat aku hari ni berciri meminta simpati ja. Jangan terpedaya. Aku sedang steady saja di sini. Berhati riang lagi walaupun ada sedikit konflik berlaku. Engkau tak perlu tahu lah eh Bieyto. Kalau aku mahu bercerita karang aku cerita la. Kalau tak, tak da HAHAHAHAHA.

Mandible itu adalah rahang. Perlu eh membagitahu? -.-"