Sunday, May 31, 2009

emosi rapuh siri dua.

terlayu-layu saya nak siapkan siri dua neh tapi tak apa, kita cekalkan jari, tabahkan hati. let's cut the crap pembuka entri yang skema macam ni lah bukan. jom blah ah, kata anda semua di dalam hati. har har har!

dear gerimis, kalau you rasa siri satu tu dah panjang gila, you tunggu siri dua neh pulak. boleh terpitam-pitam kot you nak tahan cakaran I atas badan you kali neh, HAHA. ni saya bagi amaran neh (ceh, amaran je merah. danger lah konon). sebab minggu ketiga neh hectic banget deh.

tapi before that, saya nak tunjuk jalan yang saya kena lalu tiap kali nak pergi dewan kuliah dari kolej ibrahim yaakub. fyi (for your information), KIY ni kolej tertinggi kat UKM sebab dia atas bukit sampai penginap kolej neh digelar HIGHLANDERS. ceh ceh. sangat cool, yes? sesekali, bagi lah saya chance untuk buat blog neh berciri ilmiah, HAHA. asyik merepek je kerja.

BUKIT PERTAMA. keluar kolej kena turun bukit neh. tak berapa nak tinggi sangat tapi kalau sebelum tu dah penat daki dua bukit, kau kira ke bukit ni tinggi ke tak? tak, kan.
BUKIT KEDUA. inilah dia raja segala bukit yang selalu mencabar kekuatan kaki saya untuk mendaki beliau. ni masa nak turun okay lah. kalau nak naik? histeria I dibuatnya tahu!
BUKIT KETIGA. ni satu lagi bukit. curamnya bukan main. silap langkah boleh tersadung kaki dan tergolek jatuh ke bawah T_______T scary!
sampai sini semua orang pun akan senyum dan tarik nafas lega. ni lah bangunan dewan kuliah saya. boleh masuk ikut dua pintu tersebut.

dan sebelum saya describe secara detail apa yang berlaku tiga hari selebihnya, saya nak tunjuk tempat-tempat saya belajar di UKM selama tiga minggu neh. kiranya macam tempat yang saya selalu spent time apart from my very own cosy room. boleh kan, gerimis?

uno, dos, tres.
ini dewan kuliah tersayang. kalau dah tiga minggu tiap-tiap pagi pergi sini kau tak sayang ke? of course lah sudah tangkap cintan sama ini dewan lah bukan :')
bilik tutorial petang di bangunan sains kimia. perasaan sense of belonging untuk bilik yang penuh kenangan ni pun saya tak boleh deny. sangat sayang bilik nih. siap tengok A BUGS LIFE versi arab lagi kat sini, kahkahkah.
yang ini bilik tutorial malam di pusat kemudahan KIY. walaupun berciri daif tapi bilik ni tempat TUTORIAL LIMA stuffed in one room. eventhough ramai je yang ponteng tutorial malam -______-"

okay, sekarang barulah saya boleh cerita macam mana bumper car dan roller coasternya hidup saya minggu neh sampai berlakunya pertumpahan darah eh, air mata lah. teruja nak tahu kan? manusia memang like this lah perangai beliau. busybody. saya pun sama jee. mari mula dengan hari rabu.

tutorial rabu petang, sebelum ustaz zainan masuk untuk kelas petang tu, amira dan sakiinah pergi bagi satu kelas dengar satu lagu remix westlife. yang menariknya, lagu westlife neh dia remix dengan egyptian singer; amr diab. sumpah sedap lagu tersebut.

disebabkan emosi saya semacam baik pada hari neh, saya bagi you guys dengar lah okayh. MY LOVE BY WESTLIFE FEAT AMR DIAB. kena click play kalau nak dengar :)


sedap sangat kan? I know! dah masuk dalam my mp3 list dah pun. kalau tanya saya, sumpah saya tak faham lah apa mamat arab ni cakap. saya faham yang "shuwaiya shuwaiya" tu je, har har har! maksud dia "sikit sikit", setakat yang saya tahu lah.

dan tiba-tiba lepas dengar lagu tu danial cakap ustaz ridhuan suruh kitorang join tutorial tujuh kat dewan kuliah. dalam fikiran kitorang semua masa tu; ustaz ridhuan = balik lambat.

sebab apa ada equation tak berapa baik tersebut? sebab kalau dengan ustaz ridhuan rockers tu, memang kalau tak pukul 5.30 petang, dia tak kasi lepas. cuba kalau ustaz khalid atau ustaz ahmad (yang memang pure arab), mula kelas 2.30, 3.45 petang dah bagi balik -_______-"

end of topic. sampai dewan kuliah, ustaz ridhuan bahagikan tutorial lima dan tujuh dalam lapan small groups; campur dua-dua tutorial. bagi mesra lah agaknya kot sebab semangat tutorial gila tebal macam assabiyah pun ada, HAHA.

dan task kitorang? kena buat lakonan dalam bahasa arab. ustaz bagi 15 minit je you. terpitam-pitam kitorang kat masa tu, kah kah kah. saya satu group dengan adib, izzat, syafiq, sarah, miza, sakiinah, amira dan afiqah.

group lain semua pilih situasi di zoo, dalam kelas, kantin, pasar, restoran etc etc tapi group kitorang pergi buat cerita PINK PANTHER boleh tak? T__________T tsk.

serius lawak gila izzat dengan adib berlakon, marvellous seh. lima bintang lah untuk diorang ;D saya yang sebagai narrator pun boleh terkekek-kekek mak iloi-iloi ketawa dengar dialog spontan diorang, kahkahkah.

seperti yang kitorang ramal, pukul 5.40 petang baru ustaz bagi keluar dewan kuliah. tapi sebab masa terisi dengan keadaan perut yang hampir pecah kerana kelucuan lakonan group lain, tak rasa sangat macam dah lambat nak balik bilik.

cumanya, saya end up sampai bilik dalam 5.55 macam tu lah. kaki lengai habis jadi keras macam batu tapi tak cramp pun. even sempat lagi basuh baju walaupun dah lambat. well, nak seribu daya, tak nak seribu dalih lah bukan. aik? terasa kah?

malam tu pulak, ada interaksi dengan student HUKM. kak diba dan kak dila. adib jugak lah yang paling banyak tanya. soalan pelik-pelik pulak tu. pasal karisma lah, hipoccrates lah, muslim oath lah. ada satu masa tu, dia siap kata macam neh;

saya kalau boleh memang tak nak kahwin dengan perempuan yang kerja as a doctor. diorang ni selalu sibuk dan mesti keluarga terabai. apa pendapat akak? lagi satu kan kak, bila akak rasa masa yang sesuai untuk dirikan rumah tangga as a medical student? akak sendiri bila nak tamatkan zaman bujang?


soalan dia perghh, sampai masuk bab kahwin tu! fikiran dia dahsyat betul. dalam pada seronok cungkil pengalaman those sisters, tak sedar yang jam dah pukul 11.10 malam masa tu. ah, balik lewat lagi T______T sedih I, sedih.

hari khamis paling tragis I rasa. tutorial petang tu best lah sebab ustaz khalid yang mengajar asyik muraga'ah (revision) jadi 3.50 petang kitorang dah balik hari tu. tutorial malam yang sumpah tak tahan.

uthman akhirnya cadangkan tutorial kitorang untuk keluar sama-sama hujung minggu depan neh. untuk cadangan tempat keluar melepak, banyak gila cadangan sampah macam Mydin, Giant, Warta, Tesco, Low Yat -_______-" even Pavillion pun masuk senarai. haih. rumah uthman tak terkecuali, HAR HAR HAR!

akhirnya sebab banyak sangat bercanggah, uthman tangguhkan perbincangan. susah jugak sebenarnya. tapi masa malam tu, zoo dapat undian tertinggi, miahaha. siap ada yang cadangkan buat aktiviti teka nama binatang dalam bahasa arab lagi ouh.

yang sedihnya bila adib tiba-tiba bangun dan bagitau yang malam khamis tu tutorial terakhir dia (T________T tsk tsk) sebab dia dapat tawaran ke kolej mara banting. semua orang macam shock gila, (especially perempuan!). sebab adib ni terkenal dengan sifat sopan dan baik dia.

walaupun baru tiga minggu kenal tapi the bonding is there. ya lah, kalau dah tiga minggu dari siang ke malam together, tiap-tiap hari pulak tu, mana tak rasa sedih kalau berpisah dan bayangkan tak dapat jumpa dia lagi.

nasib baik lah adib bagi email dan nombor telefon dia untuk kitorang contact. majorly perempuan lah yang rajin pergi salin, (including me HAHA). dapat je nombor adib, semua orang nak miscall dia! dah berkerut-kerut dahi si adib tengok banyak sangat number dok miscall. kesian betul.
ini gambar sebahagian lelaki tutorial lima. ada yang tak nak masuk gambar dan ada yang ponteng. sila ambil perhatian yang RABBIT ada dalam gambar neh tapi TURTLE tak ada. hah, carik, carik! HOHOHO. mati hidup balik dan mati balik pun saya takkan tunjuk yang mana satu lah kan ;P

berdiri dari kiri; syafiq, afif dan akmal.
duduk dari kiri; muttaqin, uthman, adib, danial, tarmizi, izzat dan amar.


saya rasa empty sangat bila dapat tahu tu malam terakhir adib sebab saya rasa dia sorang je lelaki yang saya boleh berbual secara bebas. semua budak lelaki tutorial kitorang alim-alim belaka lah weh. macam amar tu, setiap pagi bangun pukul tiga buat QIAMULLAIL. hebat tak hebat??

hmm, saya rasa saya akan rindukan dia T_____T tsk. dahlah balik bilik je terus mengadu dekat syifa lepas tu menangis betul-betul punya menangis. sampai syifa kena ingatkan yang saya dah ada boyfriend, tak elok menangis untuk lelaki lain. haih.

you are the best cousin, syifa :') tak apa, tak apa. nasib baik dah add adib dekat myspace dan facebook HAHA. we’ll be get in touch soon. eagerly waiting for it. baru dapat tahu yang aizat kenal adib neh. ex-saser rupanya adib! what a small world.

anyways, congratulations adib sebab dapat scholarship mara tu. and it has been nice to meet and be able to chat with you, (especially time lakonan pink panther tersebut). hopefully kita berdua akan jadi doktor yang berjaya :D

hari jumaat, tak ada apa yang menarik selain dapat belajar sikit pasal anatomi dan histologi. ada ke depa pergi hantar LAB TECHNICIAN ajar anatomi? -______-" weirdo. apa lagi lah yang best hari jumaat selain dapat balik rumah? miahaha. dasar budak bandar sejati.

p.s; okay, maybe this entry was not THAT long as I described. laughoutloud.

whatsoever: minggu bumper car betul. harap minggu keempat ni saya jadi gadis kental berciri Iron Lady. doakan boleh..? :)

Saturday, May 30, 2009

emosi rapuh siri satu.

gerimis, I nak mengadu sehabis tak gembira dengan you ;(

saya comfirm buat kisah untuk minggu ketiga di ukm kali ni secara bersiri. minggu ni saya banyak bermain dengan emosi dan hati sendiri. (it rhymes weh, HAHA). main dengan hati orang lain apa barang nanti Tuhan balas serves you right, heh.

gambar kat atas pembuka entri tu gambar saya di dewan kuliah bangunan sains matematik pada waktu rehat antara kuliah anatomi dan histologi. bunyi macam bagus je eynn, har har har! padahal dia bagi introduction saja, hee.

minggu ketiga ni saya dah berani sikit jadi saya pergi bawa kamera ke UKM. maklumlah, nak jugak show off surrounding UKM pada you, gerimis. niat tak murni sungguh nak bershow off pulak, anak siapa neh tolong tuntut beliau di kaunter lost and found T__________T tsk.

sini sikit boleh tak gerimis? I nak tunjukkan bilik I pada you neh. macam yang saya pernah bagitau, bilik saya ni sumpah sangat selesa untuk dua orang. kalau nak kata terlebih selesa pun masih tak hiperbola rasanya, haha.
frontal area of kolej ibrahim yaakub (KIY). yang banyak cermin di tingkat dua tu kafeteria kolej yang banyak bangla kerja lepas tu mahal gila food dia !@#!%&@
err. tapi makan jugak -_______-"
see. saya tarak tipu punya. bilik saya memang di tingkat empat yang orang boleh semput nak naik lepas daki tiga bukit nak balik kolej dari dewan kuliah. damn damn damn.
rak yang sangat luas boleh sumbat apa je kat atas tu termasuk kamus setebal 600 muka surat dan juga makanan jangan kasi lupa lah bukan :9 HAHA.
locker, eh almari baju yang sangat tiptop I tell you. tak sempit langsung nak sumbat baju dalam neh. ana mabsutin (saya gembira) ;D
ini sebahagian bilik saya. sila ignore katil yang tidak bercadar, bantal yang tidak bersarung tersebut sebab masa neh baru sampai ke UKM untuk minggu ketiga.
tengok. kan dah sedikit bernyawa dengan sarungan cadar, kahkahkah. jangan pandang katil ni tak ada mata okek. sumpah selesa eventhough bantal dia keras macam batu sakit tengkuk I ouh T______T

malam pertama sampai UKM untuk minggu ketiga neh, hati saya dah buat perangai pergi rindukan keluarga. nasib baik lah saya gadis berciri Iron Lady lah bukan kalau tak memang dah lencun bantal selimut cadar semua dengan tangisan yang tak merdu lagunya. (hati still fragile sebenarnya tapi serius saya elakkan diri dari menangis).

cara menjadi Iron Lady sejati? ehem ehem.
you perlukan sebuah mp3 (atau iPod, mp4. atau paling kurang handphone sendiri). pastikan stok lagu semuanya secara rojak. maksud rojak; ada berciri hip hop, punk, jazz, ballads, rock, metals. dan you juga perlukan sebuah novel inggeris setebal 560 muka surat.

nak buat apa?

pasang earphone mp3 (dalam kes saya mp3 je lah) kat telinga. kuatkan volume semaksimum habis, (hati-hati. jangan jadi pekak pulak nanti). pastikan skip je lagu berciri melankolik macam ayat-ayat cinta dan dealova.

tips: pilih lagu situasi by bunkface atau apa-apa lagu dengan syarat penyanyi dia menjerit.


lepas tu sambil dengar lagu menjerit-jerit tersebut bolehlah baca buku inggeris tadi dengan khusyuknya sampai you mengantuk. bila dah tertidur mestilah tak perasan yang you sedang homesick secara hebat. kan?

alhamdulillah, cara tu berkesan. for me, at least. HAHA -_____-" memang sadis lah ahad malam tu memujuk mata untuk tak menangis dan terus tidur. payah, payah. haih. dan paling teruk bila hari isnin tu pun homesick tak hilang-hilang lagi, perghh. berasap sungguh hatiku.
being the greatest cousin ever, syifa tried to console and gave me moral support. that didnt went very well I guess sebab isnin malam lepas tutorial malam homesick lagi (!) CEH.

before that masa tutorial tu okay je saya gelak sakan dengan rakan-rakan tutorial siap main truth or dare lima orang. saya, erna, nasyitah, sakiinah and ekin. erna dengan ekin pilih truth dan gila ah soalan dia mencabar maruah seorang gadis betul, HAHA. censored jadi tak boleh nak tayang kat you; gerimis. you kan Lelaki Macho ;)

dan bila sampai giliran sakiinah, dia pilih dare. takut sangat nak truth, hambik, erna punya dare lagi menggerunkan okek. mula-mula tu erna dare sakiinah pergi angkat ikan besar kat aquarium for few minutes. (gila tak gila?) bila fikirkan yang ikan tu maybe akan mati, erna tukar.

kali ni, erna suruh sakiinah pilih sorang budak lelaki dalam yang ramai-ramai ada kat foyer tengah tengok tv masa tu, tegur dia lepas tu tanya nama, ambil course apa dan tutorial berapa dalam aksi menggedik. terkulat-kulat sakiinah masa tu tapi akhirnya dia berjaya jugak, kahkahkah. gila ah.

sedih je I bila isnin malam tu time homesick tak dapat nak guna petua sendiri sekali lagi sebab bateri mp3 dah kong T______T nasib baik lah one of my close friend kat tutorial (plus bilik dia sama aras dengan bilik saya) datang untuk melepak di bilik saya. gila terharu I.

dengan kekecohan saya, nasyitah dan syifa berborak sampai pukul 12.30 malam, homesick saya terus hilang. magical sungguh nasyitah neh, miahaha.
yang sebelah kiri saya tu lah nasyitah yang comel dan selalu menceriakan hari saya dan syifa :') dia cakap selamba je tapi boleh buat syifa ketawa sampai terhentak-hentak kaki, KAH KAH KAH. hebat tak hebat budak neh? budak merujuk kepada nasyitah.

hari selasa alhamdulillah, perasaan beransur baik. bunyi macam beliau sakitlah bukan, haha. eh, apasal gelak? tak ada lawak pun ayat tersebut. tutorial petang selasa memang TERBAIKLAH I tell you. petang tu, ustazah fatma yang masuk kelas kitorang dan minta kitorang bina ayat dalam bahasa arab.

jadi, saya binalah ayat neh.

ana yaghsal hudum ba'da 'asr. (saya akan membasuh baju selepas asar).


lepas tu ustazah minta sorang demi sorang sebutkan ayat dia untuk ustazah dengar dan betulkan. dan bila time RABBIT bukan nama sebenar sebutkan ayat dia, serius saya terkejut padahal hati berbunga-bunga, HAHA. apa ayat dia?

ana yaghsal kullu hudum bita'ti ba'da kuliyyah. (saya akan membasuh semua baju saya selepas kuliah).


tak ke kau rasa hidup kau macam heaven bila kau fikir benda yang sama dengan orang yang kau selalu usha? memang tersenyum habis lah saya masa tu, miahaha. hang gatai naa. eh, mana adaa! dan tutorial selasa malam tu pun seronok jugak. uthman (raiz tutorial kitorang) ajak kitorang main regu.

tutorial kitorang dibahagikan kepada empat kumpulan kecik dan harapan saya untuk sama group dengan RABBIT kecundang T_______T (gila ah tak boleh belah seyh ayat, kahkahkah). tapi on the bright side, saya satu kumpulan dengan TURTLE. weehee (!) and I thought nama TURTLE sudah dierase dari memori? -______-"

sumpah lawak gila TURTLE bagi gaya untuk kitorang teka apa yang ditulis dalam kertas tuh. macam-macam gaya pelik yang keluar. bentuk badan perempuan lah, lompat bintang lah. gelak sakan bila ingat balik. dahlah dia comel sangat! haih.

dan lepas kumpulan kitorang habis jawab regu tu, TURTLE pergi ambil kerusi dan duduk kat sebelah saya. OHMYGOD, jantung rasa nak pecah! har har har. tapi of courselah, Iron Lady kena berlagak cool. nak cool sangat, sampai botol air tertinggal and I only realized about it bila dah sampai bilik T______T bayangkan!

nak tak nak, terpaksalah saya turun balik ke bilik tutorial di foyer KIY untuk ambil botol tu sambil tangan pegang hotdog yang baru beli. on the way balik bilik lepas ambil botol air, saya terserempak dengan nasyitah dan dia sibuk tanya saya tengah makan apa dan sedap ke tak.

being a penyayang girl like me, I pun apa lagi. cuit sikit hotdog kat tangan dan suap nasyitah bagi dia rasa sikit. oh, nuha memang penyayang! anda baru tahu kah gerimis? peraaaasan -_______-" KAHKAHKAH.

ah, sudahlah. cukup dulu sampai hari selasa. siri dua nanti sambung hari rabu khamis jumaat yang sangat beremosi tersebut. cis, jatuh keayuan I ke tanah. nasib tak ada siapa pijak. err. merepek apakah neh. abaikanlah. kepala sangat sakit @%!$&^

whatsoever: tadi tengok wayang filem night at the museum 2 best gila lepas tu umi belikan buku P.S; I LOVE YOU dan saya pergi beli benda alah neh, miahaha.
HELLO. MY NAME IS DIPSEY :))

Friday, May 29, 2009

blog lounge #028

hello gerimis. ada rindukan I kah? HAHA. (tak tahu kenapa kena gelak tapi nak jugak)

semacam biasa, minggu ni saya balik rumah lagi buat ketiga kalinya. kalau saya tak balik rumah untuk weekends? hah, bukan nuha muneerah lah nama saya gamaknya! (siap mendabik dada dua kali konon kacak ayu lah bukan) har har har, apa kes. sumpah entah apa² punya perenggan -_______-" skip lah.

entri malam neh hanyalah sebagai starter pack atau boleh juga kita pakat comel² pergi sebut sebagai warm up stretching. minggu neh entri mungkin dalam keadaan bersiri. serius. sebab banyak sangat benda yang berlaku. BANYAK SANGAT I TELL YOU.

semuanya bermain dengan emosi. ah, macam dah terlebih bagi pendahuluan padahal nak bagi ringan² saja, kahkahkah. oi, pervert, entri lah yang ringan okeh. kau fikir apa pulak? aiyok, tak tahu. mak balik makan sayur!

dah lama betul tak main tag neh. sumpah mengidam pulak rasa. these past few weeks semua entri berat² meleret yang kalau orang rajin pun kena baca entri tersebut secara berhari². eh, ya ke? ah, sudah.

tag terpilih untuk malam neh dari KAK(?) FAWANI :)
beliau telah membagi award neh kepada saya. wah, nak riak sekejap boleh...? err. okay, okay. soalan ditarik balik T________T LAGAK MACAM TAK KENAL HUKUM HAKAM AGAMA JEEE. erk. sensitif seh. dasar emo (neh cousin saya, syifa pergi cakap kat saya. dia kata; "emo jugak awak ni eh") sedih je I, miahaha.

banyak jugak syarat untuk terima award ni rupanya. tak apa, tak apa. kita kasi pelan² kayuh.

5 BENDA TENTANG FAWANI:

♥ orang kuala lumbur (p tukar ke b; tengah belajar arab lah katakan, HAHA)
♥ dapat tahu yang sekarang neh dia suka senyum seorang diri. (err. ampun, fawani)
♥ nak masuk 19 tahun tapi masih mengaku 18. (betul pun sebenarnya, hee)
♥ sangat gilakan bintang. (gilakan tu word yang sesuai ke? -____-")
♥ berbakat dalam fotografi. (serius tak ada tipu punya)

5 FAKTA TERBARU TENTANG YOURS TRULY:

♥ sedang hangat bermesra dengan lahjah 'amiyyah mesir; bahasa pasar arab. (ye ye, saya skema)
♥ saya cintakan tidur buat masa sekarang. (kat surau tunggu isya' pun boleh tidur, perghh)
♥ sayangkan tutorial lima :)
♥ menjinakkan diri untuk tak selalu homesick, HAHA.
♥ batak membasuh baju pada setiap hari. err. no comment.

5 HOBI JUGA YANG TERBARU:

♥ tidur. (tak dapat disangkal lagi)
♥ basuh baju.
♥ sarapan pagi. (sangat penting)
♥ mensurvey harga makanan lepas tu sibuk condemn kata mahal lah, apa lah.
♥ mengusha RABBIT dan TURTLE T________T

MEREKA YANG MAHU DILEMPARKAN AWARD NEH:

♥ inda ishadah.
♥ nurul nasquin.
♥ kak alina.

whatsoever: cerita di UKM minggu neh memang penuh tragis wa cakap lu.

Sunday, May 24, 2009

makin berseri-seri I tell you.

dear gerimis, saya nak online sekejap.

macam mana hidup di ukm untuk minggu kedua? jawapan dia ada kat title kalau nak tahu lah. tak nak tahu tak apa :) tak terjejas pun ekonomi negara, har har har.

alhamdulillah, bersyukur sangat yang minggu ni tak ada homesick. sikit pun tak. macam tak nak balik rumah lagi ada. (ceh, menipu nama dia neh. balik rumah sangat heaven weh!).

pengakuan tulus lagi ikhlas, saya macam dah terfancy untuk tidur siang. fine, bukan siang je. senang kata semua waktu terluanglah. menyempat je mata ni nak tertutup. lagilah lepas mandi petang sebelum maghrib tu. sumpah tak elok tapi nafsu tidur macam tertimbul² tak boleh nak ignore.

ada satu malam tu, lepas salin perkataan arab dari tutorial syifa, saya tertidur. langsung terlupa nak set jam sebab tak rancang nak tidur pun sebenarnya. tak rancang sangat, hah, hambik kau. terus terlajak sampai 7.45 malam. yang lucunya saya dan syifa bangun serentak dan terus berdiri. automatik. sumpah kepala sangat sakit.

apa lagi, saya berlarilah pergi bilik air ambil wudhu’ sebab kira dah lambat padahal ada je orang baru nak mandi -_____-" kepala jadi sangat mamai ouh. on the way pergi tandas tu saya fikir nak ambil wudhu’ untuk solat subuh. agaknya sebab tu lah orang tua-tua pesan jangan tidur lepas asar atau nak dekat maghrib. macam² boleh jadi.

sudahnya? kitorang masih lagi awal rupanya. CIS -_____-"

saya dapat adaptkan diri saya dengan surrounding kat ukm sekarang ni. mungkin berkat pengalaman kat samura dulu. (agaknya lahh, haha). tapi yang penting tu mind set kita. kalau dari awal lagi kita kata benda tu susah, tak boleh terima, jadi macam apa yang kita fikirkan tu lah.

pernah dengar lagu ni...? fikirkan boleh by amuk. ditujukan untuk diri saya dan sesiapa yang terluntur² semangat beliau. layankan sajalah okayh.

Jika kau fikirkan kau boleh
Kau hampir boleh melakukan
Jika kau fikirkan ragu-ragu
Usahamu tidak menentu

Jika kau fikirkan kekalahan
Kau hampiri kegagalan
Jika kau fikirkan kemenangan
Kau hampiri kejayaan

Engkaulah apa kau fikirkan
Terkandung dalam pemikiran
Kau fikir boleh melakukan
Fikirkan boleh

Percaya apa kau lakukan
Tabah apa kau usahakan
Bertindak atas kemampuan
Engkau boleh

serius sangat semangat pergi kuliah ouh. pukul 7.30 saya dan syifa biasanya dah menapak turun bukit pergi fakulti sains teknologi (FST). sangat awal wa cakap lu. buktinya? ada yang baru nak mandi masa kitorang dah siap nak kunci pintu bilik dan lebih dahsyat, ada yang masih berselimut. perghh.

benda ni kira common. yang pergi awal tu awal sangat. yang lewat tu lewat gila. macam Abang Long, erk. beliau boleh dimaafkanlah tapi. sebab rupa terlebih ada, hahaha. semacam tidak betul tapi tak apa. kita move on our life (eh eh) move on entri lah.

saya pun tak tahu apa masalah kitorang neh. kelas pukul 9 pagi tapi pukul 7.45 dah terpacak depan dewan kuliah -______-" sumpah tak pernah buat kerja mulia murni macam neh. kalau 8.30 pagi baru nak bertolak dari kolej, heh, you can say bye² je lah kalau nak tempat duduk kat depan. sumpah dah penuh I tell you.

oh. kalau entri minggu lepas saya ada sebut nama TURTLE bukan nama sebenar, sila erase nickname tersebut dari kotak memori you, gerimis. kalau nak permanently delete pun boleh, pun boleh. lagi afdal. ceh.

apa sebab dia? err. telah menemui someone yang baru T_______T mata keranjangkah saya? HAR HAR HAR! let me make this clear to you, gerimis. I bukan nak curang okayh. tahu tak hidup kat ukm ni hari² buat benda yang sama boleh jadi sangat boring? saya ni manusia yang masih remaja dan bukan bersifat robotik antarabangsa.

hidup ni kita perlukan thrill untuk menjana adrenaline tentunya. life kat ukm ni akan jadi sangat colourful kalau ada orang yang boleh mempercepatkan kadar denyutan nadi dan jantung. ada faham? tujuan mengusha pun supaya saya ada rasa tak sabar² nak balik kolej, nak pergi dewan kuliah, nak pergi tutorial petang dan malam, semata² untuk tengok muka dia.

bukankah sangat thrill lagi berisiko serta menseronokkan aktiviti tersebut? kalau tiba² rasa mengantuk masa kuliah (sumpah banyak kali sampai saya dah tersengguk² satu masa tu) saya boleh liarkan mata intai beliau sekejap dan tersengih seorang diri. terus hilang mengantuk. ajaib. miracle. black magic.

lelaki baru neh saya bagi nama RABBIT. orang dia biasa² jugak, macam TURTLE (tadi kata nak erase nama beliau T________T). tak mahu pilih yang handsome kacak begak ganteng gamil dan sewaktu dengannya macam abang Long aka Nodie. nanti makan hati, kahkahkah. saya ambil yang low profile saja tapi tetap terserlah gaya smart dan kemachoan beliau. serius tak ada tipu punya.

dia sama tutorial dengan saya. malas nak cari yang dalam dewan kuliah sebab nanti sekali lagi akan makan hati asyik fikir bila nak bertembung dengan beliau. saya tertarik dengan RABBIT bukan nama sebenar sebab dia sangat helpful dan caring.

ada satu malam tu, tutorial leader saya cadangkan kitorang main botol. semua orang buat bulatan lepas tu sorang demi sorang kena sebut nombor. orang pertama SATU, orang seterusnya sebut DUA, TIGA, EMPAT, LIMA, ENAM, BOTOL. kitorang main sifir tujuh dan gandaan tujuh. sangat mencabar sebab dah lama tak kerah otak.

dalam lima belas minit main, saya antara top ten yang masih bertahan. tapi saya tergagap bila sampai turn saya sebut nombor sebab tak dengar sangat orang sebelum saya (RABBIT lah tu) sebut apa. saya pandang dia dan terus dia buat isyarat tangan lima. lega, saya terselamat. thank you, RABBIT. I owed you, tahu.

ada satu lagi masa tutorial rabu malam. disebabkan student HUKM yang sepatutnya datang tak jadi datang, ramai budak perempuan yang dah balik bilik. dan bila tutorial leader tanya mana yang lain, saya jawablah diorang dah balik. walaupun macam tak senonoh je tak back up kawan T_____T tsk.

lepas jawab tu saya terpandang RABBIT dan dia tanya, "diorang yang lain tu dah balik eh?". saya jawab, "agaknya lah kot" (padahal memang diorang dah balik, erk). dan dia kata, "awak tak nak balik jugak ke?". terus saya balas spontan, "er. tak nak lah. nak baca buku". (CEH CEH CEH. memang tengah baca pun). dan RABBIT akhirnya kata, "oooo.. baguslah" dengan senyuman.

melting gila I tell you, hak hak hak. entah apa-apa entah -______-"

minggu kedua ni jugak minggu yang penat. malam khamis hari tu kitorang (student perempuan) ada latihan taekwando. diwajibkan, kalau tak, mati hidup balik pun tak pergi -_____-" best tu memang lah best tapi sumpah macam nak tertanggal semua urat sendi, muscle lagi perghh. sampai 11.30 malam pulak tu.

nasib baiklah esoknya bangun pagi nak ke kuliah tak cramp dan lenguh semua badan. seronok weh! harap minggu ketiga saya masih kuat mental, fizikal dan rohani untuk terus bertahan. Amin.

whatsoever: p.s; HAPPY 18TH BIRTHDAY, SAYANG. ILOVEYOUINFINITY. hee.

Saturday, May 16, 2009

penginap kolej ibrahim yaakub (KIY).

EL-LAHJAH 'AMIYYAH ALERT.
(yang dalam warna cokelat ialah bahasa 'amiyyah okeh)

masa'il kher, gerimis :) CEH CEH. einisah sudah mari.

I don’t actually wahishtoni awwi like crazy (like I suspected) when I was away, gerimis. and I don’t bloody know why T_______T sedih tak, sedih tak I cakap macam neh? mungkin lagi hina kalau saya cakap saya tak kisah kalau tak berblogging lama². erk. telah menghiris layout kah? HAHA. (ehh?)

hari ni macam nak mencakar gerimis secara rawak tak mahu details sangat, (walaupun saya jenis yang suka details tapi kali ni excuse sebab cuti dua hari jee, gila happy Eh sedih) cukuplah dengan slow-mo, santai, relaks tetapi berkarisma dan bersoul. EWAH.

wahid. itnin. tallata. mula.

tempat memampatkan ilmu lahjah ‘amiyyah mesir di dada.

saya dengan sihatnya telah balik cuti masa’il embareh ba’da zuhr. sihat lah sangat, kan. bolehlah dikatakan emosi rohani fikiran semua terlebih sihat. err, jadi tak ada yang tak sihat? cis, semacam mengharap jadi tak sihat pulak bunyi dia neh. (perenggan neh macam banyak gila sihat sihat sihat. tapi tak apa, doa. -_____-")

badan lah, badan. secara fizikalnya saya tak berapa nak sihat T__________T sengal semua sendi weyh I tell you. bayangkan, bilik saya di blok K13A bernombor 401, tingkat yang dah tak ada tangga lagi dah lepas aras empat tu, (tingkat paling atas maksud dia, bukan rooftop ke apa).

penyegar hati, bilik tu sumpah selesa sangat untuk dua orang mahasiswi (ceh, dah kembang tak nak kempis dah) menginapkan diri. dengan meja studynya, almari yang boleh tahan luas, rak kasut, plug elektrik lagi, PERGHHH. tak heaven sangat tapi berganda lebih elok dari asrama sekolah (of course sangat dah!).

tambah lagi dahlah KIY tu atas bukit, you. dari dewan kuliyah ke kolej ungku omar satu bukit. kolej ungku omar ke KIY ada dua bukit. gila ah UKM pergi main bukit² kat sana cramp dah kaki serupa batu tengah hari semalam, (tiada yang benar melainkan yang benar-benar belaka).

siap kena stop duduk dulu kat bangku depan kolej ungku omar dan sapu emmeltz yoko² baru boleh jalan. itu pun terjingkit². sumpah kata sifat ayu tak wujud. cis, cis. DAHLAH TURTLE BUKAN NAMA SEBENAR PERGI LALU DEPAN SAYA BARU KONON BOLEH JALAN, CEH -______-"

syukur sangat yang makanan dia kat sana ada banyak pilihan. maksud saya tempat makan dia banyak. cafe KIY, cafe KUO, cafe pusanika, wafflesia dan banyak lagi lah wa cakap lu. hari² nak tukar tempat makan pun boleh, pun boleh (saya dan cousin buat perangai yang beri impak akan bersuami banyak macam neh HAHA).

tahukah kami berdua sangat famous di situ? miahaha. famous pasal makanan, weyh. gila tak cool subject tersebut.
orang jumpa kitorang je, "hah, sepupu dua orang neh mesti tengah cakap pasal makanan!" atau "korang lagi. borak pasal makanan lah tu!".
kalau sorang dua je tak apa tapi ni dah berbanyak orang. cis, sumpah tak cool. nuha + syifa = tukang survey harga makanan. HAHAHA.

sampai dah ada yang tanya, "makanan kat sini murah ke tak eh?" kat kitorang. PERGHHH, hebat tak hebat? T__________T tsk tsk. bangga lah jugak actually, har har har!

KRONOLOGI MENGIKUT HARI.

first day;

sangat okay. memanglah okay kalau tak ada aktiviti kecuali briefing, sesi ta’aruf dengan urusetia dan mula berkenalan dengan orang lain. memang tak ada menarik hari ahad 10 mei tuh. macam moyyah ma’daniyyah jee. sumpah plain. tak ada menarik, tak ada bomb semua tak ada. cuma tidur pukul 1.30 pagi sebab tak boleh tidur. move on!

second day;

gila skema saya dengan cousin (syifa nama beliau) pergi bangun pukul 5 pagi, kau bayangkan. padahal kena berkumpul depan foyer KIY pukul 8.30 pagi. sumpah skema, tak cakap pun dah tau dengan sendirinya (padahal ada orang pergi cakap dekat kitorang T__T sedih je I).

on the way pergi dewan kuliyah, abang asrul bawa kitorang (merujuk kepada 230 orang siswa/siswi) lalu pusanika which is pusat beranika. kahkahkah. dia macam bangunan yang ada semua keperluan student UKM lah kira. dari cafe, kedai buku, bank, sampailah ke kedai top up, (muhimmu awwi).
ini modul lahjah 'amiyyah saya. did you know? bahasa arab fusahah dengan lahjah 'amiyyah mesir adalah sangat mukhtalif, hee.

dan kali ni sesi ta’aruf dengan tenaga pengajar (ceh, dah macam akademi ‘amiyyah au fusahah ke apa tah HAHA) ada enam orang semuanya. ustaz ahmad dan ustaz khalid memang pure arabian dan egyptian. sumpah best komunikasi multi-hala macam neh.

then ada empat orang lecturer dari malaysia tapi lulusan mesir. ustaz ridhuan comel+funny+best (enna wahishtoni awzzah syuf ustaz ridhuan, hak hak hak! syifa baca neh sumpah boleh jadi lempeng badan I, you. dia minat gila ustaz ridhuan). ustazah suhaila, ustazah fatma dan ustazah fadhilah. semuanya bolehlah dikatakan best except yang ustazah fadhilah T____________T ampun, ustazah.

mungkin sebab banyak sangat benda berlaku dalam satu hari, emosi tiba² jadi sangat fragile dan rapuh tak bagi salam. entah kenapa tiba² saya menangis bila balik daripada kelas tutorial petang tu. sumpah sangat sedih. sumpah rasa nak balik. sumpah consider nak terima asasi law. semua menyumpah je lah kerja.

even masa basuh baju pun meleleh je air mata. damn. rasa macam sangat lemah tapi lepas call mr architect dan dia bagi semangat, saya dah tenang sikit. cuma bila call emak lepas tu saya jadi trauma balik. serius entah apa² punya perasaan. sebijik macam bumper car. main langgar ikut suka dia.

third day;

mata saya telah liar sewaktu tutorial petang dan malam menscan wajah lelaki attractive untuk diusha (CEH CEH. mr architect nak letak mana? aiyok, tak tahu.) dan akhirnya jumpa. orangnya rendah, tak kacak tapi ada tarikan sendiri. rambut beliau lah agaknya -______-" dia lah si TURTLE BUKAN NAMA SEBENAR.

fourth day;

saya dapat nama timangan baru daripada ustaz khalid masa tutorial petang. sebelum apa², meh saya bagitau yang bak kata ustaz khalid, orang mesir ni suka bagi nama timangan kat einisah. salmah, salwa, sarah semua diorang tukar jadi Susu (not the milk!). Farah jadi Riri. Syafiqah jadi Kiki. Laila jadi Lulu. ada titi, nana, fifi dan banyak lagi lah.

Nuha Muneerah? ustaz khalid pergi tukar jadi Mimi. Muneerah = Mimi. sebab dia tak dapat nak tukar nuha kepada apa² nama T________T sumpah sedih, ingatkan dia nak tukar Nunu ke apa. oh, untuk pengetahuan, NUNU (macam zati, arvie dan kak alin selalu panggil saya tu) maksud dia BABY in 'amiyyah. semacam best lah bukan sudah sebesar ini dipanggil baby. wahah.
ini buku nota saya. baru seminggu kat UKM neh, dah hampir setengah buku perkataan 'amiyyah yang saya salin dan tahu. perghhh. nickname bertambah lagi. kalau ustaz tanya, "ismik eih?". saya jawab, "ismi Mimi". hak hak hak! bak kata abang zam, MONORONOK. seronok lah maksud dia. MONO = SE = SATU. entum fahimna?

fifth day;

khamis tak ada menarik. cuma tutorial malam tu budak perempuan pergi rugged sangat balik awal pukul 9.30 padahal kelas sampai 10.30 malam. group TUTORIAL LIMA gila boring. muka tak ada yang menarik selain TURTLE BUKAN NAMA SEBENAR. apa aktiviti satu habuk pun tak ada. hahahampagas.

sangat jealous dengan group syifa (TUTORIAL ENAM) yang banyak muka handsome yang boleh jadi tatapan. lagi² ada make way for Nodie si Abang Long (ketua penghulu macam tu lah) yang handsome tahap karma melimpah ruah. dengan ketua group dia yang juga handsome dan sangat kreatif pergi buat banyak aktiviti macam acting dalam bahasa arab etc etc. JEALOUS KAU TAU.

kata kunci hari neh; jealousy.

sixth day;

kelas waktu pagi je yang ada sampai pukul 12 tengah hari padahal patut 12.30. budak lelaki yang semua stok² baik rajin belajar neh sibuk merungut nanti tak sempat nak solat jumaat sebab kolej diorang boleh tahan jauh ouh. sangat salute.

dahlah ada masa tu saya dengan syifa pergi tunggu waffle siap, budak lelaki yang beratur kat belakang kitorang boleh berborak pasal bahasa arab yang belajar tadi. phiwwitt. saya paling suka hari jumaat. sebab apa? sebab saya boleh balik rumah, HAHAHA. yippie.

keseluruhan dia, kursus ni sangat interesting. saya macam jadi hantu gelak je. memang banyak gila bahan lawak ustaz ustazah neh buat. dengan ustaz khalid tu lagi lah tak menahan weyh I tell you. terbahak-bahak, kau. sumpah best best best. yang tak boleh belah tu jalan dia BERBUKIT T___T tsk. habis sakit tegang semua urat kaki I.
tahu apa yang saya buat lepas balik daripada UKM semalam? terus mengajak emak ke shah alam mall dan telah merembat ini ni ni. KAHKAHKAH. anak dara siapa neh? apasal dia semangat gila. emak patut berbangga lah bukan, HAHA.

tujuan beli DVD ayat² cinta ni bukan apa, kan setting dia kat mesir. dialog pun ada banyak dalam 'amiyyah. saja lah nak test kebolehan diri mentafsir dialog tanpa sari kata. EWAH EWAH. teringat cerita syifa hari tu.

last year, naim (abang syifa) pergi mesir jugak dan tengok cerita neh. setiap kali keluar dialog arab 'amiyyah je naim pergi cakap dekat syifa; "kau faham ke apa diorang cakap? kau faham ke? aku faham. kau faham??" dengan penuh bergaya. HAHA. gila tak boleh belah adik beradik neh.

nota kecil untuk sesiapa yang nak tahu;

*lahjah ‘amiyyah = dialek ‘amiyyah.
*masa'il kher = selamat petang.
*einisah = perempuan yang belum berkahwin.
*wahishtoni awwi = rindu sangat.
*masa’il embareh ba’da zuhr = petang semalam lepas zohor.
*moyyah ma’daniyyah = air mineral.
*muhimmu awwi = penting sangat.
*mukhtalif = berbeza.
*enna wahishtoni awzzah syuf ustaz ridhuan = saya rindu nak tengok ustaz ridhuan.
*ismik eih? = apa nama kamu? (untuk perempuan).
*entum fahimna? = kamu semua faham?.

oh, sebelum terlupa, SELAMAT HARI GURU untuk semua cikgu² yang pernah mengajar saya. dari tadika abim, tadika bunga raya, tadika masjid negeri, SKRM, SRAS3, SMKS9, SAMURA dan cikgu tuisyen sekaliannya. jasa cikgu² memang tak ternilai harganya. (kena tulis cikgu² tak boleh pergi sebut nama sebab nanti ada yang tertinggal kang habis seribu tahun cikgu kecil hati, CEH).

tak lupa HAPPY TEACHER'S DAY untuk emak terchenta; guru bahasa inggeris merangkap guru tingkatan saya waktu tingkatan tiga, HAR HAR HAR. terketar-ketar I time tu, you. ini sebuah lagu lama untuk cikgu² yang sentiasa di hati;
TERIMA KASIH CIKGU.

seawal musim menimba ilmu
hanya kau cikgu yang ku kenali
kejujuran dan keikhlasanmu
syahdu jiwaku

detik berlalu jua ketika
dianmu tetap terus menyala
jasa baktimu ku sanjung tinggi
terima kasih cikgu...

tiap detik jasamu dikenang
ku abadi saban waktu
walaupun jauh dirantau orang
terimalah sanjunganku

seumpama lilin yang
membakar diri
kau kukagumi
dengan setulus hati rela kukatakan
terima kasih cikgu…

saya sayang semua cikgu saya :') rindukan mereka juga.

whatsoever: mahu pergi menonton itu ayat-ayat cinta ♥

Sunday, May 10, 2009

ini baru entri last.

HAHA. kan dah kata semalam, jangan pergi percaya sangat saya akan buat semalam tu sebagai entri yang terlast sekali sebelum saya pergi memampatkan ilmu di dada neh. *tepuk bahu kiri dua kali* ceh ceh. bunyi macam perwiri (perwira macam terlalu maskulin bagi gadis secomel saya, har har har!) ayu mahu pergi bertapa di gua. macam biasa, boleh pergi lawat www.perasansendiri.com.

saya bukan tulis entri neh hari ni tapi telah dikarang pada semalam sebenarnya, lepas tu pergi guna khidmat autopost; yang saya boleh schedulekan bila saya nak entri saya dipublish ikut suka hati saya. pagi buta boleh, petang celik pun boleh. tengah malam? pun boleh, pun boleh. hebat, yes?

hah, entri yang ini boleh ucap proper goodbye and lambai tangan bak ratu dunia kepada gerimis. selamat tinggal, blog yang saya beri nama gerimis dan berjantina Lelaki Macho. I will surely miss you, baby T_____T ada sesiapa yang baik hati nak tolong jagakan gerimis?

soalan tersebut acah saja lah, kahkahkah. mencebik pulak si gerimis neh. tak padan dengan jantina Lelaki Macho beliau. patut panggil Lelaki Sensitif :P

err. itu bukan tujuan sebenar kewujudan entri neh pada hari saya mahu berangkat ke UKM, Bangi lah bukan.
disebabkan hari ni bertarikh 10 mei 2009, gadis serba hijau sopan di atas (sayalah tu, saya) ingin pergi menunangkan dirinya Eh, bukan, bukan. saya ingin melontarkan ucapan SELAMAT HARI IBU kepada umi yang terchenta, nurulhana bt hussain.
I, hereby, want to thank YOU; as in my mother for all your sacrifices throughout raising me and my dearest sister and brothers. there’s no such word can describe how much I appreciate what you have done, mi. nevertheless, I can't repay you for whatever you have been through, NOT even with a 24-carat gold ring or a mansion on top of the mount everest.

true, there are some ups and downs in our bonding as a mother and a daughter, and we were not always in the same page but that doesnt affect my love for you at all.
the so called ‘like mother like daughter’ faces. thanks for being so understanding and loving to the five of us, your children. there’s no doubt that you’re a supermom as you always do multitask works without even complaining. I heart that.

and have I said before that your cooking is the best I ever taste in my life..? hee.

you are always there when I need a pillow, a shoulder to cry on or at least, a place for me to burst out all the secrets I kept (especially about boys, ehem ehem). HAHA.

air mata ibu by siti nurhaliza,

apakah sebenarnya terbuku dikalbumu
apakah erti linang air mata di pipimu
ucapkanlah padaku tak bisa kurangkainya
rahsia yang kau pendam itu…

aku hanya menduga tidak mampu merasa
sebenar-benar perasaanmu
pengorbanan yang kau lakukan
untuk dewasakan ku
hanya bisa ditanggung hati ibu..

telah kau telan lara dan terima segala
dugaan dan badai yang melanda
duhai ibu~

as cliche as it may sounds, umi, you are the queen of my heart :’) engkaulah ratu hatiku. as so you know, I love you so much mommy although I seldomly say and express it somehow.
again, thank you for everything, umi. you are the best mom that as well act like a friend ever :))

we ♥ you.
BEING AN UNEMPLOYED DAUGHTER, NI JE SAYA MAMPU BELI T_________T
and people, i have officially AWAY :'(

whatsoever: take care, gerimis. and you too, family ;(

Saturday, May 9, 2009

entri melayan kegilaan

saya nak mengelat untuk entri neh. disebabkan hari ni as in sabtu saya macam akan busy mengemas barang untuk hari esok, (bukan saya pergi guna ilmu psychic ke apa untuk tahu tapi macam dah boleh agak) saya telah menggoreng entri ini semalam.

er. macam ada sedikit tipu. saya tak sempat nak habiskan entri ni semalam sebab dah mengantuk sangat T_______T terpaksa sambung jugak hari ni. haih. jangan malas, nuha. bersoul sikit buat entri kali neh. ENTRI LAST NI WEH.

last lah sangat, hahaha. macam biasa. jangan percaya sangat sebab mood memblogging macam ombak menghempas pantai lah bukan. dia boleh termati² dan terhidup² secara sendiri. hebat.

saya mungkin akan tidak berblog buat masa yang boleh tahan lama jadi apa kata anda baca satu hari satu perenggan supaya tak terasa sangat saya tak ada? er. lebih cantik kalau anda baca satu hari satu ayat tak pun satu hari satu huruf. bagaimana? -________-" baik tak payah lah bukan.
.
.
.
esok saya akan bertolak dalam lepas zohor jadi mana lah tahu akan ada masa sekejap waktu pagi untuk mengucapkan selamat tinggal kepada gerimis tersayang. (ceh ceh. gerimis kembanglah tu. habis bandwidth blog neh karang, HAHA).

ini entri gila dan majmuk nama dia. sebab saya nak jadi gila² kejap (KEJAP je, bukan officially nak tempah tempat dekat tanjung rambutan atau sekolah henry gurney ke apa) sebelum meninggalkan gerimis kesunyian. sedih tak I nak pergi, gerimis?

akan kosong dan bersawang blog ni nanti tanpa kerakusan cik muda (iaitu saya) mengupdate setiap hari macam sebelum ni; kata gerimis sambil menangis perlahan. lelaki tak boleh menangis kuat nanti hilang macho dia. T_______T *lap air mata*

ye ye, I pun sedih nak tinggalkan you, gerimis. I memang nak bawak you dengan I tapi you tu handsome sangat. dahlah pakai baju branded jenama Dell je nanti kalau orang curi you dari I macam mana? mana boleh macam tu kan. how I nak cakar² badan you tanpa belas kasihan lagi lepas neh.

untuk mr. architect yang baru balik cuti dari national service;

sayang, ada pengakuan nak buat nih. actually nua macam dah tertidur masa sayang cakap pasal apa entah last night (yang before super savers sayang habis tu). sumpah tak dengar apa² dan apa yang nua balas pun macam dalam sedar tak sedar je -____-" mamai maksud dia.

sorry ;(

err. tapi satu nak tanya, apa yang nua reply masa nua tengah tidur (sambil talking to you) tu menepati kehendak perbualan kita kah? atau ada terkeluar ayat lari topik macam "ha'ah. kasut tu tinggi sangat"...?

serius blank.

gila kesian saya neh. boyfriend telefon dan bercakap penuh melodrama pun boleh tertidur. sambil pakai handsfree pulak tu tidur dia T________T okay, THE END. kita letak penanda buku dulu kepada kisah tersebut.

saya makin gelabah, gabra dan apa saja yang sinonim dengan perkataan tersebut. ye lah, dah tak sampai sehari untuk saya menghabiskan beras di rumah, miahaha. (eh eh, ke situ pulak dia).

dahlah tak boleh tengok telenovela LALOLA lagi dah. AKADEMI FANTASIA, tsk tsk. fullstop. saya gabra sebab lepas nih saya kena bangun pukul lima pagi dan berebut bilik air actually. experience yang sangat menghorrorkan perasaan masa kat asrama dulu.

tapi tak apa, kita tinggalkan semua kenangan tu kat belakang biar dia terkapai² kelemasan ke apa tah malas nak layan beliau. beliau merujuk kepada kenangan. bukan sesiapa yang bernyawa.

berdebar tu tipu sangat kalau kata tak ada. tapi saya tetap tak sabar nak pergi kuliah lah~ rasa sangat dewasa secara semulajadi, har har har! kali ni nuha, kau kena set kan in mind yang kau ke UKM untuk belajar dan BUKAN pergi meronggeng rokiah. kahkahkah. kesian mak cik rokiah terbabit sama.

sumpah saya pernah Eh, TAK pernah set kan niat untuk pergi meronggeng -_____-" hati, tetapkan diri sendiri boleh? kita perlu bersatu untuk bertransform! jangan mengada nak pergi mendoubtkan feeling saya untuk ke egypt. I siat² you buat rendang Aidilfitri nanti. biarlah saya tak berhati sekalipun, ewah.

nuha kena bersemangat! oyeah oyeah. *tarian zapin tanda gembira, tumpang lalu*

untuk rakan² kesayangan yang comel dunia akhirat, lagu ini untuk kita :)

season in the sun by westlife,

Goodbye to you my trusted friend
We've known each other since we
Were nine or ten
Together we've climbed hills and trees
Learned of love and abc's
Skinned our hearts and
Skinned our knees

Goodbye my friend it's hard to die
When all the birds are singing
In the sky
Now that spring is in the air
Pretty girls are everywhere
Think of me and I'll be there

We had joy we had fun we had
Seasons in the sun
But the hills that we climbed were
Just seasons out of time

yes, we had joy we had fun, kan kawan² tersayang...? :') although we have not known each other since we were nine or ten. too young to notice each other I guess -______-" HAHA. i missed the joy, the laughter, the smiles, the jokes, the tears. EVERYTHING that we have shared together, literally.

okay, memandangkan entri ni macam dah majmuk sangat dah, saya nak tambah kemajmukan entri neh biar makin pelik. ya, saya sendiri pun berperasaan sangat pelik untuk entri neh. tak tahu apa matlamat.

mari kita tambah kerawakan dengan... er... dengan main tag lah! ehem, tag ni datang dari sendirian berhad. nuha memang macam nih, tak tahu segan pergi tag diri sendiri lah bukan. one, two, three, mula!

1. Four names that friends call you.
; nuha.
; nunu.
; cik anne.
; stara.

2. Four most important dates in your life:
; 25th july 1991.
; 26th july 1964.
; 26th september 1968.
; 14th march 2009 (at least for now ;D)

3. Four things you've done in last 30 minutes:
; packing barang, hahaha.
; eating lollypop.
; blogging.
; watching akademi fantasia (for the last time T__T tsk)

4. Four ways to be happy:
; being surrounded by friends.
; hanging out with dearest family.
; eating.
; mr. architect ♥

5. Four people you miss from the past:
; arwah atuk.
; raja muda's. i mean sekolah rendah raja muda punya student batch 2003, HAHA.
; nik nurmuniera.
; i would say roti dengan garfield ;P yang tahu DIAM jee.

6. Four gifts you would like to receive:
; a new handphone would be nice, heh.
; a dslr before I'm flying to egypt.
; egypt's broadband unlimited :P
; a heart. ceh ceh ceh.

7. Four of your favourite hobbies:
; reading books. (people dont call me a book worm for nothing, baby).
; agreed with nas. blogging is my ultimate passion currently. (ceh, dah kantoi tag ambil dari nas -___-" sorry, nas).
; munching. laughoutloud.
; watching korean dramas.

8. Four places or country you want to go for vacation:
; jeju island, south korea.
; auckland, new zealand.
; gold coast, australia.
; paris, france.

9. Four favourite drinks:
; iced ribena.
; iced milo.
; iced lemon tea.
; java chips. (kak ana sila jangan jealous, okayh HAHA).

10. Four things always found in your bag/handbag:
; handphone.
; purse.
; vaseline.
; tissues.

11. Four favourite colours:
; red.
; black.
; cream.
; only then purple lies ;)

12. Top four hangouts:
; yeap. shah alam mall. (lame-o)
; shah alam city center.
; mc Donald sembilan, (di zaman dulu kala).
; jusco bukit raja.

13. Top four you love so much:
; Allah Taala and nabi muhammad.
; family ♥
; friends for life :))
; ehem ehem. (nama telah difilterkan T____T)

14. Top four favourite song:
; pergi by aizat.
; menerima kau pergi by acha septriasa dan irwansyah. (ceh, semua bajet nak PERGI jee. hint termahal hari neh).
; x-ray by nabila huda.
; I have a dream by westlife (yee, I'm more into oldies and proud of it).

15. Top four you will tag:
; kak alin.
; inda.
; sesiapa yang
; mahu lah :)

ye, saya sedang berblogging secara santai. tak ada rush, tak express, tak ada apa. chill saja. statement macam kena rasuk ketenangan ke apa tah padahal tengah kelam-kabut fikirkan barang yang tak habis pack dan tudung yang belum bergosok T__________T

err. doakan saya back in one piece okayh supaya tidak bercerai badan dari nyawa :) gerimis, jaga diri. you dah belajar kungfu kan hari tu? fight je mereka yang cuba cederakan you. kalau sampai seru ke apa, you update diri sendiri lah eh biar gempak satu malaysia owner tak ada tapi blog boleh ter-update. hak hak hak.

assalamualaikum :')

whatsoever: gerimis, tunggu kepulangan I tau... T_________T *lap air mata lagi*

Friday, May 8, 2009

trilogi sebuah persahabatan.

saya sangat suka sesuatu yang berciri damai dan peaceful. lagi peaceful, lagi saya sayang. tapi jika anda seorang lelaki dan berperibadi peaceful, maaf, saya tak boleh sayang anda. di lain tahun mungkin. (EHH?) ah, bakal psychiatrist memang macam neh. jangan layan sama jiwa gila beliau.

sekali lagi, petang semalam saya pergi gathering bersama teman paling rapat sejak dari tingkatan tiga lagi (ada yang kenal dari sekolah rendah lah tapi) ... ergh. tiba² rasa macam tak boleh continue buat entri ni sebab perasaan macam emosi tiba² tak bagi salam. boleh histeria saya dalam blog nih.

kalau ikut hati… (Eh. ikut hati mati).

err. kalau ikut perasaan, dah lama gerimis ni banjir tenggelam tak timbul² lepas tu esok bukak blog dia tulis; SORRY, BLOG HAS FLOODED. with tears. T_________T tsk tsk. kalau ikut perasaan lah. tapi sebab saya remaja tough, gerimis terselamat dari serangan virus feelings macam nih.

tapi tak apa. mari kita continue. psychiatrist kena kuat lah bukan. mana boleh kalah dengan emosi bersifat sensitif. esok² pesakit bergayut kat mentol lampu ceiling semua tak nak turun, lepas tu pergi tendang saya, takkan nak menangis sesungai (cry me a river) kot. tergelincir maruah dibuatnya nanti. kuat oyeah kuat. mari makan biskut tiger cicah kopi O.

akhirnya saya menjadi planner berjaya. rakan² comel dunia akhirat semua datang untuk gathering ni kecuali zah, syafa dan hazira. ya Allah, mintak ampun sangat zira tak dapat tumpangkan awak sebab kereta myvi kita dah terlebih muatan ke apa tah sampai angkut enam orang termasuk driver.
info tak penting (atau macam tak penting); driver tu saya. saya tu driver. okay. motif?
gila macam sardin diorang kat belakang tu. dah macam pesalah jalan raya pun ada perasaan masa tu tapi tak boleh nak buat apa. takkan nak buat dua trip ataupun biar diorang jalan kaki. serius tak sanggup.
zira dear, sorry sangat padahal kita yang beria² ajak awak, nak tumpangkan awak bagai. ya Allah, sumpah rasa bersalah gila. sorry darling :( actually rabie ada cadangkan nak sumbat awak dalam bonet kereta T________T ampun, ampun. iloveyou, zira. always.
ish. rasa nak hempuk kepala sendiri kat dinding. baik bawak kereta naza je semalam. dan tentu² muat semua orang. ergh. I tau you betul gerimis. past is past but still... perasaan macam loser kehormat buat masa nih. *breathe in, breathe out*

dahlah lama tak jumpa awak, zira…! arghh. I can’t just let that thing go from my mind. damn damn damn. rasa benci diri sendiri secara minimum. tak boleh benci diri sendiri sangat. berdosa I tell you. okay, sempat lagi berdakwah. sejak bila blog ni jadi blog ilmiah entah.
dah kata. saya memang chenta peaceful. kami gathering di sini semalam. sangat tak sangka view tasik shah alam macam ni punya cantik. (CEH, BERTAHUN DAH TAK PERGI PADAHAL TASIK TU NAIK KERETA SEPULUH MINIT JE BOLEH SAMPAI DARI RUMAH). heh.

bunyi macam sangat tak shah alam. but hey, shah alam is the best place to live you know. and i’m proud to be shah-alamians. (err. ejaan apakah neh. apasal pelik sangat ala² mistik pulak). macam biasa. perenggan ni boleh diabaikan sebenarnya. perenggan murahan nama dia. macam kesian pulak anda terpaksa baca perenggan nih. kesian.

sampai tasik shah alam dalam pukul 5.45 petang lepas pusing satu shah alam. buat apa pusing satu shah alam? hah, meh cheq habaq kat angpa.
hantar adik tuition dekat sek9, patah balik sek8 ambil ain dan rabie dekat padang depan rumah uncle, pergi sek10 ambil inda, pergi balik sek9 ambil nabihah dan anis. baru pergi tasik.
perghh. tak ke macam tengah main dekat park. baca macam sangat fun aktiviti tersebut? hell to the yeah. rasa best bila drive kereta yang penuh dengan orang yang tersayang ;) rasa bangga. feel proud. rasa teruja. feel excited. translator ke apa nih, miahaha.

ya, entri kali ni pun macam akan berlaku pelacuran kamera. bukan macam tapi AKAN berlaku punya. blog nua tanpa gambar macam gerimis tanpa baju lah bukan, har har har! jaga hati anda masa pelacuran kamera berlangsung okek. jangan bagi dia drop ke apa.

gathering semalam dia macam ada dua siri. satu di tasik, kitorang jalan² borak² tak sedar dah sampai jalan nak pergi kompleks PKNS. sumpah lawak. KAHKAHKAH. bila cik bie dah bising[?] lapar, kitorang patah balik pergi jalan nak ke mcD sek3.

mulanya ingat nak jalan kaki pergi mcD tapi tengok roundabout punya besar, kereta punya banyak, jalan punya jauh, kitorang pakat pergi naik kereta je. kali ni lagi hebat. kereta myvi berkapasiti 1.3 telah angkut tujuh orang sekaligus. kau imagine sekarang.

siri kedua di mcD tentunya. macam biasa, chopsy kalau berjumpa dia tak boleh diam. kalau diam orang tak gelar kami chopsy. orang gelar kami shy shy cat. tak pun group bisu -_______-" macam tak munasabah punya susunan ayat tapi tak apa, kita move on (sekali lagi).

sesi foto mania di tasik shah alam.

macam biasa. sampai je tasik terus snap gambar. kami remaja gila kamera. err. patut cakap saya dengan inda je jangan pergi babit semua orang, AHAAHA.
cik bie, rabie dan saya ;) ada rasa sedikit over dengan sunglasses tersebut tapi tak apa, boleh guna alasan saya fight untuk mata dari terkena sinaran UV. ceh ceh.
di kapal lanun. jangan cari mana saya. saya tidak ada. kerana saya jurufoto okek. jurufoto. bukan jurugambar. (eh eh).
ini kita panggil halaqah. kejadah halaqah depan tasik -____-" masa neh manie baru sampai, kami terus tarik dia ajak berfoto-an. inda, ain, manie, anis, biha dan rabie without me ;'(
kali ni anis jadi photographer. ni kaki melangkah entah ke mana. tak ada tujuan nama dia. usha sikit yang over mak datin belah kiri gambar neh, har har har! malu I, you. nuha, get out sekarang! T___T
pit stop terakhir di tasik sebab kaki macam bawa kami ke kompleks PKNS padahal nak cari makanan. maka telah berfoto mania sebelum patah balik -____-"

sesi foto mania di mc donald sek3.

nak bukti? nah, ambil neh! siri satu.

err. pernah nampakkah kentang begini punya hebat di dalam dulang? ye, orang psycho je makan macam neh dan orang itu kami :)) lima large + dua regular.
yang ini? ada pernah mentengok di iklan kah sepuluh sos cili dan satu sos tomato disusun cantik? gelak lah kalau nak.
being a penchenta makanan like me, prinsip hidup saya senang aje. makan apa yang anda suka. easy, no? ceh ceh. jadi penasihat makanan pulak dia.


saat berjimba dan berfoto mania. siri dua.

err. gambar poyo macam ni memang perlu disidai sekeping dua. gambar yang konon sangat lonely seorang diri. ceh, gorengan ayat macam tengah desperate ke apa tah. cis, cis.
dari tangan ke jari membentuk hati tak jadi, kahkahkah. ini rakan baik+rapat sejak dari form one, (eventhough kenal dari primary)... cik bie :))
rabie dan saya :)) kenal dan rapat dari form three. lucu orang dia, (eh eh). awak lucukah rabie? dia juga penjana laugh box kami. har har har!
manie and me :)) kenal sejak form two tapi rapat dari form three. dia nih kira group leader kami ah, haha. kan manie kan.
me and anis :)) dah dua tahun tak jumpa dia sejak masuk asrama. orang ajak gathering je lari. nasib baik semalam dia ada, hee.
depa ;D

masa nak balik dari mcD tu sangat pilu, hiba, sedih… ah. perasaan yang tak boleh nak describe dengan perkataan. no such word can ever describe our emotions at that time. sighs.

saya kena hantar diorang yang saya ambil tadi balik rumah kecuali manie sebab parents dia akan ambil dia. masa tu, entah. perasaan sangat... err. apa perkataan untuk perasaan yang lagi sedih dari sedih? siapa dapat jawab, saya belanja anda minum starbucks. (er. bukan ajak dating, jangan salah faham. anda minum di rumah anda, saya minum di rumah saya. asing² okek. har har har!).

semua macam dah lambai² tangan, bersalaman dengan manie, peluk dia... kena pulak masa tu lagu berciri sedih dari samsons keluar kat radio. lagilah terasa. rabie sampai menangis. saya hampir² nak menangis tapi jadi driver mana boleh emosi. bahaya. buatnya ke longkang kereta tak ke naya.

membayangkan kitorang takkan jumpa untuk masa yang lama, hati rasa sakit. rasa bernanah semua ada. agaknya kalau dikumpulkan rasa sakit hati sekarang dengan rasa sakit hati masa berpisah nak masuk asrama dulu, dah boleh jadi motif kukuh untuk arwahkan orang dengan pisau rambo dah. lega sempat mengucap.

nasib baik hati cuma ada satu. kalau dua tiga, dah lama saya keluarkan hati yang berdarah² nih, lepas tu on kan hati sekunder saya. cuba kalau hati boleh diplug-in sesuka hati. perghh.

dan dah rancang tadi, buat masa sekarang, rancangan kitorang ialah untuk jumpa dalam masa dua tahun dari sekarang. tengoklah kalau cuti semester saya boleh balik malaysia ke.
the chopsy minus syafa, (rakan² sila jangan sentap mentengok gambar saya berada di center dan paling besar. korang tetap di hati). i’ll cherish yesterday’s moment forever, dearies. belajar rajin² dan hopefully kita berjaya capai cita² kita semua. bak kata manie, lepas ni kita dah masuk fasa baru. bukan kanak² riang yang boleh berjimba sana sini dah.

*statement istimewa* ada some times bila saya rasa down, kawan² lah penguat semangat saya. friends are my strength. because I’m always recharged just by being surrounded by them :)

sebenarnya cerita saya tak berhenti kat situ je. lepas hantar rabie balik last sekali, saya pecut bawak 80 km/h dekat jalan yang sepatutnya 60 km/h. (polis, sila tangkap nuha sekarang!) gila kau. jam dah pukul 7.40. dah lebih dari curfew yang parents saya bagi. dengan bateri phone yang masa tu jugalah nak kering. see, saya sangat kesian.

I hate you handphone! selalu je bateri nak kong. hahahampagas.

menggigil lah apa lagi bila nak masukkan kereta dalam rumah. betul² macam pesalah nak kena hukuman mandatori gantung sampai mati. tambah lagi tak sempat masuk pintu rumah lagi emak pergi cakap abah saya sudah mengamuk. erk.

T_________T tsk tsk. sedih I, you.

er. tak, abah sangat comel sebab tak mengamuk secara hebat. emak juga dapat terima penjelasan saya yang kena hantar lima orang kawan² yang lain selamat ke rumah. lega. ingatkan perlu menitiskan air mata.

tapi rasanya macam lepas ni tak boleh keluar rumah lagi je. tak apa, lepas ni saya akan ke UKM jadi memang tak kan ke mana buat dua bulan akan datang. rasanya, haha. saya ni bukan boleh percaya sangat. kahkahkah.

whatsoever: mr architect balik cuti. sayang, cepat online! ceh ceh ceh. dia belum sampai pun lagi.