Tuesday, December 29, 2009

kerana aku seorang gadis.

Assalamualaikum wbt. :)

Artikel ini aku dapatkan dari nota seseorang. Harap dia tak kesah bila aku buat keputusan untuk kongsikan dengan anda semua, hihi. Hmph. Pernah terfikir kenapa perempuan selalu menangis? Pernah terfikir kenapa ramai lelaki cepat tersentuh dengan air mata seorang perempuan? Aku tak pernah fikirkan secara detail cuma kadang-kadang terlintas tu ada la.

So to those yang selalu fikirkan persoalan ni sampai nak putus dah semua rambut habis gugur, baik engkau diam-diam di situ dan baca ini. :) You might learn something from it (like me).

Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, “Ibu, mengapa ibu menangis?
Ibunya menjawab, “Sebab ibu adalah perempuan, nak.

Saya tidak mengerti ibu,” kata si anak.

Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kau memang tak akan mengerti.

Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. “Ayah, mengapa ibu menangis?
Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,” sang ayah menjawab.

Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan.”

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, “Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?” Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar jawapannya:

“Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.

Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.

“Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.

“Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.

“Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.

“Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?

“Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.

“Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan.”

Indah, kan? Aku ada terbaca satu kata pujangga. Tak berapa pasti sangat susunan ayat ni aku cuma tulis ikut yang aku ingat dan faham saja hoh.

Perempuan dijadikan daripada tulang rusuk lelaki, di mana dekat pada tangannya untuk dilindungi dan dekat pada hatinya untuk disayangi. Bukan daripada kepala untuk dijungjung dan bukan juga daripada kaki untuk dipijak-pijak.

:)
nhmnrh, 3.30pm,
Mansoura.

11 comments:

~PakKaramu~ said...

Assalamualaikum Wr Wb

nhmnrh said...

waalaikum salam. :)

Anonymous said...

totally agree!!

echa said...

best:)

nhmnrh said...

anonymous

thanks! ;)

nhmnrh said...

echa

thankyouuu penguinn!! :D ♥

(◡‿◡✿) Noi said...

yeah.. sangat indah :):)

Amir Naseem said...

kata2 yg sangat indah..:)

Nurulhana2000 said...

Memang itulah yg umi lalui dalam mengharungi kerenah orang2 yg umi sayang..hanya mampu menangis bila terluka atau dilukai...

Sememangnya Allah itu MAHA BESAR kerana menjadikan wanita itu gagah pada hati dan perasaannya walau mungkin kurang pada fizikalnya. Bertuahlah kita kerana dilahirkan sebagai seorg perempuan...

nhmnrh said...

kak noi

kan kan kan? :)

nhmnrh said...

umi

:')