Thursday, November 19, 2009

terpaksa dalam rela.

Biar aku selesaikan download gambar Krebs Cycle kejap... . Heh.
Okkaaaay, sudah ! Alhamdulillah, phewh.

Weii, minggu ini aku dah tak boleh melenggang kangkung si paku geylang membuat objektif untuk kes ke-enam T____T (Okay kenapa mesti menangis jawab sekarang? -.-") Ini semua kerna pagi tadi sebelum sempat aku menapak ke Fakulti Perubatan, group-mate aku yang merupakan seorang gadis Egyptian telah mendapatkan aku (Apsal tah pelik ayat neh tapi tak apa kita teruskan).

Aya: This week... our group will present for this week's case.
Me: Okaay (Aku tak dapat tangkap apa dia nak sampaikan sebenarnya)
Aya: This week's presentation is about ATP.
Me: Okaaay (Masih blur)
Aya: So, I want to ask if you want to present it with me? Also with Amira and another guy. Is it okay with you?
Me: Yeah, sure. (Padahal dalam hati MAAAAAAAK! Bergedebak gedebuk jantung aku jatuh. Aku kena present minggu neh!? Ooooomaaaan)

Kalau setakat present depan PBL group macam setiap Isnin tu aku tak ada care sangat tapi iniiii... Presentation depan beberapa Egyptian medical lecturers and half of my batch ! Mana tak berdetak dengan lebih kencang jantung aku kan. Lagi satu, presentation ni pun semacam membawak markah untuk group. Tergagap ke aku nanti... Urgh. Ya, Allah, tak nak bayangkan. Mintak simpang malaikat 44 T___T.

Nak mencari maklumat tak ada hal sangat semua maklumat macam ada di hujung jari saja tinggal klik klik tapi bahagian nak menselesaikan slide "bersama" as in together tu masalah besar. Bila lah pulak aku ada masa senggang untuk diperuntukkan membuat group discussion ni hah. Haiyyoh. Another sacrifice? Yeah, I think so. :)

Err, tahu kah sekarang neh aku tak ada bergantung lagi dah kepada Wikipedia? Bukan nak menjatuhkan maruah engkau sekaliannya yang mencari maklumat dengan Wikipedia lah okay tapi sejak menjadi Medical student neh (ehem), aku dibagi amaran TO NOT RELY ON Wikipedia. Cuba lah guna kalau teringin nak kena dipersoal mana sumber maklumat engkau tu. Heh.

Engkau mesti bertanya kenapa, no? (Aku teka. Siapa nak skip paragraph, sila buat sekarang).

Ini professor aku yang membagitau jadi aku bukan sengaja merekacipta, tumpang lalu. Wikipedia punya input tu tak semuanya tepat. Ye lah, nama pun Wikipedia (ada kena mengena ke?) Err, maksud aku... maklumat dalam Wikipedia tu sesiapa pun boleh mentokok tambah dia. Contoh macam aku sengaja nak dapatkan hits tertinggi ke aku pergi mereka-reka maklumat dalam Wikipedia tu ke. Kira macam tu lah aku bukan faham sangat, HAHA.

Moral of the story; banyakkan pembacaan (tetiba aku eynnn, HAHAHAHHAA)

6 comments:

Fasya said...

oh seriously?
and to think people keep saying wikipedia is a good source of information.
oh well, one less reliable source in this world then. haha :D

and nuha boleh bautnya presentation tu!
you go girl! fighting! :D

xoxo

mEiZ SHA said...

Selalu gak laa niie cari info kat wiki tu tau...;p

btol ke x byk yg tepat dlm tue?

Nurulhana2000 said...

Berul Nua, Wikipedia is not a valid source to be referred to in doing research.

Don't worry about your presentation, Nua kan dah pernah speak infront of the crowd. Prepare the contents using pictures, diagrams or mind maps to capture the audience attention. Then practice. All the best sayang.

Anonymous said...

nuha,

for an advice dont ever use 'wikipedia'..unreliable since random people boleh upload info there and mcm source die somewhere you cant trust. so try to search using proper websites k..we are professional people so we only rely on data or info where you know or atleast acknowledge kewujudan company or website tu..another thing, when you do presentation ,u have to imagine,u are trying to educate people that have no idea at all about the topic (this is what lecturers slalu ckp).jd takkan nak gune wikipedia kan, kang bagi salah info..

insyallah you can..practice makes perfect. and yes,you need to sacrifice a lotsssss of things to reach success..u'll get used to it later..good luck my dear :))

k krina

chokio_nia said...

memang pon..wiki tu taleh caye 100%..btw gud luck..=)

princesshoudini said...

Just a comment from another med student...

yes wiki isn't the best thing to use for research.n yes,if you quote wiki as a source,you'll have your audience howling in laughter =p

but admittedly,wiki is very useful if
-you're exposed to a new topic for the first time n want a brief intro(i.e. reading with an "empty" brain)
-you want to look up something quickly (e.g. normal full blood count ranges)

Where I come from,we all dip into wiki at some point.(maybe a bit too much =p)

Take care!