Monday, September 14, 2009

operasi persiapan aidilfitri.

Operasi Persiapan Aildilfitri Satu (OPA1)-- Riang Ria Biskut Raya.

Misi membuat saki baki biskut raya SELESAI. Thank god :') I dah tak larat dah. Ayahanda kata biskut raya tahun ini sudah cukup toksah nak tambah lagi cuma tinggal beli kerepek pisang dan kerepek lain nanti. Aku ingat dulu masa masih kanak-kanak sanggup berebut kerepek pisang dengan ayahanda sampai bawak lari jauh-jauh tak bagi ayahanda makan sekaki. Sumpah buruk punya perangai T____T.

Hari ni ibu jari dan jari telunjuk memerah sakan macam terblushing bila orang mengorat tapi mana ada orang mengorat jari? -.-" Merah kerna sakit dan lenguh membuat biskut raya lah. Dasar orang buat biskut raya setahun sekali (eh eh, ada kena mengena ke?).

Menu biskut raya hari ini:
  • Samprit (ayahanda's favourite until whenwhen, HAHAHA. Dah lama tak dengar that phrase hoh).

  • Oat Chocolate Chip with Almond (kegemaran semua orang :9).

  • Milo Chocolate Chip with.. Err. No custom made descriptions heh.

  • Tart Nenas (atas permintaan Afnan si adik lelaki yang I tak puas hati dia dah berpunya. Bak mai perempuan tu tunjuk kat kakak! Heh. Err. Mintak sorry tetiba emo pulak kaan).
I dan emak membanting tulang dari pagi sampai ke petang I do not lie. Very the penat liao. HAHA, patut cakap emak lebih penat kena mengadap si oven yang panas non-stop sampai hari ni jadi Hari-Yang-Haus-Lebih-Daripada-Biasa -.-" Saya buat apa? Well, tugas I membuat tepung berubah wajah dan nampak/rasa seperti biskut raya (huh?), HIIHIHI. Macam ni...
Dari tepung biskut Samprit raw (mentah heh, bukan WWE Raw Batista Mysterio semua tu BUKAN) yang diadun oleh emak awal pagi tadi...
Tadaaaa. Menjadi biskut Samprit yang dimakan enak oleh ayahanda setiap malam dan belum habis pun Ramadhan pasti akan licin punya semua balang. Eheh, mintak sorry bah. Ini semua berkat usaha I tolak tepung ke dalam acuan di atas (macam susah sangat -.-" Over je lebih) Terluka dan merah habis semua jari doe. Dahlah ada lima adunan weh, LIMA (!)
Biskut tart nenas permintaan si anak teruna. I had fun making this pineapple tart *grin. Bahagian sapu kuning telur atas tart nenas ni I paling suka. Sama suka macam decorate biskut Mama Carey, HEHE. Macam tak ada beza -.-" Oyya, adik bongsu sayang pun rajin menolong jangan tak tau. Gila comel dia pergi tanya emak; 'Nak tolong boleh mi?'.
The Darling Aiman ♥
Okkay lepas membakar di oven dan sesudah sejuk, maka jadi lah biskut raya yang mengancam nafsu serakahkahkah seperti di atas. *Telan liur. Nasib baik dah berbuka tadi, HOHOHO. Serius tergoda gila doe tengok biskut(s) ni panas-panas tadi homaigod T____T. Mencabar keimanan dan segala deria rasa. Aih.

Nak yang lagi menggoda? Nah hambik neh.
HARHARHARHARHAR (this is actually longer :P).


P/s: I hate the part that I am leaving Malaysia in two weeks and none of my BFF(s) are spending their time with me. Yeah yeah, I'm being deadly selfish and emotional but this IS hard :'( Gosh. *Sighs.

14 comments:

violetless said...

saba la ye...nnti masa awk nak berlepas nnti mesti diorang ada tuk awk..

rajinnya la wat kuih..sy langsung tak tau nak bt kuih..tak reti..reti makan je.

eyra said...

nyumm !
mmg terliur tgk kueh2 sys buat
hee ;)

sys, cane wat tajuk entry mcm sys?
lawaaaaaa

♥ Buk@n S!ndAreLa ♥ said...

wah...wat kueh bnyk2 nk bwk blik mesir ke?

ehem~

green said...

kuih raye..sedapnyeee

Hidayah Baik said...

rajin gila nuha buat kuih raye! haha!
tabik spring nye ah. haha!
kite buat kuih tunjuk je.. kui3
HAPPY HR RAYA! :D:D

arelynn said...

hohoh ... nanti nak makan kueh raya nunu buat la ... kalo gi shah alam la .. pasal tahun nih raya perak dulu la ... sodih ...

nhmnrh said...

violetless

thank you so much fr the support :')
really appreciate it.

hee, tak la rajin mana. cuma mmg tiap2 tahun buat kuih raya :D

nhmnrh said...

eyra

hehehe, terliur kann? :9

tajuk entri tu? em, sis edit html :)

nhmnrh said...

bukan sindarela

HAHAHA, of course :P
chocolate chip with almond adalah wajib, HOHO.

nhmnrh said...

green

nyumnyum :D

nhmnrh said...

hidayah

HAHA, mana ada rajin wehh.
mak kita adun tepung lepas tu tambah magik je jadi kuih raya dah.
HAHAHAHAHA :P

HAPPY AIDILFITRI (!)

nhmnrh said...

arelynn

alaaa. kak alin raya perak hehhh :(
entah sempat ke tak jumpa raya niii before nua fly :((
btw, kak alin prgi tak yg abg che man anak aunty ira punya majlis tunang tu?

A s m i d a said...

Err , i suka semprit aa :)) HEE ,

nhmnrh said...

asmida

heeee, sama dgn my dad :D