Wednesday, September 9, 2009

blog lounge #038

Memandangkan ini bulan puasa (macam tak payah nak bagitau dah, HAHA -.-") dan tinggal kurang dari dua minggu nak beraya, meh lah I menjawab soalan tentang bulan puasa ni heh :)

1. Lima perkara yang anda suka tentang bulan puasa?
; Maknanya nak dekat dah Hari Raya Aidil Fitri, HAHAHAH.
; Peluang merehatkan sistem penghadaman yang dah kerja keras sepanjang tahun.
; Ada solat Terawikh yang menenangkan hati dan jiwa O:) *Angelic.
; Nafsu makan macam terkalah-kalah sikit. (Huh?)
; Ada malam Lailatul Qadar yang sangat amazing (tapi belum bertemu lagi sama beliau T___T).

2. Lima perkara yang best masa bulan puasa?
; Kalau nak semua makanan pun boleh pun boleh, AHAAHA.
; Boleh online sepanjang malam sampai sahur sampai berbuka balik 8)
; Pergi Masjid Negeri di malam hari sambil cuci mata (this is not nice).
; Sebulan ni je berpeluang makan waktu dinihari.
; Shopping like no other, HARHARHAR.

3. Lima jenis makanan/minuman yang wajib ada masa berbuka puasa?
; Kurma (walaupun jarang makan tapi wajib ada heh).
; Makanan ruji rakyat Malaysia macam nasi, mee semua. Semualah.
; Air ribena berais yang sangat berciri 'ahh... segarnya' HIUHIUHIU.
; Kuih-muih aneka ragam Eh, jenis. Yummy :9
; Air kosong jangan dilupa baik untuk kesihatan, HEHE.

4. Lima perkara yang wajib anda lakukan sebelum berpuasa?
; Menyiapkan mental serta fizikal. Nak berlapar di siang hari selama sebulan ni.
; Makan seberapa banyak yang boleh (ni macam tak betul sikit sila jangan contohi).
; Berniat puasa selama sebulan. Kang kalau untuk sehari tiba-tiba ada satu hari tak ingat nak niat kang habis ah puasa tak jadi puasa, HOHO.
; Bersahur sangat penting lagi membagi saya tak berapa nak lapar walaupun lapar jugak. Sikit T___T.
; Oh oh, yang patut paling atas sekali ialah mendengar pengunguman dari Penyimpan Mohor Besar Raja Raja heh. *Peace.

5. Lima cerita best/tak best puasa anda?
; Teringat zaman (duludulu) waktu Form 2 bergayut dengan dia dari lepas terawikh sampai sahur. Aih. Good times, good times :')
; Perasaan rajin membaca Al-Quran mesti datang dengan sendirinya takpayah kena panggil. Fiwwit.
; Boleh makan satu meja dengan family selalu tu jarang je sebab semua waktu makan macam lain-lain nak jaga badan la apa la. HIHIHI.
; Balik Kajang berbuka dengan nenek is the best. Sebab masa tu je boleh makan kat lantai bersila bentang kain, AAHAAHA.
; Bila time nak sahur je mesti I paling last turun bawah kerna paling susah nak dikejut T_____T. Tsk.

6. Lima orang yang terpaksa bocorkan rahsia puasa diaorang?
; Qurratu.
; Nasquin.
; Fawani.
; Sis Adlin.
; Rafarina.
; Anyone yang nak buat pun boleh jeee.

P/s: oleh sebab I pergi mengada nak disable semua benda, dapatkan soalan tag ni di sini heh. Thankyou :)

No comments: