Friday, August 14, 2009

about the tale and the time.

I bring you... Talentime-- from my very own heart.

Entri sebelum ni semacam ada sedikit kekeliruan dari sifat dalaman :O Saya tahu saya dah scratch habis ayat yang konon hendak pergi mentonton Talentime pada petang tadi tapi realitinya, saya pergi jugak selepas abah membagi wang perbelanjaan. Hah. Tersenyum lebar kau yaa. Bila melihat duit dikibar depan mata, memang lah mata berupa begini jee. ($__$) KAHKAHKAH. Gila. Bieyto yang gila :P

Okkay semacam biasa, saya kalau bab filem memang ketinggalan tok tok. Peninggal sejati maksud dia. AHAAHA. Senang cakap macam ni lah. Saya memang seorang yang lambat (atau payah) nak menterima perubahan. Lagi-lagi secara dastik. Saya akan fikir the pros and cons, (yang biasanya mengambil masa) kemudian baru lah secara slow motion/matriks nya saya boleh mentelan perubahan tersebut. Itupun tak sepenuhnya.

Err. Engkau boleh faham tak? Try to read between the lines. Perhaps you'll understand better :)

Regarding the Talentime ...

Hmm. Where do I start? I might be not the right person to say this but Talentime was one of the super brilliant movie I have ever watched. It touches me in every. possible. angle. of. my. soul. You might be thinking I'm exaggerating; which I'm obviously not. I firmly feels that Talentime left a scar on my heart and mind. The story line was a pure genius and for your record, I rated it with 4 and a half stars. Okay kenapa beri pujian dalam English cakap sekarang? Blergh -.-" Sibuk kau ni Bieyto.

Setiap scene semacam membagi satu ruang baru untuk aku. In every shot of the camera, I can somehow feel-- rasa penuh, rasa sepi, rasa peduli, rasa mesra, rasa satu, rasa sayang, rasa indah. It's strange how a shot and a scene from a film could do such way to their audience. And let me tell you, being Nuha Muneerah Binti Abd. Hakim, I'm not the kind of person that can be satisfied with ease. Aku suka mempersoal tapi paling benci bila dipersoalkan. Tak adil, aku tahu.

Anyway.

Talentime ni berunsurkan scene seharian yang kita biasa rasakan. Dia cerita tentang orang biasa. Tentang kita. Bukan filem stereotaip-- hero; anak Datuk/Tan Sri ternama yang terlalu menjaga status. Heroin; gadis biasa yang tak ada apa-apa. Mereka berjumpa, bergaduh dan akhirnya jatuh cinta tapi dapat halangan dari keluarga si hero tadi. Penyedap cerita, alih-alih rupanya emak kepada si heroin tadi pernah menjadi kekasih ayah si hero. Aih. Tahu tak muak? Cinta antara dua darjat macam ni aku mengaku lah memang berlaku tapi dah cliché sangat.

Scene paling manis :O

I dapat rasakan 'rasa mesra' pada scene sebelum shot ni; scene Mahesh ajar Melur-- how to talk in silence. Bercakap menggunakan sign language maksud dia. Bukan engkau kemam mulut berlagak macam tak boleh bercakap padahal mulut murai gila tak menahan lepas tu membuat bunyi nada apa yang engkau tengah cakapkan. Atau. Engkau diam membisu secara statik dan suruh orang menteka apa yang engkau cuba maksudkan. Apa kau ingat dia ada kuasa psychic boleh read minds segala? Heh.

The ultimate dialogue that I love so much happens after the scene in the shot. Bila kakak Mahesh, (lakonan Jaclyn Victor) datang rumah Melur suruh Mahesh balik kerna emak Mahesh risaukan dia. Lepas tu emak Mahesh punyalah angin satu badan mengamuk nak memukul si Mahesh ni tapi dihalang oleh emak Melur. Dan kerana tak betah tengok tangisan si emak, Mahesh kata dalam sign language dia;

Mak, saya sujud atas tanah yang emak berjalan ni (sambil menangis, Mahesh melutut dan sujud ke tanah). Kalau emak tak suka kami berkawan, saya akan tinggalkan dia. Saya takkan jumpa dia lagi. Tapi emak kena tolong saya. Tolong saya lupakan dia... Sebab hati saya tak tahu macam mana caranya, mak. Hati saya tak tahu.

Ini aku yang mentulis ni dah berasa sebak dah. Kalau anda melihat secara real macam mana Mahesh dengan sign language dia masa tu, jangan kata sebak lah, dah tersedu-sedu anda menangis. Saya? Mata dah berkaca tapi tangisan tu berjaya dikawal. Dasar berhati ais; kata kuiz di Facebook tadi T________T

Listening to Mahesh's dialogue, had made me wonder... Will I ever FEEL what he felt towards Melur? Will I ever FIND someone for me to feel such way? I mean, seriously. Sampaikan kau perlukan pertolongan seseorang untuk mengajar hati kau macam mana nak lupakan orang yang kau rasakan perasaan tu. I'm not being a Shakespeare in disguise or whatsoever tapi scene tu betul-betul buat aku berfikir panjang. And that's one of the scar I've been telling you earlier.

Another personal favourite dialogue; Melur's dialogue when she called off her performance as she shed into tears when she saw Mahesh, then she ran towards the stairs and Mahesh followed her. Melur turn around and said; We shouldn't be seen together, sayang. Rasa macam nak... entah. Indescribable emotions.

Last but not least; masa Hafiz menyanyikan lagu 'I go' (Pergi by Aizat) di atas pentas sambil flashback tentang mak dia (lakonan Azean Irdawaty) yang baru meninggal. Lepas tu tiba-tiba si Kahoe yang dari awal membenci si Hafiz ni datang dan mainkan alat muzik dia untuk iringi nyanyian dan petikan gitar Hafiz. Aku sangat rasakan 'rasa satu' dalam scene ni.

Unfortunately, you were not there to feel what I felt. Haih. Aku pun... baru sekarang nak sedar macam mana 'hidup' nya filem ni. Biasalah. Bila dah tak ada baru nak mencari. Kan?

Dari hati seorang gadis,

6 comments:

Qurratu said...

cite talentime macam serious best woahh.
nak tgk nak tgk :)

nhmnrh said...

@1121213044637301005.0

sumpah sangat best!!
tak rugi tiket rm9 ouh, HEHE.
kak Qurratu serius patut tengok :)

ikyn adzmi said...

Awh i myb tk dpt tgk T_T Haha sj tknk tgk skrg :D

nhmnrh said...

@5745148817463824123.0

ikynnn :D
tayangan dia lama apeee.
pergi tengokkk, haha.
rugi rugi rugi.
biar u mellow sikit :P
*jk jk

Fasya said...

i read this last few dys ago, but i didn't get the chance to comment it because i was too busy -_-"

how lame my excuse can get? LOL

so anyway, i love your review so much that i am anxious and enthusiatic to watch that movie.

great review, seriously :)

hoho, budak science sungguh talented dlm menulis :P

xoxo :)

nhmnrh said...

fasya.

ahaaha alasan tak boleh tahan hehhh :P

i'm glad im turning on ur desire? heeeeeee.

thank you for the compliment, fasya. haiyo, ini cuma dari hati maaaa :D

ily <3