Saturday, April 25, 2009

kami memang tak ngam.

siapa kah beliau yang saya tak ngam tu? sudah terang jadi tak perlu nak bersuluh lagi lah kan yang saya tak ngam dengan memasak, har har har!

nuhamuneerah+masakmemasak = disaster. (memang kena kasi kelabu. malu punya pasal -__-")

fahamkah equation kimia tersebut? weh, tak ada lah sampai maksudnya saya masak teruk tak sedap ke apa. mind you, TAK, okay. lagipun yang disaster tu bukan hasil masakan tapi kitchen lah, kitchen! kahkahkah.

saya cuma BELUM ada inisiatif untuk mencemar duli ke dapur secara ikhlas. yes. tu dia alasannya. malas is the key. tapi kalau sekalisekala masak, perghh... tak tersusun dek ayatlah macam mana rupa dan rasa masakan tersebut, miahaha. (kenapa macam ada unsur riak dan hidung tinggi?)

tak lah handal mana cuma dulu masa form two dan form three, kalau pertandingan memasak (elektif ekonomi rumah tangga) group saya tu selalu lah menang tempat pertama. aiseh. mana tak menang kalau masa tu bawak ikan siakap fresh dari kolam penternakan untuk masak lauk ikan siakap tiga rasa? -_____-" kan dah kecur anak tekak tu.

tu lah. saya ni malas je. ceh, anak dara siapa neh, apasal rendah sangat nilai nak masuk meminang beliau?? tak payah susahsusah reka pantun panjat pokok kelapa mandi dalam lumpur pun. (cis, rasa nak karate ayat neh! biar patah riuk tak ada rupa ayat. malu I, you).

T_________T wuuuu. sedih lah neh. apa pakat masuk sampai chapter meminang, isu sensitif weyh. tak nak kahwin, eh kawan dengan nuha ah. (habis tu nak kawan dengan siapa? sayur togeh pahit tu?)

-susah, I tell you. (apa yang susah? masak? senang ah.)
-bukan masak lah you. (habis tu?)
-three. (ada yang tak bergigi nanti neh.)
-hak hak hak. jangan marah, bai. tak lawa. (ish. cepatlah cakap!)
-take a chill pill will you? (grrrrr.)
-fine, fine. I susah kalau tak simpangsiur kan entri neh. straight forward tu sangat plain kau tau. (ohhhhh. faham, faham.)

:) drama sebabak, terima kasih.

err. gerimis, tahu tak atas tu cuma pendahuluan? tahu tak, tahu tak? tak tahu...? saya nak cakap benda lain sebenarnya. hak hak hak. actually, emak dah lama suruh belajar masak supaya tak kebulur kat egypt dan kejadian nak-makan-tapi-tak-reti-masak tak berlaku.

jadi, kat entri ni, saya nak senaraikan makanan yang saya suka makan (ouh, i love you FOOD). jadi, saya tunjuk je senarai ni kat emak nanti, so that saya belajar masak makanan yang saya suka je. (ewah, banyak cantik muka kau).

kalau suami mintak makanan yang tak ter-reti dek kau, macam mana? eleh, dah kahwin nanti automatik boleh tahu memasak okayh. (nampak sangat menipu, jangan percaya beliau -____-").

sudah. let's the senarai begins!

1. fish and chip.
2. kuew tiau goreng.
3. nasi goreng kampung.
4. tomyam.
5. roti jala.
6. sagu.
7. ayam masak lemak.
8. nasi ayam kantonese.
9. rendang daging/ayam.
10. rendang siat.
11. ikan parang masak asam pedas.
12. sup ikan kurau. (ya Allah, apasal rasa dah lama sangat tak makan neh!)
13. ikan siakap tiga rasa.
14. sipu sedut masak lemak. (perghhhh.. tergugat iman I tell you).
15. lalah/kerang masak... err.. tak dapat dipastikan. eheh.
16. ubi rebus dan goreng berlada ikan bilis.
17. sup fishball.

err. perlu berhenti lah bukan. sampai esok pun takkan habis punya. tapi buat masa sekarang yang emergencies kena belajar yang kat atas ni saja kot. (SAJA. hahah. banyaklah saja).

bukan apa, kena mencakar laju-laju sebab kena bersiap untuk lunch date ;) tak kesabaran, gue deh. noodle station, here we come~ (ceh, perangai macam apa jeee).

wahid, isnani, salasa... off.

whatsoever: ergh. I hate sharing him with someone else. damn.

6 comments:

zOuL_iMMe said...

dun worry..skunk nie xpyh susah2 masak..call je makanan depan pintu..haha
~ramai lagi tatau masak..kih3

arelynn said...

eii .. ada date ngan Mr architet ke ? Jgn lupe kata kakak sepupu yang baik tapi da kawen kem slm ... nge... 'p

nhmnrh said...

@2612423998047090600.0

haha.
tu yang tak boleh tu.
preparation memasak kena ada sbb kat egypt nanti tak semua bnda boleh makan, kan?
hee :))

nhmnrh said...

@6199716882536803822.0

kak alinnnnn,
bukan dengan dia lahh.
dia kan kat PLKN, nak lunch date macam mana?
lunch date dengan bestfriend, nabihah.
huhu.

Naddie Anuar said...

ohhh cik nuha...
ini adalah tips dari org yg x ske masak for you. skrang ialah zaman moden. google aje lah resipi. :) ehe~

tp inisiatif utk blaja adalah sgt bagus. dulu ibu pon soh blaja masak gak, tp bak kate org, nak seribu daya, xnak seribu dalih. mmg x nak pon, so akhirnye x blaja pon.

skrang dah kawen masak je la. kat blog ummi nuha pon byk resipi kan. ehe~

tp masak itu ialah sgt messy & smelly. pas masak mesti nak mandi. pastu smalam, dah masak2 skali xde mood nak makan. last2 makan cream crackers cicah teh o panas. paling bess! :)

nhmnrh said...

@1466228273726948161.0

ha'ah ehhh.
tak terfikir nak google je, hee.
haha.
seb baik ada geng tak suka masak ouh.
tu lah pasal.
umi msukkan resepi supaya anaknya tak kebulur T_________T

p.s: cream crackers cicah teh o panas yang paling tak tahan tu, haha.