Wednesday, March 18, 2009

bumi mesir kah?

mari kita bercakap tentang dilema saya yang paling hebat kira kalau lelong jual kat ebay sure box-office orang semua suka jadi fenomena lah konon apa kena mengena weyh kau merepek gila -___-" kahkahkah. apakah inii. nampak sangat dah pusing pening mamai segala penyakit semuasemua lah ada sebab dilema sangat cool :P

okay, rasanya korang dah tahu apa dilema saya sekarang ni. dah comfirm nak pergi egypt jadi itu bukan dilema lagi dah. sekarang ni tengah confuse fikirkan universiti mana kat egypt tu yang saya nak pilih. antara dua universiti ni;
Add Imageal mansoura;
(klik gambar untuk ke laman web universiti ni)
ataupun alexandria;
(klik gambar untuk ke laman web universiti ni).

cairo serius tak masuk dalam senarai jadi jangan ringan tangan rekomen pada saya. ish, tak baik. bolehboleh. cadangkanlah apa saja. supaya saya ada pilihan nak dibuat. zagaziq boleh. ain syams boleh. lailailai. ini menyindir ke memerli ke ikhlas meminta bantuan ke aku pun tak tahu -____-"

saya kalau boleh nak senaraikan pros and cons keduadua universiti ni tapi saya yakin sampai esok pun takkan habis listkan dalam blog ni padahal dateline entri ni hari ni. perghh, sejak bila entri dalam blog ada dateline cuba buat press conference sikit kasi jelas. hahaha. okay, tak lawak. drop the subject, (tiba tiba bagi muka slengerr T,T)

briefly lah eh. mansoura ni ada dua program. medical regular and medical manchester. medical regular ni kena pergi kuliah macam biasa, ambil exam semua. yang manchester ni dia learning based on machester university macam tu lah tak berapa sure. ada PBL, banyak course work, tapi less marks untuk exam. fees dia pun jauh lagi murah dari alexandria. macam saya tulis dalam entri lepas, GMN siap ada bukak restoran melayu lagi dekat dengan mansoura ni jadi food will not be a problem.

tapi tapi tapi, mansoura ni macam kawasan pedalaman. ibarat macam mansoura ni seremban, alexandria tu KL, kata encik semalam tu. tambah lagi qis kata untuk mayat, mansoura ni guna dummy je. apa keslah pakai dummy aku nak mayat betul, hahaha. macam kalau belajar medic kat india tu. tersalah potong pun dengan berlenggang boleh tukar mayat lain. bukan kah sangat thrill lagi bergaya?

alexandria pulak ada satu program je dan sama dengan program medical manchester kat mansoura. lagi satu, alexandria ni ramai pelajar tajaan mara jadi ramailah budak melayu, kan. yang kat alexandria ni kiranya semua student straight A1 lah katanya. sahsiah pelajar pun lebih elok dari kat mansoura, (bukan saya cakap -___-"). tambah lagi alexandria ni dalam kawasan tourism. universiti dia lawa, scenery dia lawa.

tapi itulah. fees dia untuk enam tahun tu boleh kira agak mahal. sara hidup pun mahal sikit. food maybe susah nak cari. saingan dengan pelajar mara pun mesti sengit gila. mungkin akan jealous sebab allowance budak mara banyak gila sampai diorang boleh jalanjalan ke turki. perghhh.
apart from that, disebabkan alexandria ni kat atas, rasanya ada salji kot[?] tak berapa nak sure. dahlah saya kejakunan dengan salji ouh ouh best sejuk gila lembutnya salji weyh. hahaha. cover sikit, nuha. cover.

see. tak tahu nak pilih mana satu. boleh tak berikan pandangan? i need it badly. tengah confuse sangat sekarang ni as it involve my future, kan.

whatsoever: nanti nak menyidai gambar di terengganu. tengoklah kalau rajin.

16 comments:

Hidayah said...

baik pilih monsoura, dah la kos nak ke sana pun mmg dah mahal kan?
hmphh. eh jap, nuha dpt pinjaman mana2 tak? kalau dpt, amek mana2 pun tak kisah kaaaaann! x)

aL sYa said...

salam...
mane2 pn ok..
tp dgr dr sorg kawan ne,lg bagus klu amek alexandria..
lgpon ade member kt situ..
kt mansoura pn ade..
klu akw nk tau pape sal alexandria lg,maybe kite ley tolong tny kn mamat tu..huhu

btw,kt mane nk mintak medic mesir ne??huhu

saya said...

huhu. thank hidayah :)
maybe nak mintak yayasan selangor kot.
haha

Hidayah said...

oh great for you lah nuha! ;)
my senior pun lepas spm pegi monsuora terus. peghh

dEe-Nie said...

cuba nuha try pakai agent QAS MANAGEMENT. I want to try this agent. Lebih murah. Ni website nya http://qasmedicmesir.blogspot.com sebarang pertanyaan hubungi mereka ok.

Naddie Anuar said...

pilih la uni yg menyenangkan kite utk blaja. jgn menyusahkan diri sendiri je nanti sudaa~ :)

p/s: blaja bahasa arab mmg bess. dulu kat skolah amik Arab Komunikasi then Arab Tinggi. Blaja mmg enjoy, tp exam bye2 je la :)

saya said...

alyaa;

salam :)
alex lg bagus eh?
itulah. abg hari tu pun ckp alex lg bagus tp mansoura pun not bad.
eceyh, macam ya ya je sokong mansoura, eynn.
thankyou, alyaa:DD

saya said...

hidayah;

pergi terus lps spm? wahahhh. sangatt best ituuu

saya said...

deenie;

thankyou for the information tp kita dah daftar bawah global medic network.
kira itu agent kita lah.
hee :D
hopefully dapat jumpa awak kat sana ;)

saya said...

kak naddie;

huhu. betul3.
thanks, kak long :DD
akan difikirkan sedalam mungkin.

Fna said...

hmm bce yr entri pn u mcm lebih kt alex sikit, btol tk i rasa ni? :) haha anyway i rasa alex lgi okay kot, sbb satu, tmpat pun mcm lgi comfortable and condusive nk stdy kan, and byk kemudahan, facilities, yada yada, cm u ckp, mensoura jst pakai dummy kn, to bcome a dctor msti la lg bagus if kte ade xprience with true deceased kn. then kn rmai stud melayu yg under scolar kt sane, fr sure byk persaingan, and bbudak pandai so mcm lgi bgus la environment stdy die. just my 2 cents :) gd luck in yr fture btw!

saya said...

fna;

haha. i mmg lebih to alex :)
and ramai jugak yg cadangkan alex.
tp i prgi on private jd tak naklah my parents kna keluarkn duit banyak sangat just for i nk study abroad, kan.
hm.
lgpun org malas masak tau nak makan je macam i mmg ptut ada restoran melayu kat sebelah.
laughoutloud

Fna said...

oh ye ye, i lupe pulak ckp psl isu duit tu.

about money, see this as investment. mmg kene keluarkan duit lebih sket kan if nk pergi alex. tpi kalau sbb bnde2 cmni, plus yr future, lgi baik if u keluarkan duit byk sekarang, fr yr own good. and lgi brkualiti jgak kn. to make u feel btter, u fikir la mcm ni. duit byk sket kne keluar ---> alex ---> be a better doctor than if you stdy kt mensoura ---> salary lgi byk ---> can pay yr parents back wktu da kerja nnt. ha see :D hehe

lgpun kalau u strggle kt alex nnt, mybe boleh mntak scolar, if tngok u pnye pointer bagus, msti gov boleh tolong. btol tk? hehe

ohhh, tk kesah pn nway! :D

saya said...

bernas gila u punya point, fna :DD
i wish i blh ckp mcmtu dekat my parents.
im thinking second year mmg nk mntk scholar pun.
u pun interested in alex ke?

Fna said...

hee tkde lh, sje je nk tolong u, utk future jgak kan :) tkpe, u cube pujuk2 yr parents dlu okay? act mmg ade hajat nk pergi egypt, tp die byk tawar utk medic je, i nak pharma, so cm tpakse lupekan je lh, ahaha :) anyway, gd luck okay fr u!

saya said...

i'll try bytheway :) pharma adalah fna. kalau u pilih GMN as ur agent, dia boleh recomment pada u.

thanks for the luck. need that badly. haha :DD