Wednesday, February 18, 2009

kebebasan itu tidak mutlak

kalau dikira dari hari ini, dah lebih dua bulan hampir ke tiga bulan saya bebas dari gelaran pelajar dan tanggungjawab untuk bangun setiap pagi pada pukul 6; sematamata untuk ke sekolah. eceyh. bunyi macam worst perkara ever nak kena buat sepanjang 11 tahun mengelek title pelajar sekolah lah bukan. eh eh. lepas ini pun pelajar jugak tapi panggilan lebih grand, mahasiswi. kalau tak pun siswazah. kan?

dulu masa form four, rasa tak sabar sabar nak ada kat situasi saya sekarang. i mean, freedommm. hello, siapa tak suka freedom sila keluar sekarang! acah saja. sila sila. mari kita bercaklempong di sini -_____-" if that even how it is spelled lah kan.

"tak sabar nak habis spm, tak sabar nak habis spm" dah jadi macam dialog wajib dah. kata kata keluhan itu kemudiannya akan disertai dengan "ha'ah" ataupun "betul.betul" oleh ahli mesyuarat kekisi atau bahasa mudahnya, tingkap. hahaha. ramai je yang mengiakan kalau ayat emas tu keluar.

tapi bila dah ada kat situasi yang menjadi idaman sejak sekian lama, tibatiba rasa kosong. empty. dan tibatiba jugak separa automatik, (sebab kita boleh control minda kan) fikiran akan melayang terkenangkan kisahkisah semalam. pahitbitter manissweet masamsour semua ada. pendek kata, complete package. kadangkadang akan ketawa senyum menangis sendiri. ya kan?

dan masa ni lah saya rasakan ada satu saja peneman sunyi sepi saya. roti? ouh, tidak. jangan. bahaya. em. dia adalah buku. setiap kali ada buku kat tepi, memang rasa selamat. even kalau nak ajak main paintball pun barangkali saya akan buat kubu daripada buku.

selamat ke? rosaklah buku cik nuha.

hello. itu metafora. double meaning. ilmu tu kan pendinding kita..? (eh eh. dari tadi panjang mukadimah pasal kebebasan freedom ke apatah padahal tujuan nak cakap pasal buku) hohoho. ampunkan patik, penunggu blog.

untuk syafiqah; thank you tau sebab offer buku awak :) tapi kita maybe nak tunggu lagi seminggu. kalau courier tak datang sebab still tak ada stock, kita takkan raguragu terus tanpa menoleh ke belakang akan email awak. siap sedia. ke senang diri, baris sedia? (show off konon terror kawat). kahkahkah.

whatsoever: mungkin ada hikmah lappy rosak, masa berinternet pun berkurang dari setiap masa kepada dua hingga tiga jam T,T

No comments: