Saturday, January 17, 2009

sebab tu dipanggil memori

hari ni saya kind of terpanggil, (siapalah yg menyeru namaku smpai tersedak sedak minum air malam tadi neyh. okay, tak ada kaitan) nak imbau memori pahit berbajuputihkainbiru, (tak kesahlah biru gelap atau biru cair, haha). ya, hari ni nak cerita yang pahit je, bajet kena buli je arr waktu sekolah eyn. padahal banyak je manisnya. saja tk nak cerita and nk bagi korang bengkak je baca entri saya kali ni. okay, mula dengan sekolah rendah, ikut kronologi peristiwa, chey chey. tak sabar nak kesat air mata neyh, (sob sob)

masa tu darjah dua. benda ni jadi masa hari jumaat, kisahnya saya ni dulu tak pakai tudung, (nama pun budak skolah rendah, bajet nak comel buat tocang, ikat pony tail) tapi entah kenapa hari tu saya nak pakai tudung. semua cikgu tegur saya comel, (hahaha). tapi bila time kelas english dgn teacher ******, (nama trpaksa dirahsiakn sbb anak dia ada blog rasanya. kalaulh anak dia baca ni, tak ke punah ranah mcm kena peluru atau bola golf sesat hidup saya nanti? -___-") dia pndang saya and ckp ni; "kau tak payahlah nak berlagak alim dan sopan dgn tudung tu. langkah mayat teacher dulu!" i was like whatthemangkuk teacher ni seyh. saya ada rosakkan anak dia ke apa smpai gila anti.

dah biru dah muka ni masa tu. ikut kn hati, mmg nak sound balik; "teacher pun pakai tdung, kira teacher pun berlagak alim depan saya ke?!" tp nnti jadi murid tanggang lah pulak eyn. so senyap je lah. tak tahu lah pulak kalau saya prnah buat dajal kat teacher tu kan. prnah bagi bubur kari[?] basi smpai dia kerusimerahberuangmerah, (sebut dlm english. baru brmakna sikit) ke apa ke. dah lepas tu saya terus tak pakai tudung sampailah jadi satu peristiwa masa darjah tiga. yang ni tak mau cerita. trlalu sadis utk diceritakan kat blog neyh. next!

prnah kena sumpah? saya dgn bangganya mengaku prnah kena sumpah oleh cikgu (english jugak neyh tp teacher lain) masa darjah enam. tp bkn saya sorang lah. satu kelas rasanya kena sumpah. alkisah, masa tu dah nak akhir tahun, hari second last sebelum ramadhan dan nak dkat UPSR jugak. so kitorang buatlah jamuan kelas, order mcD datang sekolah, (still naive nk buat class party kat rumah orang, haha) dan sbb tk ramai yg dtg skola hari2 akhir mcm tu, kitorang order dlm 28 je sdangkan dlm class tak silap 40++ org ke apa tak sure dlm class. ada jugaklah yg bwak stok air, jajan aka keropok twisties mister potato super ring jelly apa lagi tah.

lepas habis jamuan tu kitorang pun mainlah game kota beracun ci ku pang batu seremban, (bajet tradisional tuu :/) tiba2 cikgu tu datang serang dgn sorang lg teacher english, (cikgu sorg lg ni tk ajar ktorang pun, ajak escort lah kot) smbil bwak twisties kat tgn dia. ingatkn nk minta tlg ke apa. alih2 dia campak twisties tu kat meja kitorang, (dah brbukak pulak tu! kalau belum boleh jgak ktorang balun) sambil ckp; "ambil balik ni! u guys ingat cikgu kempunan sangat nak makan twisties tu?! buat jamuan bukan reti nak ajak cikgu cikgu. nama aja kelas *****!" tersentap jiwa raga tubuh badan akal fikiran semua weyh. kitorang pun bagilah tk-smpat-nak-ajak-and-food-tk-cukup-utk-cikgu punya alasan. tak menjadi, cikgu makin marah.

and teacher yg tk ajar kitorang tu brtukar jd the best heartbreaker ever dgn ayat neyh; "kalau saya jadi cikgu kamu, saya tak kan halalkn apa yang saya dah ajar kamu dan pastikan kamu semua tk dapat 5a!" saya menangis. ya, menangis. sbb saya prcaya dkt super power magic mulut masin segala benda yg ada pada mulut ckgu. kira mcm doa jugak kn. bengkak jugak hati ni masa tu sbb cikgu tu tk ajar kitorang, nak sibuk asal? haha, a bit kurang ajar that's why saya tk ckp mcmtu. mengorbankan air dalam mata neyh je. wow, dah kurang satu gelen. merepek sekejap, abaikan. tp, mgkin kitorang di pihak yg benar, (eceyh) alhamdulillah, majoriti budak class ***** dpt 5a :)

yang trakhir, masa kat asrama dua tahun lepas. yg ini lebih kepada dormmates dan diri sendiri punya terasa lah. kalau nk ikut tumpang sakit hati, silakan tp bnda ni kira sipi sipi je masih teringat, (padahal terasa gila tahap pemandu-teksi-mogok-tak-dapat-gaji). masa tu ada perjumpaan puteri islam kat kantin dan majoriti juniors dorm kitorang puteri islam. disebabkn tk dinner kat DM (dewan makan) konon tk lapar padahal lapar sangat tp nak basuh baju, saya beli nasi goreng dan air bandung kat kantin. ouh yeah, sila terliur.

kitorang duduk satu meja ramai ramai dan saya offerlah makanan saya tu. siap sorong depan mata diorang lagi, (serius bkan ajak2 ayam atau itik.. atau angsa..) tapi dorang geleng smbil cakap tak nak. then one of my dormmates bangun, prgi kaunter and beli makanan yg exactly sama dgn mine and diaorang kongsi ramai2. whattheheck seyh. korang boleh kena jangkit kudis penyakit kuku kaki mulut aids hiv ke kalau share makanan dgn aku? duhhh.

satu lagi masa preparation utk drama kena wrnakan props tolong BKC, (biro keceriaan). ada nata de coco keras lagi beku dalam peti ais. kitorang share ramai ramai. and bajet caringlah saya nak suapkan diaorang tp again, they refuse tp suap sesama sendiri. god, kalau boleh hilang dah lama saya zappp kan diri sendiri ke tengah padang ragbi, (ada nostalgia brlaku kat situ, haha). dahlah. penat meluahkan perasaan ni. tak guna nak ingat pun. as i said, ini kisah pahit saya dan sebab itu dipanggil memori :')

whatsoever: naza is leaving and alphard will have its first boarding,

4 comments:

syrrul said...

kite serious tak ingat ape jadi zaman sekolah rendah -_-
ade eh time 6 ***** cikgu buat mcm tu? -_-

saya said...

adaa.

yg salehana and syida nangis gila2 tuh.

bajet satu kelas ah nanges!

;)

PakciQue said...

Aduh. Cedeynya. Boleh pula ada cikgu yang begitu kan.

saya said...

haha. sangat!