Friday, January 9, 2009

nostalgia budak 90an

ada sesetengah perkara yang kita, budak zaman 90an rasa yang mungkin tak pernah budak budak era langit terbuka (ckgu kamal, sila bangga ya, haha) ada peluang untuk rasa. almaklumlah, zaman dah berubah, dunia dah maju :) mungkin ada di antara perkara yang saya list down ini tidak belaku dalam hidup korang but there's no harm in reading, kan? ouh, saya dapat list ini dari niena and i update also repaired it a bit.

; kat skola ade salesman jual buku cerita, (skarang pun still ada lagi). hari ni bagi list, malam minta duit kat parents wpun cerita buku tu dah tau. salesman vitagen pun macam tu.

; orang pakar magic datang skola ajar trick. budak budak yang lurus macam kita pun paksa parents bagi duit nak beli. lepas tu sibuk show off konon dah terror magic, haha. satu trick yg saya masih ingat smpai skrg, yg buat pensel nmpak lembut tu.

; van milo dan vico datang skola bagi minuman percuma, semua budak beratur, dahlah air tu sejuk, fuh, rindu seyh. (ada muka tak malu beratur ambil lagi, haha)

; pakai pensil case yg boleh bukak depan belakang, tengah tengah ada sharperner. tak pun pensil box besi tu.

; magazine asuh, along dan kawan dalam simpanan. apa barang seventeen dan cleo, haha.

; main lawan pemadam guna jari, pemadam siapa atas pemadam satu lagi, kira menang, haha.

; l
awatan ke langkawi lepas UPSR dengan cikgu cikgu yg prgi dgn niat utk shopping, dush. (ini kisah benar)

; pakai pembaris yg bergerigi, kat dalam ada air lepas tu ade bende star dust ke apa dalam air tu.

; cikgu pakai pembaris kuning panjang. ada pemegang kat tengah tp tk prnah nmpk cikgu pgg pun kat situ.

; ustaz kat skolah conteng pipi dengan pen merah sebab buku latihan jadi nipis dikoyakkan main tic tac toe atau jadikn resit konon bukak kedai runcit, (serious ini pengalaman sendiri)

; bulu ayam jadi ramping kerana dijadikan rotan.

; masa pendidikan seni, semua nak tengok apa orang lain buat masa cikgu keluar kelas. time tu, meja orang yang paling terror art paling menjadi tumpuan ramai.

; cerita cinderella, sleeping beauty, beauty and the beast, (yang origional story) dijual kat tadika dalam bentuk tape. skrg, jangan kata tape, pemain tape tu pun dah tk dapat dikesan, sighs.

; budak perempuan buli budak lelaki dengan tarik telinga dia, adoi. (ini pun pengalaman sendiri, ngeh)

; gempak nak inject BCG tapi lepas tu lelaki pun berendam air mata sbb baju berdarah, haha.

; balik skola beli JoJo tk pun Dendang. Tora pun best jugak. Beli semata2 nak mainan, coklat tk makan pun.

; kasut berlampu kat tapak, konon bajet kaya sangat. taleh belah.

; siri kartun- power rangers, ultraman, doraemon, along, cili padi, timang tinggi tinggi mnjadi pilihan.

haha. i think ni baru sikit. siapa ingat lagi anything yang berlaku zaman 90an tu, ceritalah. boleh share ramai ramai, haha. apa yang berlaku masa tu memang kenangan yang tak mungkin boleh ditrade dengan wang . its too precious, kan? kenangan tu pun tak akan berulang dua kali.

macam soalan imam ghazali kepada anak muridnya;
beliau bertanya apakah yang paling jauh daripada diri kita di dunia lalu muridnya menjawab : “negara china, bulan, matahari dan bintang”. Lalu imam ghazali menegaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah betul tetapi yang paling betul ialah ‘masa lalu’. walau dengan apa cara sekali pun kita tidak akan dapat kembali ke masa lalu. oleh sebab itu kita mesti menjaga hari ini dan hari mendatang dengan amalan soleh agar kita tidak sesal di kemudian hari nanti.

whatsoever: tidak sabar mahu ke edu fair esok, wee.

5 comments:

Nienanenot said...

waah. u put my name! *bangge siut! :D
yep. btul2. yg pegi langkawi uh tk bleh bla. hahak!

saya said...

haha. ofcoz ah kena taruk.
i cilok dr ur blog :)
hope u dont mind aite,,

roshaizul said...

; siri kartun- power rangers, ultraman, doraemon, along, cili padi, timang tinggi tinggi mnjadi pilihan.

ada lagi satu, POLIS ANGKASA GABAN!

saya said...

to roshaizul,

wahh. yang itu tk tahu pulak. hee.

ouh, taleh lupakan jugak joe jambul. hahah.

Hannan Fatimah ZHAO said...

tumpang lalu

usop sontorian jgn lupe heheh