Saturday, December 27, 2008

escape 002- overseas itu seberang tambak

second day- uniquely singapore

malam tadi terpaksa tidur awal dalam pukul 11.30. itu awal okay.
kami tak tidur lepas subuh sebab baca novel yang kak munah bagi.
kelam kabut siap dan breakfast sbb wa nak brtolak pukul 9.
tete asyik tanya: kita nak pergi singakura ke mama. again, bnyak kali !
hairan dan pelik tengok cik apa ttp sabar dan layan soalan tete. hm.
saya stuff bnyak gila barang dlm beg sandang coklat yg dah lusuh tu.
moisturizer, extra baju, sikat, stokin, telekung, buku cerita, etc.etc.
kali ni saya tumpang kereta cik uda sbb kereta pak usu & cik apa penuh.
dlm dua kali kot berhenti dekat RnR tp tak igt tmpat dia. ngantuk weyh.
kira lama lah jugak journey tu wpun kitorang dari melaka.
cuba kalau dari shah alam! tak ke membunuh namanya tu? :/
akhirnya sampai juga ke tambak dan kastam. weee.

ya, itu plat kereta singapura. ada huruf selepas nombor.
lama jugalah kat kastam tu sbb ramai sangat orang wpun masih awal.
ouh ouh, saya rasa lelaki kerja pegawai kastam sangat macho. haha ;)

yayy. sudah sampai di singapura. mcm tggu gajah beranak last time prgi.
mksudnya lama dah lah tu. peribahasa weyh. haha.
obek ayid lead kitorang ke jurong west sbb surely tk siapa igt flat mana.
SIAPA NAK INGAT KALAU SEMUA BANGUNAN DEKAT SINGAPORE TINGGI MELANGIT DAN NAMPAK SAMA JE WEYH -.-"
flat flat pun, harga satu unit rumah tu boleh cecah ratusan ribu.
ssh nk tgk rumah atas tanah mcm teres. banglo jangan cakaplah. oiam.
akhirnya sampai kat rumah obek nanna utk jumpa nenek nam, adik arwah atuk.
lama juga kat rumah tu. dari pukul 12.30 tengah hari smpai 5.30 petang.
dah lah panas, sesak pulak tu. jadi saya dan syifa memerapkan diri di sbuah bilik.
ikut plan, kitorang akan jalan jalan tengok lampu kat singapore ni.
i know i know. datang singapore tgk lampu?? whatlan.
ingatkan naik kereta untuk ke MRT atau kat malaysia, LRT.
rupanya jalan kaki. baru start jalan kaki dah lenguh. haha. taleh belah.
tapi singapore seriously bnyak gila pedestrian. or i shud say ramai?

ini tiket MRT. yg bestnya, tiket ni boleh refund utk satu dollar.
yes, not worth it jadi tiket itu saya simpan :)
dari jurong west ke orchard road gila lamaaaaaa weyh.

yaa, sangat crowded. along 12 pitstops, saya berdiri ! penaat.
tapi second last pitstop, dapat jugak duduk tp bnyk sgt couple tk smenggah.

ini di city hall sementara tunggu the next MRT ke orchard road.
credit to obek anip nama sebenar. hee ;)

ke kanan untuk ke orchard road. wee. wee lah sangat.
saya rasa kitorang jalan lebih dari 20 km hari tu tau. brputar smua sendi.
ada satu moment tu seriously rasa nak collapse. dahlah haus.

tp lampu indah ini mengubat kaki yang lara. haha.
forgive the blurring image of me yeah. my cousin was in rush. :/

ouh dan kami solat jamak maghrib-isyak di masjid al falah.
msjid ni sangat unik sbb ada dalam bangunan dan serius bersih gila.
dan kami continue walking and walking. adoiii.

christmas lighting singapore memang sangat lawa :D
kami ke satu shopping mall utk dinner tp turn out yg restoran tu penuh.
RESTORAN AYAM PENYEK penuh. whatlan.
jadi kitorang balik ke kawasan masjid al falah tunggu lori ambil.
i was like: hah?? lori? bila syifa bgtau tntang prkara tu.
sayatanya: syifa, itu betul ke harapan palsu? sbb serius kaki da lenguh.
she gave me a shrugged.
dan apa yang syifa bagitahu tu rupanya betul !
kitorang mmg akan balik naik lori. unbelievable. tk prnah trfikir akn naik lori.

bayangkan lori yg sederhana tu smpai 27 orang sekali masuk.
mmg kena himpit habis dan kitorang nampak mcm pendatang asing. gilaa.
bak kata obek anip, kami ditangkap oleh polis singapura ;)
dan apa yg kitorang buat tu mmg illegal. haha. unforgettable betul.
tapi better than kalau nk jalan balik dgn MRT. boleh brguling tgh jalan.
paling tak tahan, pak usu smpai boleh lupa anak dia, kira.
pak usu dah sedap2 duduk, stroller dh naik, lori dh nak jalan, baru igt kira!
mak usu marah gila kat pak usu. haha.
dan malam tu juga kami balik ke melaka. outofmind.
pukul 2.30 pagi baru smpai melaka weyh. waaaaaaaa. penaat.

whatsoever: ambil masa 3 jam untuk siapkan entri ni. whatlan.

1 comment:

hafiza suraya said...

hari2 tgk org dok kuar masuk singapore...
time balik sek...
tapi kita yg dekat jb ni x sampai2 lg spore...hahaha